Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Leiding geven: leren leiden, zichzelf leren en anderen leren

 1. Startpagina paarden en leiding geven
 2. Leiding geven en natural horsemanship
 3. Leiding geven: jezelf in vraag stellen
 4. Leiding geven: enthousiasme, passie, gedrevenheid
 5. Leiding geven: duidelijkheid en besluitvaardigheid
 6. Leiding geven: creativiteit
 7. Leiding geven: discipline, consequent zijn, doorzetten
 8. Leiding geven: mensen, empathie en veiligheid
 9. Leiding geven: leren leiden, zichzelf leren en anderen leren
 10. Leiding geven: doseren, uzelf overbodig maken, delegeren
 11. Leiding geven: samenwerken en tussen medewerkers staan
 12. Leiding geven: communicatie
 13. Leiding geven: wederzijds respect
 14. Leiding geven: vertrouwen
 15. Tips voor leiders

Om leiding te kunnen geven moet je in de eerste plaats uzelf leren leiden. Hoe kun je nu voor iemand anders zorgen als je jezelf niet verzorgt? Een hulpverlener moet in eerste instantie voor zichzelf zorgen, zichzelf leren. Dit was het eerste wat ik leerde tijdens mijn opleiding. Ik verstond het toen niet en vond het maar een egoïstische instelling. Jaren in het werkveld staan, deden mij inzien dat deze stelling het begin van alles is. Je moet dus eerst beginnen met jezelf.

Om mensen te leiden moet je in eerste instantie jezelf kunnen leiden. Pas als je dit onder de knie hebt, kan je een medewerker leiden en tenslotte een gans bedrijf leiden. Om hiertoe te komen, moet je bereid zijn uw eigen gedrag en eigen stijl te analyseren. Leer je bewust te worden van je eigen gedrag en de gevolgen daarvan. Leer je kwaliteiten te ontwikkelen. Zo kan je als persoon groeien en het resulteert uiteindelijk in een groei van de onderneming. Ga hiermee van start. Je moet jezelf voortdurend bijsturen.

Leiders leren dus graag, stoppen nooit met leren en moedigen dan ook anderen aan om te leren. Een goede leider is zich bewust van zijn eigen beperkingen en zal zich laten omringen door een team van medewerkers die deze beperkingen aanvullen. Een leider zoekt dus de sterke kanten van zijn medewerkers en focust minder op de zwakheden. Hierdoor zet hij medewerkers aan tot nadenken en groeien. Door zelf te groeien in het leiding geven, help je medewerkers zich ook te ontwikkelen. Goede leiders motiveren en stimuleren.

Bij paarden is het niet anders. Paarden leven in kuddes. De leidende merrie weet waar gezond gras en water te vinden is. De leidende hengst weet wanneer er gevaar is. Zij leren de andere paarden hen te volgen en zodoende ook deze leerprocessen onder de knie te krijgen. Door dit natuurlijk proces en door natural horsemanship worden paarden dapperder en moediger. Angst maakt plaats voor nieuwsgierigheid.

Bij de omgang met paarden moet je eerst zorg dragen voor je eigen gezondheid, je veiligheid en je emotionele fitheid. Ben je ziek, ga je roekeloos om met veiligheid in de nabijheid van een paard en ben je verstrooid of met je gedachten ergens anders dan dwingen paarden je vlug en oprecht je terug op hen te concentreren.

Paarden kunnen niet voor zichzelf zorgen, hebben je nodig en moeten de nodige beweging hebben. Het gevolg is dat je gaat beter op je gezondheid moet letten, je bent immers verantwoordelijk. Paarden doen je alert blijven en zijn meesters in het steeds opnieuw uitvinden van spelletjes om je opdrachten te ontwijken. Je moet dus durven afwijken van je gewoontes en nieuwe zaken uitproberen. Jij leert van je paard en je paard leert van jou. Als je dat niet toestaat, gebeurt er niks.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 11:58u