Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Paarden en gezondheidsproblemen bij de mens

  1. Startpagina paarden en mensen
  2. Paarden en gezondheidsproblemen bij de mens
  3. Paarden en mensen met een handicap
  4. Paarden helpen bij verwerking van tegenslagen
  5. Paarden en mensen met ernstige motorische en meervoudige handicaps

Een zorgenkind

Jarenlang was ik in behandeling voor gezondheidsproblemen: astma en allergie. Mijn ouders hebben met mij als kind tientallen dokters geconsulteerd. Het kostte hopen geld en meermaals vloeiden er tranen. Ik volgde verschillende therapieën slikte vele pillen, kreeg kuren met inspuitingen, enz. De ene keer was ik kortademig, de andere keer had ik eczeem. Het leek of deze periodes zich afwisselden. Niets bleek te helpen. Tijdens mijn jeugd zat ik voor mijn gevoel opgesloten in een glazen kastje waaruit ik alles op afstand moest meemaken. Ik was soms heel erg ziek en de dokter moest ’s nachts vaak langskomen om mij een spuit met cortisone toe te dienen.

Verbetering via alternatieve geneeswijzen

Tot ik op 23 jarige leeftijd in contact kwam met een huisdokter die zich had toegespitst op alternatieve geneeswijzen. Samen met een team van dokters beoefende hij meerdere takken van de alternatieve geneeskunde: homeopathie, fytotherapie, naso-sympatico-therapie, acupunctuur. Het verwonderde hem dat ik op alles allergisch reageerde. Hij had dit in zijn doktersloopbaan nog nooit meegemaakt, maar we gingen aan de slag.

Dankzij deze therapieën verhoogde mijn weerstand. Ik had een ijzersterke wil om deze aandoening te overwinnen temeer omdat deze mijn kinderdroom altijd al in de weg gestaan had. Ik was het beu om altijd aan de zijkant te staan en ik was stikjaloers op mijn vriendinnen die een kat of hond als huisdier hadden. Ik was gecharmeerd door paarden. Het idee deze dromen ooit te verwezenlijken, gaf mij de kracht om te vechten. Dit doorzettingsvermogen gekoppeld aan hygiëne en een preventieve behandeling bracht mij een heel eind op weg.

Nog meer vooruitgang via de paarden

Mijn echtgenoot was voor zijn werk veel uithuizig. Om niet altijd alleen thuis te zijn en als uitdaging tegen mijn jarenlange kwelgeest (allergie en kortademigheid), ging ik paardrijles volgen. Paarden intrigeerden mij al van kleinsaf. Ik woonde op het platteland en meermaals kon ik dus hun schoonheid en kracht van dichtbij bewonderen.

Ik was bang dat de symptomen tijdens het paardrijden opnieuw de kop zouden opsteken. Stiekem had ik vooraf dus een pilletje “Medrol(cortisone) genomen, om te vermijden dat ik kortademig zou worden. Ik zocht een manège uit waar er voldoende hygiëne en verluchting was, en waar de paarden goed verzorgd werden.

Ik kreeg het paard "Le Cygne" toegewezen. Na het poetsen en opzadelen van het paard ging ik mij verfrissen en waste grondig mijn handen (als mijn huid en/of ogen in contact kwamen met paardenhaar en stof, kreeg ik rode vlekken of zwellingen en werd ik kortademig). Ik deed handschoenen en een T-shirt met lange mouwen aan. Ik was er klaar voor!

Na de les spoedde ik mij opnieuw naar de wasplaats om mij te verfrissen. Het lukte mij, les na les groeide mijn zelfvertrouwen. De zenuwen en de schrik waren verdwenen en ik kon zelfs paardrijden zonder medicatie. Preventief inhaleerde ik dagelijks nog “Seretide” en gebruikte “Duovent” in acute ademnood. Ik bloeide open en voor het eerst in mijn leven kon ik doen wat andere mensen deden. Het contact met de paarden bracht mij rust en deed mij al mijn problemen vergeten.

Mijn therapeuten Icarus en Unique

Icarus, onze oudste therapeutNu heb ik 2 eigen paarden, Icarus en Unique, en ik kan het mij niet meer veroorloven om ziek te zijn. De paarden hebben mij nodig en om dit te waarborgen, ging ik op gezondheidsgebied nog een stap verder. Ik probeer zo natuurlijk mogelijk te leven. Ik vermijd veel suiker en chemische producten.

Unique, onze jongste therapeutDankzij mijn paarden ben ik verplicht om dagelijks in de buitenlucht te zijn en heb ik de nodige beweging. Mijn paarden deden mijn fysieke conditie toenemen. Mits wat kleine aanpassingen en voorzorgsmaatregelen, slaag ik er in, zelfs in gure weersomstandigheden, mijn paarden te verzorgen. Dit zou vroeger nooit haalbaar zijn geweest!

Ik volgde vorig jaar nog een drietal maanden acupunctuursessies bij een kinesist die zijn doctoraatstitel behaalde in China. Bij het begin van de behandeling vroeg hij wat mijn doel was dat ik via acupunctuur wilde bereiken. Ik antwoordde prompt: “ik wil van de medicatie af”. Dankzij de acupunctuur heb ik sindsdien zelfs geen duovent meer nodig (voordien had ik dagelijks nog zo’n 3 keer mijn puffertje nodig) . Nu ga ik nog slechts langs bij de acupuncturist voor acute behandelingen.

Een hogere levenskwaliteit door mijn paarden

Enkele jaren geleden geraakte een spier gekneld tussen mijn ruggenwervel. Mijn rechterbeen raakte verlamd. Mijn grootste bekommernis was dat ik niet meer zou mogen paardrijden. De specialist gaf toe dat springen met een paard wel een zeker risico inhoudt. De rug moet tijdens het springen schokken opvangen maar dressuur en recreatief rijden zouden geen probleem vormen. Integendeel, de warmte van de paardenrug en de bewegingen van het paard konden even waardevol zijn als een fysiotherapiebeurt. Door het paardrijden zou mijn houding en evenwicht verbeteren. Na een korte revalidatie stapte ik via een opstapje opnieuw op Icarus, mijn paard. Alleen al stappend gaf mijn fantastische therapeut Icarus, mij dankzij het schommelend ritme een ontspannen gevoel. Alles kwam goed!

Paarden, veranderden mijn hele leven, gaven mij lichamelijk welzijn en verhoogden mijn levenskwaliteit.
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:00u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd