Afspanning van weiden
Al te vaak zien we afspanningen voor paarden die op zijn minst gezegd levensgevaarlijk zijn voor de dieren. Een goede afspanning van een weide voor paarden moet:
- veilig zijn
- de paarden op de weide houden
- weerbestendig zijn
- duurzaam zijn
Prikkeldraad
Je houdt het niet voor mogelijk maar je ziet nog zeer veel weiden afgespannen met prikkeldraad. Naar onze mening moet prikkeldraad als afspanning van weiden voor paarden bij wet verboden worden! In het Plan van Aanpak van de Sectorraad Paarden in Nederland wordt een voorstel gedaan om prikkeldraad bij wet te verbieden. Dit zou in de loop van 2009-2010 wet worden. Laat België nu eens voor één keer niet achter lopen en prikkeldraad ook bij ons verbieden.
Afbeelding hierboven: Dit kan toch echt niet!
Wij ontworpen speciaal dit logo om mensen bewust te maken van
de gevaren van prikkeldraad voor paarden. Indien u een website of een weblog hebt over paarden, een Facebook, of een webshop, en u bent akkoord met onze stelling, dan kan u dit logo kopiëren
en ergens op uw website plaatsen, indien mogelijk met een link naar deze pagina, kwestie dat men weet van waar het komt. Hiermee geeft u aan dat u akkoord bent dat er een wettelijk
verbod moet komen tegen prikkeldraad voor paarden.
Waarom?
Paarden zijn schrikdieren en vluchtdieren. Als ze van iets schrikken en verstrikt raken in een prikkeldraad zullen ze toch willen vluchten en zich daarbij zeer zwaar verwonden. Pezen worden hierbij doorgesneden en voor het paard betekent dit vaak het einde.
Dikwijls hoor je het argument van degenen die toch nog prikkeldraad gebruiken (het is immers één van de goedkoopste oplossingen): "Ik gebruik al 20 jaar prikkeldraad en heb nog nooit iets tegen gekomen". Dan zeg ik: je hebt geluk gehad! Ik rijd al twintig jaar met de wagen en heb nog nooit een ongeval gehad. Ik heb dus ook geluk gehad, hoewel iederen weet hoe levensgevaarlijk het verkeer is. Vermijden is de stelregel! Prikkeldraad moet de paardenwereld uit!
Electrische draad, schrikdraad, schriklint, schrikkoord
Een veel betere oplossing dan prikkeldraad is schrikdraad, schriklint, koord enz. Een geleidende draad of lint wordt aangesloten op een schrikdraadapparaat dat electrische pulsen geeft van 1500 tot 2000 Volt. Er staat dus niet constant 2000 volt op de draad. Je kan het tikken van de pulsen soms horen daar waar de schrikdraad via gras in aanraking komt met de grond. Toch moeten ook hier enkele belangrijke principes gehanteerd worden.
De onderste draad moet op 40 cm gespannen zijn, de bovenste draad op 1,30 meter.
Staaldraad of gegalvaniseerde ijzerdraad
Gewone staaldraad van 3 à 4 mm diameter is sterk en duurzaam, maar is te weinig zichtbaar voor de paarden. Daarom is het best om staaldraad te combineren met één of twee goed zichtbare linten of rubberbanden van 5 cm breed.
Schriklint en schrikkoord
Schriklint is beter zichtbaar voor de paarden, maar is door het voortdurend schuren als gevolg van de wind, een stuk sneller versleten. Een stevig lint van 4 à 5 cm is de beste oplossing. Lintjes van 2 cm zijn hoogstens nuttig als tijdelijke afsluiting of als bijkomend lint bij een gegalvaniseerde ijzerdraad om de zichtbaarheid te verhogen.
Bevestiging
Schrikdraad of schriklint moet goed bevestigd worden aan de hand van isolatoren en poortgrepen. Dit moet beletten dat de electrische pulsen hun kracht verliezen via de grond.
En paarden hebben dit snel door! Ook waar er onderbrekingen zijn om met je paard te passeren, moet erop gelet worden dat wanneer de draad onderbroken wordt, er geen electriciteit meer op de draad
zit. Van zodra de verbinding hersteld wordt, zit er wel weer electriciteit op. Al te vaak zien we onervaren ruiters en kinderen die de poortgrepen verkeerd verbinden met de afrastering.
Palen
De palen moeten van degelijke kwaliteit zijn en behandeld met een niet giftig product tegen vroegtijdig rotten en afbijten. Paarden lusten wel een beetje hout.
De palen zet men best 3 tot max. 4 meter van elkaar. Hoe dichter bij elkaar, hoe strakker de schrikdraad kan gespannen worden, hoe minder onderhevig aan slijtage door de wind.
Er bestaan ook kunststofpalen. Die zijn uiteraard duurder, maar je wint wat terug doordat je bijvoorbeeld met staaldraad geen isolatoren moet kopen. Je mag de draden rechtstreeks op de palen nagelen.
Schrikdraadapparaat
Zorg dat het apparaat voldoende sterk is, vooral als je met zeer lange afspanningen zit. De meest gebruikelijke zijn deze die je aansluit op het gewone electriciteitsnet. Zit je wat ver van de bewoonde wereld, dan bestaan er ook apparaten die werken op zonne-energie. Die kosten wel een stuk duurder.
Een zeer goede online shop voor al deze materialen is http://shop.hbhorses.be/. Deze webshop geeft je ook direct een idee van de prijs van de materialen.
Houten afsluitingen
Veruit het mooist maar ook het duurst zijn de houten afspanningen. Als je er dan toch het geld voor hebt, laat de installatie dan doen door een professional.
Equinan afsluiting
Een goede raad: een houten afsluiting alleen is niet zo'n goed idee, want de paarden kunnen zich schuren aan de palen en ze eventueel kapot breken. Combineer altijd een houten afsluiting met een electrische. Eventueel kan de schrikdraad op afstandshouders van 20 cm gemonteerd worden. Wijzelf zijn altijd bijzonder gecharmeerd geweest door de afsluitingen van Equinan, met 20 jaar rotgarantie!
Equinan afsluiting gecombineerd met electriciteit
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd