Anatomische hoefverzorging
- Startpagina verzorging
- Een paard poetsen: hoe ga je tewerk?
- Hoefverzorging bij paarden
- Anatomische hoefverzorging
- Bij de hoefsmid
- Tandverzorging bij paarden: zeer belangrijk!
- Vaccinatie van paarden
- Ontwormen van paarden
- Dazen of paardenvliegen: hoe bestrijden?
- Hoe was ik een paard?
- Giftige planten voor paarden
- Bestrijding van vliegen in de stal
- Hoe regelt een paard zijn lichaamstemperatuur?
- Wel of niet een paard een deken om doen?
- Waarop letten bij de aanschaf van een paardendeken?
- Tips voor onderhoud en wassen van paardendekens
- Handige maattabel voor paardendekens
- Interessante literatuur
Anatomische hoefverzorging is anders dan natuurlijk bekappen. Deze methode houdt wel rekening met het gebruik van het paard. Terwijl natuurlijk bekappen de natuurlijke hoefvorm probeert aan te houden, elke vorm van beslag afwijst, de eigenaar zoveel mogelijk zelf laat behandelen, zal de anatomische hoefverzorger proberen om de problemen te voorkomen, ze grondig aan te pakken door de manier van bekappen, probleempaarden helpen op een professionele manier en indien nodig ook gebruik maken van hulp uit de wereld van kunststoffen en orthopedisch beslag. Als het tussendoor mogelijk is om het paard door de eigenaar zelf te laten bekappen, dan is dat mooi meegenomen.
De anatomische hoefverzorger werkt, net als een andere hoefverzorger of hoefsmid, nauw samen met de paardenarts om in samenspraak te beslissen wat er gedaan kan worden om een paard weer op de been te krijgen en te houden. Niet alle hoefsmeden en dierenartsen staan open voor nieuwe methoden.
Zo is het mogelijk dat in het programma van anatomische hoefverzorging een sportpaard dat op beslag staat, tijdelijk van zijn ijzers wordt afgehaald. Na een herstelperiode en het goed functioneren van de ondervoet is het best mogelijk dat het paard weer eventjes beslagen wordt tijdens een topsportseizoen. Maar dit paard wordt dan zeer regelmatig opgevolgd zodat er bij de minste twijfel op problemen direct kan worden ingegrepen. Een poos nadien gaan de ijzers er weer af om weer zo gewoon mogelijk door het leven te gaan.
Een variant is de controle op benenstand bij veulens.
Veel jonge, snelgroeiende paarden krijgen last van scheve benen of hoeven voor de leeftijd van één jaar. Vele van die problemen hadden voorkomen kunnen worden in het anatomisch concept. De veulentjes worden binnen de drie weken volledig gecontroleerd op beenwerk en zo nodig wordt een veulentrimprogramma opgezet. Zodra het veulen de goede kant blijkt uit te gaan, wordt het programma overgelaten aan een regulier hoefverzorger.
Voor paarden en pony's die door voedingsfouten, prestatiedruk, nalatigheid of ziekte foutieve hoefstanden of totale kreupelheid ontwikkelen, wordt een noodtrim ingezet. Dat wil zeggen dat het paard in enkele bekapbeurten zo snel mogelijk weer op goede voet gezet wordt (desnoods om de tien dagen) en dan in het reguliere programma weer meedraait.
Eerst moet aan de noden van het paard voldaan worden. Pas daarna komen uw eigen wensen aan de beurt. Anatomische hoefverzorging vertoont gelijkenissen met natuurlijk bekappen, maar om ook andere nuttige toepassingen te kunnen gebruiken hebben we het uitgebreid met de moderne technieken om hoeven te behandelen (als kunststofbeslag en gebruik van hars en lijm).
Basisprincipe
Het is de bedoeling om de hoef een natuurlijke vorm te laten aannemen en een gemakkelijke beweging te geven met een zeer goede doorbloeding, terwijl de schokken goed geabsorbeerd worden. Dat is niet niks!
Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen?
- Er ontstaat een goede grip, het paard kwetst zich minder door kappen of strijken, door het betere hoefmechanisme ontstaat een betere doorbloeding die meer voedingsstoffen aanvoert waardoor een betere kwaliteit van hoef ontstaat.
- De grote straal en het landen op de hielen zorgt voor een betere schokbreking.
- De ronde teen, de afgeronde wand, het landen op de hiel zorgt voor een betere afwikkeling van de hoef, een vlottere beweging.
- Het niet lopen op de wand, het niet aanwezig zijn van nagels zorgen voor minder scheuren in de hoef.
- U kan geen schroefkalkoenen aanbrengen
- Als de hoef sneller slijt dan aangroeit is er toch hoefbescherming nodig (gebruik liever hoefschoenen dan hoefbeslag).
- U kunt de hoeven zelf bijhouden, maar toch moeten ze af en toe door een professioneel iemand worden bijgewerkt
Een paard dat normaal al op blote voeten staat en nu natuurlijk bekapt wordt, heeft niet veel hinder van deze manier van bekappen. Het is mogelijk dat het paard even gevoelig loopt op harde ondergrond, maar dat zal niet lang duren.
Een paard dat van de ijzers afgehaald wordt en nu anatomisch bekapt wordt heeft een overgangsperiode nodig.
Door het laten dragen op de zool (die niet gewoon is om in steun te worden gebracht) en de straal, kan het paard een hele tijd gevoelig lopen. In ruil krijgt het dan wel hele sterke hoeven. Door een sterk hoefmechanisme ontstaat een betere doorbloeding (aanvoer voedingsstoffen) en groei van de hoef, ontstaat een zeer sterke zool, de zool draagt mee op de grond en het paard landt op hielen.
Oplossing voor de gevoelige periode: paard tijdelijk niet belasten op harde bodem, niet over kiezels lopen, op zachte weide plaatsen, hoefschoenen dragen om toch te kunnen wandelen en vooral: geduld hebben met het paard, binnenkort kan het zonder ijzers lopen!
Opmerkingen
Door beter hoefmechanisme is er een felle bloedaanvoer naar de hoef, de hoeven en het onderbeen zijn warmer dan anders (waar we anders zo alert moeten voor zijn is warmte in een hoef, maar nu moet dat gerelativeerd worden en is het dus geen probleem), sommige paarden kunnen een blein ontwikkelen (een gevolg van het natuurlijk verwijderen van afvalstoffen uit de hoef). Dan kan het nodig zijn de hoefverzorger of de dierenarts te raadplegen.
Sommige paarden zijn na één week al gewend aan het anatomisch bekappen, andere hebben een paar maanden nodig, uitzonderlijk kan het langer dan zes maand aanslepen. Na één jaar heeft uw paard keiharde, gezonde, natuurlijke hoeven, waarmee het op harde bodem kan galopperen zonder problemen.
In de beginfase heeft het paard een platte, volle zool en komt de straal onder grote druk te staan. Na een paar maanden wordt de straal sterk en groot, nog later ontstaat er een holle zool. Nu is de hoef heel veerkrachtig.
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd