Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Paarden paniekvrij maken

 1. Algemene tips
 2. Uw Paard Leren Omgaan met Schrik
 3. Uw Paard Sensibiliseren
 4. Uw Paard Desensibiliseren
 5. Uw Paard Geruststellen door te Negeren
 6. Lateraal Denken: Problemen Oplossen via een Omweg
 7. Uw Paard Wassen en Leren Omgaan met de Waterslang
 8. Uw Paard Leren Ophouden met Grazen en Meekomen
 9. Uw Paard Scheren
 10. Uw Paard Stofzuigen met de Paardenstofzuiger
 11. Een Paard een Vliegenmasker omdoen
 12. Een Paard leren Vastgebonden staan
 13. Een Paard leren omgaan met Sprays en Spuitbussen

Icarus is een droom van een paard. Hij is ongelooflijk zelfstandig en schrikt bijna nooit. Hij kijkt wel eens rond en staat stil, neemt de hindernis in zich op en volgt onverschrokken zijn weg. Als wij met ruiters op pad gaan dan is Icarus onze kopman. Groot, statig en kalm doorkruist hij berg en dal,  duin en zee.

Toen wij Unique kochten, leek hij op het eerste zicht ook zo. De eigenaar vertelde ons echter dat hij nogal een doetje kon zijn. Hij had gelijk. De eerste maanden bij ons schrok hij van het minste. Geen mens, dier of voertuig mocht in zijn buurt komen of hij ging aan het dansen. In het begin hadden wij medelijden met hem. Het was voor het eerst in zijn leven dat hij van eigenaar en stal veranderde. Het ging van kwaad naar erger. Unique trok halsters stuk, maakte ons nerveus en bovenal werd Icarus ook schichtig. Wij hadden er genoeg van en zouden het anders aanpakken. Hieronder geef ik een aantal algemene tips die kunnen helpen om een paard te kalmeren en rustig te houden.

