Vorige pagina
Voorwaarden waaraan stalling en boxen moeten voldoen
- Startpagina huisvesting, stalling, weidegang en transport
- Soorten huisvesting voor paarden
- Voorwaarden waaraan stalling en boxen moeten voldoen
- Afspanning van weiden
De huisvesting van paarden is van zeer groot belang. De idelae huisvesting bestaat enkel in de natuur. Maar omdat we dan allemaal nooit met een paard in contact zouden komen, zijn we wel genoodzaakt om ze te huisvesten in stallen, boxen of loopplaatsen. Aangezien boxen de meest gebruikte vorm van huisvesting zijn, gaan we het er in dit artikel over hebben. De andere vormen van huisvesting vind je in ons artikel soorten huisvesting voor paarden.
Een goede huisvesting moet voldoen aan enkele zeer belangrijke criteria.
Lichaamsbeweging: hoe groot moet de box zijn?
Er moet voldoende lichaamsbeweging mogelijk zijn. Het paard moet zich makkelijk kunnen bewegen in de stal, liefst kunnen rondstappen. Het paard moet zich ook kunnen neerleggen en opstaan zonder problemen, en zich eens kunnen rollen. Het mag daarbij niet met de benen geklemd komen te liggen.
Onmiddellijk rijst dan de vraag: hoe groot moet een box dan zijn? Want grote paarden hebben toch meer ruimte nodig dan kleinere?
Daarvoor bestaat een eenvoudig regeltje. Neem de stokmaat van het paard, doe dit maal twee, en doe dit in het kwadraat. Dan heb je de oppervlakte die nodig is.
Voorbeeld:
- paard met stokmaat 1,75 meter, wat een groot paard is
- maal twee = 3,5 meter
- in het kwadraat: 3,5 X 3,5 = 12,25 m²
Een stal van 3,5X3,5 is uitstekend, maar ook 3X4 komt aardig in de buurt. 2x6 is dan niet meer goed want te smal voor het paard om zich te rollen en makkelijk te bewegen.
De wanden van de stal moeten mistens 2,2 meter hoog zijn. Het plafond van de stal zelfs nog een meter hoger. Een paard dat graag eens op de acheterbenen gaat staan mag zich niet kunnen kwetsen.
De deur van de stal moet minstens 1,30 meter breed zijn. Het paard mag zich niet kunnen kwetsen bij het passeren.
De stand of sliet, waar paarden op een rij staan aangebonden zonder zich te kunnen bewegen zijn compleet uit den boze. Wat ons betreft moeten stands of slieten voor langdurige stalling bij wet verboden worden!
Voeding
De paarden moeten zich op een zo natuurlijk mogelijke wijze kunnen voeden: o.a. meerder malen per dag. Er moet een propere eetbak aanwezig zijn die regelmatig proper gemaakt wordt. De bovenkant van de eetbak bevindt zich ideaal op 1,20 meter. Het paard mag zich niet kunnen kwetsen aan de eetbak als gevolg van scherpe randen. De eetbak mag ook geen aanleiding geven tot bijten.
Tevens moet er gans de dag vers water voorhanden zijn. Water is een levensnoodzakelijk iets. Kijk dagelijks naar de drinkbak of de drinkautomaat of het water nog loopt, en of het paard er niet in gemest heeft. Een paard dat 24 uur niet kan drinken kan ten dode opgeschreven zijn!
Reinig regelmatig (liefst dagelijks) de drinkbak.
Om het zoutgehalte in het lichaam van de paarden op peil te houden moet een liksteen voorzien worden. Vooral als de paarden veel inspanningen doen verlaagt hun zoutgehalte door zweten. Er bestaan speciale liksteenhouders om de liksteen in te leggen.
Klimaat
Er moet een goed klimaat zijn in de stallen: hygiënisch, proper, goed verlucht, vrij van insecten en vrij van dampen als gevolg van het mesten (ammoniak!), voldoende verlichting. Dagelijks verwijderen van mestballen en natte plekken is een absolute must. Op deze manier krijg je vanzelf een frisse stal, en krijgen insecten en vliegen geen kans om zich te ontwikkelen.
Zorg dat er voldoende toevoer is van frisse lucht, zonder dat het gaat tochten.
Sociaal contact
Er moet ruimte zijn voor sociaal contact. Paarden die een gans jaar alleen in een box staan zonder ooit een soortgenoot te zien, is onverantwoord. Zorg dat de paarden hun hoofd kunnen buiten steken. Een speciale opening of weefrek waardoor ze ook niet gaan "weven" is de beste oplossing. Ook contact tussen de boxen onderling is altijd leuk meegenomenb ("neuzen").
Veiligheid
De stallen moeten zodanig gebouwd zijn dat ze stevig zijn, en dat er geen risico's zijn op kwetsuren.
Elektrische leidingen, verlichting, schakelaars of stopcontacten moeten steeds buiten bereik van paarden aangebracht worden.
Eén of meer brandblussers in de buurt zijn belangrijk.
De deuren moeten goed sluiten zodat de paarden ze niet zelf kunnen openen. Niet alleen een grendel maar ook een bijkomende veiligheidspal moet vermijden dat de "prutsers" onder onze viervoetige vrienden niet alleen op stap gaan met alle gevaren van dien.
De vloer mag niet glad zijn. Het is tevens aan te raden om een afloop of drainage te hebben voor de urine.
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd