Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Vorige pagina

Dazen of paardenvliegen: hoe bestrijden?

 1. Startpagina verzorging
 2. Een paard poetsen: hoe ga je tewerk?
 3. Hoefverzorging bij paarden
 4. Anatomische hoefverzorging
 5. Bij de hoefsmid
 6. Tandverzorging bij paarden: zeer belangrijk!
 7. Vaccinatie van paarden
 8. Ontwormen van paarden
 9. Dazen of paardenvliegen: hoe bestrijden?
 10. Hoe was ik een paard?
 11. Giftige planten voor paarden
 12. Bestrijding van vliegen in de stal
 13. Hoe regelt een paard zijn lichaamstemperatuur?
 14. Wel of niet een paard een deken om doen?
 15. Waarop letten bij de aanschaf van een paardendeken?
 16. Tips voor onderhoud en wassen van paardendekens
 17. Handige maattabel voor paardendekens
 18. Interessante literatuur

Lang hebben wij uitgekeken naar het goede weer. De zomer betekent immers dat de paarden opnieuw een ganse dag op de weide op kunnen en dat wij samen op stap kunnen in de vrije natuur. Genieten is dat, je voelt je de koning te rijk op de rug van je trouwe vriend maar…er zijn al weer spelbrekers op de kust: de dazen! Deze vervelende dazen zijn een echte plaag bij zwoel en warm weer. Ze bestoken zowel onze arme paardjes als onszelf. Vooral in een bosrijke omgeving moet je werkelijk in draf of in galop ervandoor gaan opdat ze ons niet zouden te pakken krijgen. Laten we deze belagers eens van naderbij bekijken en vooral, laten we eens kijken hoe we ze kunnen bestrijden.

Wat zijn dazen?

Dazen (Tabanidae ) worden ook wel paardenvliegen, steekvliegen, bremzen, blindazen of blinde dazen genoemd.

Paardenvlieg of daas

Dazen of paardenvliegen behoren tot de familie van de bloedzuigende tweevleugelige insecten. Er bestaan verschillende soorten maar de meest gekende is de regendaas.
Dazen zijn ongeveer 6 millimeter groot, hebben grote metaalkleurige facetogen, zijn grijs of bruin van kleur, hebben vlekkerige vleugels en een licht gestreept lijf.
Dazen leggen honderden of duizenden eieren op planten, vochtige weilanden, wegbermen, in het moeras, in de modder en/ of op de slootbodem.

Deze eitjes ontwikkelen zich in een vochtige omgeving tot larven en poppen. Zowel de larven als de poppen zijn erg taai en kunnen overleven in minder gunstige weersomstandigheden. Pas uitgekomen dazen doen zich te goed aan de zonnestralen en vertoeven op de houten weidepalen of bloemschermen. Een volwassen daas leeft ongeveer zes weken.

Waarom steken dazen en hoe gaan ze te werk?

De mannetjesdaas eet nectar maar de vrouwtjes hebben bloed nodig om de eitjes te laten rijpen. Hierdoor komt het dat bij warm, zwoel en windstil weer de vrouwtjes dazen  paarden, koeien en mensen gaan bijten en bloed gaan zuigen. De vrouwelijke dazen zoeken hun gastheer aan de hand van uitgeademd koolstofdioxide, beweging, warmte en geuren zoals zweet. Dazen zouden een voorkeur hebben voor donkere kleuren.

Dazen dalen dan snel neer op hun slachtoffer en bijten onmiddellijk. De beet is duidelijk voelbaar omdat hun snuit bestaat uit een aantal mesjes waarmee ze de huid opensnijden. Dankzij deze mesjes is het zelfs mogelijk om door dunne kledij (T-shirts, dunne bloesjes, dunne broeken, dunne sokken) te bijten.

Om tijd te hebben om het vrij gekomen bloed op te zuigen, zodat het bloed niet direct kan stollen, vermengen ze het met speeksel. Het is vooral dit laatste dat het opzwellen van de huid en de jeuk veroorzaakt.

Na de beet kunnen dazen niet snel wegvliegen en kan je ze gemakkelijk doodmeppen maar het onheil is dan meestal al geschied. Vooral dieren en mensen die allergisch zijn aan insectenbeten kunnen nogal wat hinder ondervinden van een dazenbeet.

Tips om dazen te bestrijden voor de ruiter

De ruiter kan bij de apotheker allerlei insectenwerende gels of sprays kopen. Smeer je in vooraleer je op stap gaat. Draag een shirt met lange mouwen, liefst van een niet te dunne stof en  van een felle, lichte kleur (een fluo verkeersvestje kan hiervoor in aanmerking komen).

Tips om dazen te bestrijden voor het paard

Voor de paarden zijn er allerlei anti-daasmiddelen op de markt. Wij probeerden reeds verschillende middelen. Onze ervaring leert ons dat de meeste middeltjes niet echt lang werken maar we willen ze jullie toch niet onthouden.

Hierbij nog een gouden tip voor eigenaars van paarden die niet zo van sprays houden. Paarden zijn vaak angstig en raken soms in paniek. Spuit het product dan eerst op een washandje of een spons en wrijf daar je paard mee in. Je kan je paard zo ook laten wennen aan het geluid van de spuitbus.

Wanneer je regelmatig oefent met een spuitbus met water en dit op afstand doet, went je paard al heel vlug aan het geluid en heeft het al vlug door dat die spuitbus niet levensbedreigend is. Kom dan geleidelijk wat dichter met de spuitbus en spuit op het washandje. Je doet alsof dit de normaalste zaak van de wereld is, spreek het paard zacht toe en beloon het uitbundig wanneer het zich moedig gedraagt. Bouw dit geduldig op en ik verzeker je dat je in een mum van tijd het paard zelf kan sprayen. Ga een stapje terug wanneer het paard toch opnieuw angstig wordt. Eindig de oefening steeds met een positief resultaat, hoe klein de vordering ook is!! Het vraagt wat tijd en geduld maar bespaart je een hoop ellende en het eind resultaat is een zelfverzekerd en moediger paard!

Laten we beginnen met zelf te maken huis-, tuin- en keukenmiddeltjes.

Essentiële oliën

Door gebruik te maken van essentiële oliën die men in de aromatherapie gebruikt, maak je het volgend middeltje:

Nodig: 75 gram kruidnagel, 1 liter water,  15 druppels essentiële olie van lavendel, 5 druppels essentiële olie van eucalyptus globulus, 10 druppels essentiële olie van citronella en wat alcohol.

Bereiding: laat het water 20 minuten koken met de kruidnagel. Laat het afkoelen en zeef het mengsel. Los de essentiële oliën op in een beetje alcohol, meng het onder het afkooksel en goed schudden voor gebruik. Bewaar het product in de frigo. De houdbaarheid van het mengsel is maximum 3 dagen.
Gebruik op het hoofd van het paard enkel het afkooksel zonder toevoeging van de essentiële oliën om irritatie te voorkomen. Dit middel zou zeer doeltreffend zijn.

Een ander receptje.

Nodig: ¼ water, ¼ dettol, ¼ azijn en ¼ eau-de-cologne. Bereiding: alles bij elkaar voegen en goed mengen. De spray is klaar voor gebruik.

Knoflook!

Roer wat knoflookolie of knoflookpoeder of zelfs een zuiver geschild en geplet knoflookteentje door het krachtvoer van je paard. Als het paard ademhaalt of gaat zweten komt deze geur vrij en de knoflookgeur zou dazen en vliegen op afstand houden.

Anti-daasproducten in de handel.

Vitella Horse Care vlieg en daas

Vitella Horse CareDit is een professioneel vlieg en daas werend middel waarmee je de paarden kan besproeien. Niet te gebruiken op het hoofd en meermaals te gebruiken in geval van transpireren. Voor een ½ liter betaal je ongeveer 12,5 €.

Atex daas spray

Atex daas spray is een natuurlijke geur neutralisator die ongeveer 6 uur de dazen op een afstand kan houden. Het bevat geen citronella waardoor huidirritatie tot een minimum beperkt blijft. Het mag niet op het hoofd van het paard gebruikt worden en maakt lelijke bruine vlekken op onderleggers en kledij. Het middel is dus niet aan te raden op witte paarden of schimmels.

Atex daas spray vinden wij tot nu toe nog het meest afdoend. Voor een ½ liter betaal je ongeveer 16,5 €. Wanneer je een grotere navulbus koopt, is het natuurlijk veel voordeliger.

Atax

Atex gel

Atex gel bevat natuurlijke oliën en advocado en werkt ongeveer 4 uur. De werking is hetzelfde als de atex daas spray. Voor een ½ liter betaal je ongeveer 19,95 €.

Atex insect roll

Dit product heeft dezelfde samenstelling als de voorgenoemde producten van Atex en werkt eveneens 4 uur. Voor een stick van 70 ml betaal je ongeveer 5€.

Zzimply vliegenafweer

ZzimplyZzimply vliegenafweer is een volledig natuurlijk product zonder citronella die insecten zoals dazen en vliegen langdurig op een afstand houdt. De werkingsduur is bij een zwetend of werkend paard 4 à 6 uur. Bij een paard in de wei zou de werkingsduur zelfs 6 à 12 uur zijn. Het bevat eveneens een haarconditioner, ruikt lekker en maakt geen vlekken. Het product bestaat in spray, gel en roller. De gel wordt gebruikt op het hoofd van het paard en met de roller kan de ruiter ook zich zelf beschermen tegen de dazen.

Kostprijs voor de spray van ½ liter is 14.95 € .
Kostprijs voor de gel van ½ liter is 22.5 € .
Kostprijs voor de gel van ½ liter is 22.5 € .
Kostprijs voor de roller is 5.45 € .
Kostprijs voor de navulverpakking van 2,5 liter is 57.5 € .
Zie producten op de volgende webpagina: http://www.zzimply.com/index.php?action=home&lang=NL

Equitase

Equitase werd op de markt gebracht door EquiFriend en zou wat samenstelling volledig verschillen van ander op de markt zijnde insectenwerende producten. Het heeft een volledig biologische samenstelling, geurt niet en mag ook op stalmuren en op de mens worden aangebracht.

equitaseEquitase bestaat in vochtige doekjes, sproeifles en navulverpakking.

Kostprijs voor Equitase wipe sensitive (50 doekjes) is 12 € .
Kostprijs voor Equitase sensitive sproeifles van ½ liter is 17.5 € .
Kostprijs voor Equitase sensitive navulfles van 1liter is 22.99 € .
Kostprijs voor Equitase sensitive navulfles van 5 liter  is 99 € .
Zie producten op de volgende webpagina:
http://www.equifriend.eu/antidaas.php

Bescherming van je paard op de weide.

Vliegendeken

Je kan uiteraard ook je paard beschermen door het een vliegendeken aan te doen. Een volledige bescherming van hals en hoofd is het beste. Na het rijden bij het uitstappen kan je gebruik maken van uitrij-vliegendekens.

Een dazenval.

De dazenval lokt de dazen naar de val, misleidt de dazen zodat ze er niet meer uit geraken en vangt ze op in een bakje. De dazenval is gebaseerd op het natuurlijk gedrag van de dazen (ze reageren op beweging, houden van warmte en zoeken een gastheer om bloed te zuigen).

De dazenval bestaat uit een vrij hangende rubberen zwarte stootbal omgeven door een trechtervormig doorschijnend net dat uitmondt in een opvangsysteem of val-unit waaruit de dazen niet meer kunnen ontsnappen en sterven.

Hoe werkt de dazenval?

De zwarte bol zal warmer zijn dan de omgeving en lokt dus de dazen.
De bol beweegt en imiteert de achterhand van het paard waarop ze gaan neerdalen en bloedzuigen.

Wanneer ze onverrichter zaken willen weg vliegen komen ze in de trechter terecht en zitten ze gevangen in de val.

Het volstaat het opvangsysteem dagelijks te verwijderen en de dazen te vernietigen door bijvoorbeeld invriezing.

Manning trapDe dazenval blijkt heel doeltreffend te zijn (vermindering van dazen met 90 %) en is ongeveer voor 250 € te koop. Het is wel nodig om op open weiland één dazenval per hectare te voorzien.

Soorten dazenvallen en waar te verkrijgen?

De University van Wisconsin bracht de Manning-trap op de markt.

H-trapDe H-trap dazenval is op hetzelfde principe ontworpen en verkrijgbaar bij Protekta in Gemert. Meer informatie en aankoop van deze dazenval:  http://h-trap-dazenval.nl.

Verder is ook de Loer gekend, die ontworpen werd door Frank van den Dungen. LOER betekent “Lokken, Opvangen En Ruimen”. Meer informatie en aankoop van deze dazenval: http://dazenval.punt.nl

DazenvalIn de ruitershop bij Kerckhaert te Temse in België is de dazenval eveneens te verkrijgen.

Contactgegevens:   Kerckhaert Ruitersport, Laagstraat 3, 9140 Temse (België)
tel. 03-771.40.15  / fax. 03-771.35.58  / e-mail: info@kerckhaert.be

http://www.kerckhaert.be/welkom/    

Zelf een dazenval maken.

Door het hoge prijskaartje en gestimuleerd door een grote hoeveelheid creativiteit, gingen paardeneigenaars zelf aan de slag.

Ze gebruiken een skippy-bal die ze zwart spuiten of een zwarte boei of fender (aan te kopen in verschillende maten op kanowereld  ). De ene gebruik een plastiek vergiet en petflessen… Kortom onze paardenliefhebbers zijn zeer vindingrijk en alles hier beschrijven zou ons te ver brengen.

Wil je zelf aan de slag en wil je foto’s van de zelf gemaakte dazenvallen zien, dan kan je hierover meer lezen op de volgende sites:

We hopen jullie met dit artikel wat meer inzicht bijgebracht te hebben wat dazen zijn en hoe je ze kan bestrijden. Een dazenbeet is niet alleen pijnlijk maar kan ook andere infecties bij onze paarden veroorzaken. Laat je lievelingen dus niet verder belagen door dazen en help ze van deze verschrikkelijke lastpakken af!
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:17u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd