Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Vorige pagina

Infecties door parasieten: horzels en horzeleitjes

 1. Startpagina infecties door parasieten
 2. Mijten
 3. Luizen
 4. Teken
 5. Horzels en horzeleitjes
 6. Aarswormen en aarsmaden

Wat?

In de zomer, en vooral in augustus, bemerk je vaak kleine wit-gele puntjes op de binnenkant van de voorbenen, op de schouder, op de flank of in de manen van het paard. Dit zijn de eitjes van het vrouwtje van de paardenhorzel of Gasterophilus. Deze horzeleitjes bemerk je met honderden naast elkaar op de vacht van het paard. Horzels zijn niet te verwarren met dazen!

horzel

Horzel

Probleem

De horzeleitjes veroorzaken niet echt huidproblemen. De paarden kunnen deze horzeleitjes oplikken en zo komen ze uiteindelijk via de slijmvliezen van de mond in de maag terecht waar ze gaan overwinteren. We hebben hier dus te maken met een inwendige parasiet. In de lente komen de larven met het mest terug naar buiten en ontwikkelen zich opnieuw tot paardenhorzel. Zo zorgt de paardenhorzel voor zijn eigen voortbestaan en begint de cyclus opnieuw.

Paarden die besmet zijn met horzellarven kunnen hiervan een maagontsteking oplopen en vermageren sterk. Ook slokdarmverstopping kan een gevolg zijn van een besmetting door overmatig veel horzellarven. Besmette paarden staan dan ook vaak te gapen.

horzeleitjes op de vacht van een paard

Horzeleitjes op de vacht van een paard

Behandeling

Preventief

 • Je kan je paard sprayen of inwrijven met een vliegenspray of dazenspray. Deze sprays geven een sterke geur af en houden insecten gedurende enkele uren op afstand.
 • Je kan zelf een kruidenmengsel maken van citroenmelisse thee en kruidnagel. Alles goed laten intrekken en het over het paard sprayen.
 • Je kan dagelijks 2 teentjes knoflook pletten en onder het krachtvoer van het paard voeren. De geur die het paard hierdoor verspreidt zou insecten op afstand houden.
 • Je kan het paard wassen met citronella shampoo.
horzelmesje

Horzelmesje

Curatief

 • Als je horzeleitjes opmerkt op de vacht van je paard, kan je ze maar beter verwijderen. Als je dit elke dag doet, voorkom je besmetting. In de handel bestaan er schuursteentjes om dit te doen. Ik zelf gebruik een speciaal horzelmesje. Voor ongeveer 6 € kan je dit aankopen en het is heel doeltreffend.
  Heb je dit niet bij de hand dan laten de eitjes gemakkelijk los met wat lauw water vermengd met azijn.
 • Je kan je paard ook wassen met een antiparasitair middel die je zo in de handel kan kopen.

Om zeker te zijn dat er geen larven van de horzel in het paardenlichaam overwinteren, is het raadzaam aan het begin van de winter de paarden te ontwormen met ivermectine of thiabendazole (zie ook rubriek ontwormen van paarden)

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 11:56u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd