Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Leiding geven: samenwerken en tussen medewerkers staan

 1. Startpagina paarden en leiding geven
 2. Leiding geven en natural horsemanship
 3. Leiding geven: jezelf in vraag stellen
 4. Leiding geven: enthousiasme, passie, gedrevenheid
 5. Leiding geven: duidelijkheid en besluitvaardigheid
 6. Leiding geven: creativiteit
 7. Leiding geven: discipline, consequent zijn, doorzetten
 8. Leiding geven: mensen, empathie en veiligheid
 9. Leiding geven: leren leiden, zichzelf leren en anderen leren
 10. Leiding geven: doseren, uzelf overbodig maken, delegeren
 11. Leiding geven: samenwerken en tussen medewerkers staan
 12. Leiding geven: communicatie
 13. Leiding geven: wederzijds respect
 14. Leiding geven: vertrouwen
 15. Tips voor leiders

Een goede leider staat tussen zijn werknemers, niet erboven. Hij houdt een overzicht maar beweegt zich regelmatig op de werkvloer. Hij luistert naar de medewerkers, hij coacht ze, hij overlegt en moedigt ze aan. Hij is flexibel en gaat niet uit van het principe "zo moet het en niet anders". Een houding van "je moet en je zal" stompt mensen af en zetten niet aan tot denken en veranderen. Medewerkers zullen misschien volgen maar zonder betrokkenheid en zonder veel inzet. Ze handelen enkel zo omdat ze moeten. Samenwerken is niet dwingen. Samenwerken betekent complimenten geven, zorgen voor veiligheid, voor rust, voor kennis en ervaringsoverdracht.

Hoe meer je met paarden omgaat, hoe beter je ze leert kennen en hoe beter de trainingen verlopen. Een paard is een krachtig dier en met "je moet en je zal" kan je het van zo’n machtig dier niet halen. Het paard zal van je winnen. Overleg, flexibiliteit en creativiteit zijn noodzakelijk om je veiligheid te waarborgen en tot een aanvaardbare samenwerking te komen. Paarden gaan met je samenwerken als ze er het eigen belang van inzien. Bijv. weglopen voor een ding is veel lastiger dan blijven staan en te accepteren.

Paarden leren ons eerlijk te zijn en te onderhandelen. Zij geven ons onmiddellijk feedback. Paarden houden geen rekening met status of functie en vertellen je onomwonden of je nu een goede leider bent of niet. Twijfelen ze dan negeren ze duidelijk en eerlijk je leiderschap.

Paarden zijn kuddedieren en zijn verplicht om voor elkaar te zorgen, anders hebben zij geen kans om te overleven. Elke paardenbezitter zal bij het observeren van zijn paarden al de volgende taferelen opgemerkt hebben: paarden zoeken het lekkerste gras op, zoeken samen in groep beschutting tegen wind en regen en spelen samen (bewegen is belangrijk voor hen gezondheid). Unique en Icarus maken met de lippen en de tanden elkaar schoon. In de zomer staan ze rug tegen rug in tegengestelde richting zodat ze dankzij het zwiepen van hun staarten, profiteren om zo vliegen van elkaars lichaam af te houden. Niettegenstaande Unique de leider is van het duo, laat hij Icarus toe om samen het leiderschap te delen om zo een gezamenlijk doel te bereiken. Unique geeft aan wanneer er geknuffeld of verzorgd wordt, Icarus volgt. Beiden kennen hun positie en hun rol in de hiërarchie maar leveren zo hun bijdrage om voor elkaar te zorgen.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 11:58u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd