Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Leiding geven: doseren, uzelf overbodig maken, delegeren

 1. Startpagina paarden en leiding geven
 2. Leiding geven en natural horsemanship
 3. Leiding geven: jezelf in vraag stellen
 4. Leiding geven: enthousiasme, passie, gedrevenheid
 5. Leiding geven: duidelijkheid en besluitvaardigheid
 6. Leiding geven: creativiteit
 7. Leiding geven: discipline, consequent zijn, doorzetten
 8. Leiding geven: mensen, empathie en veiligheid
 9. Leiding geven: leren leiden, zichzelf leren en anderen leren
 10. Leiding geven: doseren, uzelf overbodig maken, delegeren
 11. Leiding geven: samenwerken en tussen medewerkers staan
 12. Leiding geven: communicatie
 13. Leiding geven: wederzijds respect
 14. Leiding geven: vertrouwen
 15. Tips voor leiders

Wanneer een leider zijn medewerkers laat groeien, maakt hij zich op den duur overbodig. Dit betekent niet dat hij alles van zich afschuift. Afschuiven betekent dat de medewerker er alleen voor staat en verdrinkt in zijn werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Een goede leider behoudt een overzicht  maar heeft vertrouwen in de medewerker. Hij kan geleidelijk aan loslaten zodat de medewerker zijn verantwoordelijkheid kan nemen. Hij ondersteunt waar nodig, stuurt de medewerker terug de juiste kant op en laat, op het juiste moment, opnieuw los. Een goede leider stimuleert zijn medewerkers om zo hun individuele kwaliteiten te ontwikkelen. Hierdoor krijg je medewerkers met pit en een ijzersterk team. Een dergelijke manier van werken vraagt veel tijd en inzet maar is een niet te onderschatten investering voor de toekomst!

Bij de omgang met paarden en natural horsemanship, is het doseren van druk, het wijken voor druk en het loslaten en vertrouwen geven een basis-attitude. Het paard is van kleins af gewoon om met druk te leren omgaan. De merrie zal het veulen een bepaalde richting uitsturen door met haar hoofd deze richting aan te wijzen. Reageert het veulen niet, dan zal de merrie de druk verhogen door oren plat leggen, het veulen een duw te geven of zelfs te bijten. Krijgt ze respons dan laat ze de druk los, geeft ze het veulen vertrouwen en delegeert ze haar “zorg dragen voor”.

Ook bij het paardrijden zelf maakt de ruiter gebruik van druk: benen aanleggen, druk verhogen, zweepje en sporen gebruiken. Ook hier is het van enorm groot belang om de druk te doseren en een perfecte timing toe te passen. Pas je dit niet toe dan krijg je verzet (bokken, steigeren, weglopen) of afstomping (paard is niet meer enthousiast, alert, werkwillig). Direct een paard aan het been zetten, maakt druk opvoeren of constant drijven overbodig. Alleen al het denken om van gang te veranderen en het kijken om van richting te veranderen is voldoende. Het paard zal van in het begin luisteren naar de hulpen. Vanaf dan wordt het gezellig samenwerken. Je zal zeker de veranderingen opmerken!

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 11:58u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd