Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Leiding geven: wederzijds respect

  1. Startpagina paarden en leiding geven
  2. Leiding geven en natural horsemanship
  3. Leiding geven: jezelf in vraag stellen
  4. Leiding geven: enthousiasme, passie, gedrevenheid
  5. Leiding geven: duidelijkheid en besluitvaardigheid
  6. Leiding geven: creativiteit
  7. Leiding geven: discipline, consequent zijn, doorzetten
  8. Leiding geven: mensen, empathie en veiligheid
  9. Leiding geven: leren leiden, zichzelf leren en anderen leren
  10. Leiding geven: doseren, uzelf overbodig maken, delegeren
  11. Leiding geven: samenwerken en tussen medewerkers staan
  12. Leiding geven: communicatie
  13. Leiding geven: wederzijds respect
  14. Leiding geven: vertrouwen
  15. Tips voor leiders

Een leider die zichzelf respecteert, wordt gerespecteerd en respecteert ook zijn medewerkers. Medewerkers die met respect behandeld worden, presteren beter en enthousiaster. Ze voelen zich betrokken, gewaardeerd en verantwoordelijk voor hun aandeel in de onderneming.

Medewerkers onheus en respectloos behandelen, zal op termijn het bedrijf of de organisatie kapot maken. Roepen en tieren heeft maar een kortdurend effect. In eerste instantie zullen de medewerkers volgen omdat ze moeten, ze worden ervoor betaald. Maar op lange termijn is dit nefast want je kan niet altijd controle uitoefenen en zij hebben tenslotte de productie in handen, zij kunnen het werk onmerkbaar vertragen, tegenwerken of uiteindelijk klanten doen verliezen. Veel personeelsverloop kan hier ook een gevolg van zijn. Leiders hebben respect voor de gevoelens, wensen en noden van de medewerkers.

Net zoals een mens wil een paard met respect behandeld worden. Geweld en ruwheid stuiten op verzet en maken een paard onhandelbaar. Paarden leren ons inleven in hun wereld en vragen om met het nodige respect te worden aangepakt. Dit is een attitude, die je, eens je ze geleerd hebt, perfect kan toepassen in de omgang met mensen en die enorme resultaten geeft. Iedere zichzelf respecterende ruiter zal bij het aansingelen van zijn paard omzichtig tewerk gaan. Hij zal dit geleidelijk doen en zich daarbij afvragen of de singel niet te strak is aangespannen. Ook bij het opstijgen, is de ruiter voorzichtig om het paard geen harde por in zijn ribben te geven. Doe je dit niet dan kan het paard gaan bijten, bokken en wegvluchten.

Heel wat ruiters denken omdat ze een groot dier voor zich hebben, dat ze stoer en hard moeten zijn. Slaan en schoppen zijn dan niet veraf. Maar met slaan en schoppen bouw je geen verstandhouding en wederzijds respect op. Het paard zal zich op de duur overal tegen verzetten. Spijtig genoeg draait het meestal slecht uit voor het paard. Het wordt van de hand gedaan met de uitleg: "je kan er niks mee aanvangen". Het is echter het baasje waar niks mee aan te vangen is.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 11:58u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd