Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Het belang van grondwerk met paarden en Parelli

  1. Startpagina Parelli
  2. Parelli: het belang van grondwerk met paarden
  3. Parelli: Natural Horsemanship volgens Parelli
  4. Parelli: The seven games

"Gouden teugels geven een paard geen vleugels." ~Seneca

Icarus, ons Nederlands warmbloedpaard is een kasteel van een paard met een goede inborst. Een stoere bink die voor niets of niemand achteruit gaat. Hij stond in een manege gestald en had het daar best naar zijn zin. Toen deze gesloten werd, waren we wat op de dool. Twee privéstallingen voldeden niet aan onze wensen en onze ruin voelde zich er ook niet echt happy. Sinds 2006 vond hij een nieuw nestje in het hart van de Vlaamse Ardennen. Een paradijs voor ruiter en paard.

Belijk deze uiterst sympathieke video met grondwerk en wat je daarmee kan bereiken (4:09 min) (geluid even aan)

Op zoek naar een paard

Regelmatig gingen de stalgasten op wandeling. Ik moest alleen achterblijven en was enkel maar de groom. Dit, alsook het feit dat onze ruin behoefte had aan een vriend, deed ons in 2006 besluiten om een tweede paard bij te kopen. Zo gezegd, zo gedaan. Na het spannende zoekwerk op het internet en het rondrijden doorheen Belgie en zelfs Nederland, was het zo ver!

We kochten een Belgisch warmbloedpaard. Een ruin van 9 jaar oud, bruin met zwarte manen en schofthoogte 1,73m. Hij is niet alleen bloedmooi maar een echt knuffelbeest. Gezien hij nogal prijzig was, lieten we hem keuren in de dierenkliniek van Merelbeke. Uitslag: in perfecte gezondheid!

Tip
Als je een paard koopt, en het is voor het leven, laat het dan een medisch onderzoek ondergaan in de dierenkliniek van Merelbeke. Het kost je 500 ‚,¨, maar je voorkomt veel problemen.

Je ziet, we hadden dus alles om gelukkig te zijn. Een droom ging in vervulling! Unique was onmiddellijk beste maatjes met ons oudste paard. Dit was alvast een succes.

Icarus en Unique zij aan zij

Unique: even wegdromen op de weide.

De eerste problemen: schrik alom

Wat minder goed ging was de omgang met ons als zijn verzorgers. In de beginfase tolereerden we zijn nervositeit: hij had namelijk 9 jaar bij dezelfde eigenaar gestaan en nu diende hij allemaal nieuwe indrukken te ondergaan. Het zou wel wennen. Naarmate de tijd vorderde, en 3 kapotte halsters en leidtouwen later, begonnen we er wel genoeg van te krijgen. Hij reageerde op alles zeer schrikachtig, wij werden nerveus en ja, ik geef eerlijk toe, soms bang en dit kon zo niet verder..

Wat was er aan de hand: het minste detail in de omgeving bracht hem aan het schrikken. Een stuk plastiek van de voordroog dat wapperde in de wind, een tractor, een draaiende buldozer, een geparkeerde koets, een tuinslag met water, een ornament dat verplaatst was, . op dit alles reageerde hij overdreven en was soms niet kalm te krijgen. Hij kon niet stilstaan als ik hem oppoetste. Als hij vastgebonden stond, draaide hij van links naar rechts. Bij een fel geluid ging hij aan het touw hangen tot de halster en/of het touw brak. Als hij opgezadeld werd, sprong hij weg en meermaals beet hij mij.

Oplossing in zicht: Parelli!

Via internet kwam ik terecht bij Parelli. Ik bekeek op Youtube filmpjes en zo maakte ik kennis met "the seven games". En met de gedachte: baat het niet, het schaadt ook niet, ging ik aan de slag.

Ik kocht een touwhalster, een carrotstick, een lang leidtouw en met een heel klein hartje haalde ik hem van stal.

De eerste sessie grondwerk: klein duimpje en de reus

Reeds van bij het begin, met al mijn nieuwe attributen, was hij zeer aandachtig. Het was net of hij dacht wat is dat kleine mensje (1.61m tov 1.m73) nu van plan? Klein duimpje en de reus als het ware.

Ik knuffelde hem over zijn ganse lijf, van achter naar voor en van boven naar onder. Hij keek mij met grote ogen aan maar hij liet het zich met plezier welgevallen. Hij stond als aan de grond genageld. Ik deed hem draaien op de voorhand, draaien op de achterhand langs beide zijden. Aanvankelijk aangebonden en met lichte druk van mijn vingers. Ik liet hem achteruit gaan via druk op zijn borst. Ik liet hem met gebaren naar me toe komen. Voor het eerst had hij† aandacht voor mij! Dit was onze eerste les. Het was de eerste keer dat ik echt contact met hem had. Overgelukkig en uit schrik om dit positief gevoel te verliezen, stopte ik deze eerste sessie.

De volgende sessies

De volgende dagen zetten we ons werk verder. Reeds na 3 dagen, dagelijks een kwartiertje, kon Unique alles zonder halster in volle vrijheid. Zowel ikzelf als hij keken uit naar dit intieme moment. Het eerste gebruik van de carrotstick was echter opnieuw een achteruitgang. Zowel figuurlijk als letterlijk. Hij sleurde mij wel 10 m mee achterwaarts. Eenmaal tot stilstand, probeerde ik opnieuw. Ik raakte hem overal aan met de stick. Hij stond nog te snuifen maar liet mij begaan. Op de piste volgde hij mij als een schoothondje. Ging ik vooruit, ging ik achteruit, mijn Unique volgde mij op de voet.

Ik was zo enthousiast dat ik op Flanders Horse Expo wat boeken kocht. Uit het boek "grondwerk met paarden" van Inge Teblick haalde ik nog meer inspiratie. Mijn Unique vond alles even leuk en werkte geestdriftig mee.
Kortom het was voor ons beiden een nieuwe fase in ons samenzijn. Mijn zelfvertrouwen groeide en Unique werd steeds dapperder. Mijn echtgenoot die mij argwanend gadesloeg en in de beginfase het maar hocus pocus vond, merkte ook het verschil in het gedrag van Unique op. Hij ging aan de slag met Icarus en kende evenveel succes. Unique zijn schrikachtig gedrag had namelijk tot gevolg dat ook Icarus soms zenuwachtig werd. Hij leerde door de spelletjes opnieuw zijn kalme trouwe ik te zijn.

De resultaten moge gezien worden

Unique staat nu braaf aangebonden terwijl ik zijn stal uitmest. De stalhouder mag gerust zijn buldozer starten, lichten aanzetten en naar hem toe rijden, hooi of stro afgooien, voor Unique maat dit geen verschil meer uit. De tractor mag gelijk waar op het erf staan, ik kan er zonder problemen met hem langs. Dit geld ook voor koetsen die het erf komen opgereden. Voorheen een reden om een zwaai van 10 m te maken en er dansend en briesend voorbij te stuiven.

Unique kan nu zonder moeite afgespoten worden zonder 10 keer uit de wasplaats te springen. Ik kan hem aan een lang touw uit de weide halen zonder dat hij mij voorbij schiet. En zo kan ik nog veel voorbeelden geven waarmee paardenliefhebbers soms te kampen hebben.

Mijn inspanningen worden ook beloond bij het rijden onder het zadel. Hij werkt voor mij en als hij angst heeft, kijkt en luistert hij eerst naar mij. Als ik doorga, volgt hij en gaat dapper door. Het is echt een schatje geworden! Hij heeft mijn leiderschap aanvaard en we voelen ons beiden veilig. Hij is mijn beste maatje geworden en sindsdien beleefden we al heel wat mooie momenten.

Besluit

Grondwerk en de Parelli-methode kan ik dus aan iedereen aanraden. Heb vertrouwen in uzelf en in uw paard. Ga ervoor, het loont de moeite. Ik ben ervan overtuigd dat voor de zogenaamde "onhandelbare paarden" en voor hun hulpeloze eigenaars een mooie toekomst is weggelegd. Wij plukten reeds de vruchten en genieten ervan. Ik wens jullie veel succes!

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Thursday, January 4, 2018 om 09:41u