Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Een paard een vliegenmasker omdoen

 1. Algemene tips
 2. Uw Paard Leren Omgaan met Schrik
 3. Uw Paard Sensibiliseren
 4. Uw Paard Desensibiliseren
 5. Uw Paard Geruststellen door te Negeren
 6. Lateraal Denken: Problemen Oplossen via een Omweg
 7. Uw Paard Wassen en Leren Omgaan met de Waterslang
 8. Uw Paard Leren Ophouden met Grazen en Meekomen
 9. Uw Paard Scheren
 10. Uw Paard Stofzuigen met de Paardenstofzuiger
 11. Een Paard een Vliegenmasker omdoen
 12. Een Paard leren Vastgebonden staan
 13. Een Paard leren omgaan met Sprays en Spuitbussen

Het is hoogzomer en de vliegen en dazen vieren feest! De paarden zien enorm af van deze vervelende beesten. Vooral de vliegen op het hoofd en in de ogen zijn voor onze paarden echt een pest. Daarom besloten we om voor Unique en Icarus een vliegenkap te kopen om tenminste het hoofd te beschermen tegen de vliegen.

Vliegenmasker - vliegenkap BRIn stal Kluisbos hadden ze een leuk assortiment zodat we vrij snel voor beiden een geschikte maat vonden. We kozen voor een volledig vliegenmasker van BR waar ook de oren beschermd zijn.

Op dezelfde snikhete dag ging ik onmiddellijk naar de weide om hen het kleinood zo snel mogelijk om te doen.

Met Icarus was dat een fluitje van een cent. Deemoedig gaf hij mij zijn hoofd alsof hij al direct wist waarom dat ding er rond moest.

Gevaar!

Maar Unique, dat was een ander paar mouwen. Zo'n verschrikkelijk lelijk ding dat er bovendien uitermate gevaarlijk uitzag rond mijn hoofd? Geen sprake van!

In volle galop ging hij ervandoor en ondergetekende stond daar met het masker.

Wat nu gedaan?

Vooreerst heb ik beiden gescheiden en Icarus op een kleine weide ernaast gezet, zodat ik Unique voor mij alleen had. Maar nog steeds mocht ik niet in de buurt komen met mijn vliegenmasker. Op een bepaald moment twijfelde ik of hij telkens vluchtte uit angst of om spelletjes te spelen. Unique is namelijk in beide een kei.

Ik voelde boosheid naar boven komen want je staat daar een beetje als piet snot je tijd te verdoen. Maar van zodra ik boosheid voel, weet ik ook dat ik dat zo snel mogelijk moet vervangen door geduld, één van de mooiste eigenschappen als je met paarden omgaat.

Speel zelf voor paard

In een bui van even grote onnozelheid als die waarin Unique verkeerde, zette ik de kap op mijn eigen hoofd, en probeerde hem op die manier dichterbij te laten komen. Hem dichterbij laten komen deed ik, niet door er recht op af te stappen, want dan vluchtte hij telkens, maar door ogenschijnlijk een beetje ongeïnteresseerd in zijn buurt te drentelen, terwijl ik tegen hem praatte. Hierbij appelleerde ik op zijn onverzadigbare nieuwsgierigheid.

En ja, na een paar minuten kon hij zijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen en kwam snuffelen aan de vliegenkap op mijn hoofd. "Wat doet die gekke baas nu met zo'n gevaarlijk ding op zijn kop?", moet hij wel gedacht hebben. "Misschien wil ik er ook wel zo eentje".

Eens dat hij rustig genoeg bij mij bleef, deed ik het vliegenmasker van mijn hoofd en hield het achter mijn rug. Opnieuw moest hij onderzoeken wat ik daar voor hem verborg. Een paar tellen later gooide ik het achteloos over zijn hals en hij bleef stilletjes staan, net alsof hij dacht "Allee baas, wanneer ga je dat nu eindelijk eens rond mijn hoofd doen, want die vliegen zijn echt onuitstaanbaar."

Nog een paar tellen later deed ik heel rustig de kap rond zijn hoofd en klaar was ik. Tot slot haalde ik Icarus weer terug. Het hele ritueel had amper een tiental minuten geduurd.

Wat kan je hieruit leren?

 1. Probeer nooit met twee paarden tegelijk een nieuw gedrag te bewerkstelligen dat te maken heeft met angst (voor zover dat tweede paard niet echt een rol speelt in het object dat de angst veroorzaakt).
 2. Vervang uw boosheid door geduld. Wordt niet boos als het aanvankelijk niet loopt zoals jij wil. Paarden hebben een heel andere tijdsindeling, waarbij tijd helemaal geen rol speelt.
 3. Of het nu angst is, of paniek, of gewoon een beetje dollen met de baas, probeer te appeleren op de nieuwsgierigheid van het paard. Paarden zijn immers al net zo erg op dat vlak als de meeste vrouwen. Minder nieuwsgierige paarden (zoals Icarus) zullen meestal ook minder problemen maken van iets nieuws.
 4. Als het moet speel je desnoods zelf maar een beetje voor paard, in dit geval door zelf de vliegenkap om te doen, en wat rond te slenteren op de weide.

In elk geval was ik nog geen klein beetje fier op mezelf dat ik alleen, zonder enige dwang, op een tiental minuten er toch in geslaagd was om een loslopend paard (en een grote deugniet) in de weide, zonder halster, een vliegenmasker aan te doen, iets waarvan hij aanvankelijk grote schrik had.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:04u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd