Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Vorige pagina

Bestrijding van vliegen in de stal

 1. Startpagina verzorging
 2. Een paard poetsen: hoe ga je tewerk?
 3. Hoefverzorging bij paarden
 4. Anatomische hoefverzorging
 5. Bij de hoefsmid
 6. Tandverzorging bij paarden: zeer belangrijk!
 7. Vaccinatie van paarden
 8. Ontwormen van paarden
 9. Dazen of paardenvliegen: hoe bestrijden?
 10. Hoe was ik een paard?
 11. Giftige planten voor paarden
 12. Bestrijding van vliegen in de stal
 13. Hoe regelt een paard zijn lichaamstemperatuur?
 14. Wel of niet een paard een deken om doen?
 15. Waarop letten bij de aanschaf van een paardendeken?
 16. Tips voor onderhoud en wassen van paardendekens
 17. Handige maattabel voor paardendekens
 18. Interessante literatuur

In de zomer lopen onze paarden gans de dag op de weide. Wij hebben er echter een gewoonte van gemaakt om ze elke avond terug op stal te zetten. We reinigen eerst de stal, zorgen voor vers water, zetten het eten klaar. Daarna halen we de paarden van de weide, ze krijgen een poets- of wasbeurt, de hoeven worden gekuist, nagezien en eventueel verzorgd. En dan gaan ze op stal.

Als het zeer warm is in de zomer heb je tegen de avond op de weide veel last van dazen en muggen. De paarden binnen brengen op stal geeft hiertegen soelaas. Alleen stel je vaak vast dat het in de stallen al even erg gesteld is als gevolg van zwermen vliegen.

Niettegenstaande we elke dag de stal kuisen om de ontwikkeling van een vliegenplaag tegen te gaan, zitten er toch vrij snel hopen vliegen. Het is voldoende dat de buurman zijn stal gans de zomer niet kuist (vaak soms al sinds de winter!), om toch met een vliegenplaag te zitten.

Onlangs maakten we kennis met een product dat speciaal dient tegen vliegen in stallen voor vee en paarden: ALFACRON 10 PLUS.

ALFACRON 10 PLUS

1001 Tips - Paarden verzorging - Alfacron 10 plus: insecticide ter bestrijding van vliegen en muggen in stallenAlfacron 10 plus kan je verkrijgen of bestellen in elke zaak waar je insecticiden kan verkrijgen. Als je eens googelt op "Alfacron 10 plus", krijg je direct een heleboel adressen waar je het kan verkrijgen. Je kan het ook bestellen in de AVEVE winkels.

Alfacron 10 plus is een insecticide ter bestrijding van vliegen en muggen in stallen en hokken (Erkenningsnummer: 705/B).

Je kan het spuiten, maar strijken lijkt ons iets minder gevaarlijk. Het is immers een zeer giftig product.

Je moet het uitstrijken op een 30-tal plaatsen van ongeveer 20 bij 30 cm, waar veel vliegen zitten. Uiteraard buiten het bereik van de paarden!

Alleen niet-poreuze en niet-gekalkte oppervlakken mogen behandeld worden. Lees aandachtig de werkwijze op de bijsluiter. Je moet het poeder mengen met licht warm water in gelijke hoeveelheden, bijv. 250 gram mengen met 250 ml water. Hiermee kan je 100 tot 200 m² oppervlakte behandelen (in stukken van 20 bij 30 cm dus). Het mengsel stijft na het aanbrengen op en het wordt een plastic-achtige laag.

We hebben het onlangs getest in onze stallen aan de hand van kleine schaaltjes. 's Anderendaags was het aantal vliegen spectaculair gedaald. We gaan het nu gezamenlijk in alle stallen gebruiken.

Nog één waarschuwing! Het is niet alleen zeer giftig voor mens en dier, maar het stinkt bovendien als de pest. Als je er met je neus te dicht bij komt, begin je gegarandeerd te kokhalzen. Je bent gewaarschuwd!

SPY

Vliegen bestrijden met spyNog een ander bestrijdingsmiddel om de stallen vliegenvrij te houden is Spy.
Spy is eveneens een vliegenbestrijdingsmiddel dat in de vorm van gele korrels wordt verkocht. Je kan Spy strooien, strijken, sprayen en ophangen. De werkzame stof is Spinosad 1% en  lokstoffen zoals suiker en Tricosene.
De producent belooft dat bijna 100% van de vliegen 2 uur na inname van Spy sterven en dat Spy zeer veilig is in gebruik.

Dosering:

 • Strooien: 400 gram Spy voor 160 m2. Dit kan je in bakjes zetten of strooien waar vliegen verzamelen.
 • Strijken: 500 gram Spy oplossen (kan 8 minuten duren) in ½ of 1 liter warm water en met een verfborstel uitsmeren op de plaatsen waar vliegen vaak vertoeven. Zorg dat deze plaatsen schoon gemaakt worden alvoren Spy uit te smeren.
 • Sprayen: 500 gram Spy oplossen in ½ of 1 liter warm water. Deze hoeveelheid is voldoende voor 200 m2 staloppervlakte. Pas als alles is opgelost de vloeistof in de drukspuit gieten en onmiddellijk uitspuiten op de te behandelen muren. Opgepast de oppervlakten gaan geel verkleuren!
 • Ophangen op plankjes of karton: 500 gram Spy oplossen in ½ of 1 liter warm water. Maak de plankjes of de karton langs 1 zijde vochtig door het in te spuiten met cola of bier, bestrooi onmiddellijk met de Spy-korrels en laat het even drogen zodat de korrels er blijven aanplakken. Verwijder de loszittende korrels en hang de plankjes of het karton op (minimaal 25 plankjes of karton per 200 m2 staloppervlak. Je kan ook onmiddellijk Spy sprayen op de plankjes of op het karton.

NEPOREX

Vliegen bestrijden met neporexZowel Alfacron als Spy zijn 2 doeltreffende middelen tegen de volwassen vliegen in de stallen. Maar dankzij een commentaar via onze site leerden wij nog andere product kennen zoals Neporex. De volwassen vliegen konden we aanpakken met Alfacron maar om te voorkomen dat er zich een nieuwe generatie vliegen ontwikkeld, kan je Neporex gebruiken. Dankzij het paralel gebruik van Alfacron en Neporex kan je de vliegenpopulatie de baas.

Neporex is een langdurend werkend insecticide ter bestrijding van vliegenlarven in mest en andere broedplaatsen in de stallen (is effectief gedurende 12 weken). Neporex bestrijdt dus enkel de maden van de vlieg en zal geen effect hebben op de volwassen vliegen.

Neporex wordt dus toegepast op de plaatsen waar de vliegen hun eitjes leggen nl op de plaatsen waar voedsel aanwezig is en/of op plaatsen waar het vochtig is.
Neporex wordt dus aangebracht: op de mesthoop, in de hoeken en langs de randen van de paardenboxen, onder of langs de eetbakken en waterbakken. Ook de  kruiwagen kan je er mee behandelen.

Neporex 2WSG is te verkrijgen als korrels en de werkzame stof is cyromazine (voorkomt dat de vlieglarve zich ontwikkeld). Neporex kan je kopen in pakken van 1 kg of 5 kg. Je kan het product strooien, gieten of spuiten. Het gemakkelijkst is de korrels op te lossen in water.

Wat belangrijk is: de producent vermeld dat de paarden niet uit de stal moeten tijdens de toepassing. We zouden dit echter wel doen gezien contact met huid en ogen dient vermeden te worden. Eens aangebracht is dit produkt 100% veilig voor onze paarden, aldus de fabrikant.

Dosering:

 • Strooien: 250 gram Neporex per 10 m2
 • Gieten met de gieter: 250 gram Neporex oplossen in 10 liter water per 10 m2
 • Spuiten (liefst onder lage druk): 250 gram Neporex oplossen in 1 tot 4 liter water per 10 m2

Afhankelijk van de hoeveelheid mest er bij komt, kan de behandeling om de 6 weken herhaald worden.

En nu aan de slag! Vergeet echter niet dat je de vliegen en hun broedplaatsen reeds kan aanpakken door dagelijks de stal uit te mesten, het water te verversen en de voerbak regelmatig te reinigen!

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:17u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd