Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Leiding geven: duidelijkheid en besluitvaardigheid

 1. Startpagina paarden en leiding geven
 2. Leiding geven en natural horsemanship
 3. Leiding geven: jezelf in vraag stellen
 4. Leiding geven: enthousiasme, passie, gedrevenheid
 5. Leiding geven: duidelijkheid en besluitvaardigheid
 6. Leiding geven: creativiteit
 7. Leiding geven: discipline, consequent zijn, doorzetten
 8. Leiding geven: mensen, empathie en veiligheid
 9. Leiding geven: leren leiden, zichzelf leren en anderen leren
 10. Leiding geven: doseren, uzelf overbodig maken, delegeren
 11. Leiding geven: samenwerken en tussen medewerkers staan
 12. Leiding geven: communicatie
 13. Leiding geven: wederzijds respect
 14. Leiding geven: vertrouwen
 15. Tips voor leiders

De leider geeft duidelijk aan welk doel hij wil bereiken. Medewerkers weten wat van hen verwacht wordt. Zo lang er duidelijkheid is over het te bereiken doel en hun rol daarin, blijven ze gemotiveerd. Structuur aanbieden is belangrijk. Zoniet gaan medewerkers twijfelen. Ze weten niet meer welke koers ze moeten varen en doen op de duur niets meer. Duidelijk zijn wil niet zeggen dat je constant dient te straffen. Integendeel, een goed leider beloont meer dan dat hij bestraft. Door te straffen worden medewerkers angstig, onzeker, geïrriteerd en soms wraakzuchtig. Duidelijkheid betekent dat een leider staat voor wat hij zegt. Hij/zij geeft geen tegenstrijdige signalen. Hij doet wat hij zegt en hij zegt wat hij doet.

Paarden zijn meesters in het herkennen van on-duidelijkheid. Zodra ze voelen dat je geen duidelijkheid meer geeft, gaan ze niet meer volgen. Ze veranderen van richting, ze veranderen van gang en doen uiteindelijk niets meer zoals het hoort. Ze modderen maar wat aan en letten niet meer op.

Icarus voelt in een paar seconden wie er op zijn rug zit. Is de ruiter niet duidelijk genoeg dan blijft Icarus netjes staan en wil niet meer vooruit. Een paard moet je duidelijk maar vriendelijk uitnodigen om iets te doen. Straffen heeft slechts zin als het gaat om gedrag dat absoluut niet kan getolereerd worden (bokken), als de straf onmiddellijk volgt op het foute gedrag, en als de straf klaar en duidelijk is.

Paarden zijn niet koppig. Belonen heeft een langer effect dan bestraffen. Als ik tegen Unique zeg: "goed zo, super!", draaien zijn oortjes alle richtingen uit en hij gaat dapper en enthousiast door. Zo verkrijg je een partnerschap en dit is zowel bij paarden als mensen dé sleutel tot succes.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 11:58u