Algemene tips

 • Je paard luistert naar de intonatie van je stem. Hij begrijpt de woorden niet maar zal op dan duur de link maken met hetgeen je zegt en de handeling die erop volgt. Praat dus tegen je paard op een vriendelijke, rustige en ontspannen manier. "Ho, ho…rustig, ’t is niets"
 • Je paard let op de manier waarop je staat. Ga naast het paard staan met neerhangende schouders, het hoofd wat gebogen naar de grond en je armen losjes langs je lichaam. Een paard zal dat associëren met rust en veilig zijn. In de kudde als er gevaar dreigt, gaan de paarden met opgeheven hoofd eerst kijken en dan vluchten. Een ontspannen paard laat het hoofd zakken en graast verder.
 • Je paard let op de manier waarop je beweegt. Paarden houden niet van schichtige en bruuske bewegingen. Blijf in de buurt van paarden altijd kalm en beweeg op dezelfde manier. Rustige en ritmische bewegingen maken een paard rustig. Druk heen en weer lopen maken een paard nerveus.
 • Je paard let op de manier waarop je kijkt. Als je gefixeerd naar iets kijkt waarvan je denkt dat je paard bang is, dan maak je het paard ook bang. Probeer met zachte ogen te kijken. Je gezichtsveld verruimt en je paard merkt dat het enge ding niet gevaarlijk is en het zal niet paniekerig worden.
 • Je paard let op de manier waarop je ademt. Als we zenuwachtig of bang zijn dan gaat onze ademhaling versnellen of we houden we onze adem in. Je paard merkt dit onmiddellijk want onze spieren verkrampen. Controleer je ademhaling en tracht zelf rustig te blijven. Adem heel langzaam vanuit de buik en je zal direct merken dat je paard ook rustiger wordt (denk maar aan yoga en tai-chi).
 • Je paard let op de manier waarop je hem benadert. Een paard houdt er niet van dat je recht op hem afstapt. Probeer het paard steeds te benaderen vanuit een hoek van 45 graden. Het paard zal zich niet bedreigt voelen en je wekt wel zijn nieuwsgierigheid. Wacht even af en geef de intentie alsof je enkel zijn aandacht wil. Blijf langs de buitenkant van de weide staan (de leider van de kudde bevindt zich steeds aan de buitenkant). Het paard zal zelf naar je toekomen. Ook wanneer het paard op stal staat, stap niet recht op hem toe, kijk langs het paard heen, ontspan en wacht. Hierdoor zal het paard nieuwsgierig worden en naar je toe komen om belangstelling te krijgen.
 • Je paard let ook op jou wanneer je niets doet. Als je paard nerveus wordt van iets waarvan je denkt dat het dit al zo vaak gezien, gehoord of gevoeld heeft, dan kan je doen alsof er niets aan hand is. Negeer het paard, hou het paard stiekem in de gaten maar ga gewoon door met je bezigheden. Het feit alleen dat je het paard negeert alsof er niets mis is, stelt hem gerust. Hij zal je imiteren en ook kalm worden.
 • Leid het paard af met eten. Een paard dat eet, wordt rustig. Geef je paard wat hooi om te kauwen. Eten en bang zijn gaan niet samen. Eet zelf eventueel ook een appel. Als het paard merkt dat jij tijdens die "nare bezigheid" nog zin hebt om een appel te eten dan zal hij hetzelfde doen en er rustig van worden.
 • Haal er een beleerd, niet angstig dier bij (modelleren). Als het paard merkt dat zijn buurman dapper door gaat of zich niets aantrekt van hetgeen met hem gebeurt, zal je paard vlug begrijpen dat er helemaal geen gevaar dreigt. Hij gaat dit gedrag imiteren en zal ook rustig worden.
 • Hou het hoofd van het paard laag. Een paard met opgeheven hoofd staat op scherp en is klaar om te vluchten. Neem langzaam het halstertouw vast en druk zachtjes naar beneden (niet trekken, een paard trekt steeds tegen). Kijk daarbij zelf naar de grond. Of duw tegen de kin van het paard. Als het paard je vertouwt zal het zijn hoofd naar beneden brengen en de paniek snel vergeten.
 • Raak het paard aan. Knijp het paard rustig in de manen. Neem de oren van het paard in je hand en masseer het topje van het oor. Dit kalmeert en verzacht ook de pijn. Ook drukken aan de binnenkant van de elleboog kan kalmerend werken (shiatsu drukpunt). Zachtjes drukken en ronddraaiende bewegingen maken met je wijsvinger, onder de binnenste ooghoek van het paard, werkt ook kalmerend en pijnstillend.
 • Drijf een paard, trek niet. Aan een paard trekken heeft geen zin, het paard zal steeds van je winnen want het is sterker. Wil je het paard ergens naar toe leiden en weigert het dit te doen, ga dan schuin naast zijn achterhand staan en drijf hem naar de richting die je wil. Ook wanneer het paard in de piste wegspringt. Trek niet maar drijf hem eerst een paar passen verder en neem het paard dan terug. Een paard is van nature lui en zal al vlug door hebben dat het beter rustig blijft of dat het anders nog harder moet werken. Maak hetgeen je wil steeds makkelijker, hetgeen niet mag moeilijker.
 • Beleer een paard zowel links als rechts. Hetgeen een paard gewoon is langs de enen kant betekent niet dat, als het hem niet geleerd wordt, hij ook zal toleren aan de andere kant. Herhaal oefeningen dus langs beide zijden.
 • Zorg dat jij de leider bent van je paard en doe grondwerk met je paard. Het paard wordt dapperder en je zelfvertrouwen groeit. Je paard wordt dan je partner!!! (zie grondwerk met paarden)
Het laatste punt is het belangrijkste van allemaal. Grondwerk zou het eerste moeten zijn dat wij met paarden leren maar helaas kruipen wij altijd eerst op de rug van het paard. Wij leren door schade en schande. Veel problemen en ongevallen kunnen vermeden worden door grondwerk. Eenmaal je paard je vertrouwt en je aanvaardt als leider, gaat het rijden een heel stuk makkelijker en aangenamer zowel voor paard als ruiter. Dankzij grondwerk krijg je een paniekvrij paard.
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 11:27u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd