Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Hoe regelt een paard zijn lichaamstemperatuur?

 1. Startpagina verzorging
 2. Een paard poetsen: hoe ga je tewerk?
 3. Hoefverzorging bij paarden
 4. Anatomische hoefverzorging
 5. Bij de hoefsmid
 6. Tandverzorging bij paarden: zeer belangrijk!
 7. Vaccinatie van paarden
 8. Ontwormen van paarden
 9. Dazen of paardenvliegen: hoe bestrijden?
 10. Hoe was ik een paard?
 11. Giftige planten voor paarden
 12. Bestrijding van vliegen in de stal
 13. Hoe regelt een paard zijn lichaamstemperatuur?
 14. Wel of niet een paard een deken om doen?
 15. Waarop letten bij de aanschaf van een paardendeken?
 16. Tips voor onderhoud en wassen van paardendekens
 17. Handige maattabel voor paardendekens
 18. Interessante literatuur

Een paard dat gezond is, een goede beschutting of stal heeft en voldoende en een uitgebalanceerde voeding krijgt, kan zich in de winter bij vriestemperaturen goed handhaven.

Paarden zijn warmbloedige dieren en hebben een constante lichaamstemperatuur tussen de 37,2° tot 38,2°C.  Gedurende de dag schommelt de lichaamstemperatuur. 's Morgens is hij het laagst, 's avonds het hoogst. Doet het paard inspanningen dan kan dit een stijging van zijn lichaamstemperatuur teweeg brengen. Veulens hebben een hogere lichaamstemperatuur.

Bij een temperatuur tussen -8 en +20 Celsius heeft het paard geen energie nodig om zijn normale lichaamstemperatuur te behouden. We noemen dit de comfortzone voor het paard.

Buiten deze comfortzone dient het paard beroep te doen op zijn natuurlijk acclimatiseringssysteem om zijn lichaamswarmte te behouden of kwijt te geraken.

 • Als het kouder wordt, krijgt het paard zijn wintervacht. Deze vacht en zijn huid zijn een prima isolerende laag om zich tegen extreme temperaturen te beschermen.
 • Bij koude, worden de haren door middel van kleine spiertjes recht gezet zodat de lucht die er dan tussen kan een bijkomende isolatie geeft.
 • Bovendien zullen de bloedvaten, bij koud weer, dieper in het lichaam getrokken worden. Op die manier zal het bloed niet vlug afkoelen.
 • Het paard zal dan ook meer bewegen om zich warm te houden. Kan het niet bewegen doordat het op stal staat dan gaat de huid trillen om zich zo op te warmen.
 • Een ander belangrijk feit om rekening mee te houden, is dat de vacht huidvet bevat. Dit beschermt het paard tegen nat en koude. Poets het paard als het buiten loopt of als het erg koud is minder grondig ten einde het huidvet en dus zijn natuurlijke  bescherming niet te verwijderen.

In de zomer wanneer het paard te warm heeft, koelt het af door te zweten.
De bloedvaten vergroten en worden naar het huidoppervlak gebracht. Zo kan het bloed afkoelen vooraleer het opnieuw door het paardenlichaam stroomt.

Het paard zal bij warmte en hoge luchtvochtigheid meer gaan drinken (soms 4 keer meer). Dit omdat drinken zijn lichaamstemperatuur doet dalen. Water verfrist het paard en laat het toe dat het paard kan gaan zweten.

In de natuur hebben paarden het dus zelden te kou of te warm.
Er ontstaan problemen wanneer de mens er zich mee gaat moeien. Het paard staat gedurende de ganse dag op stal en moet plots 1 uur hard presteren. Dit kan tot gevaarlijke situatie lijden. Om deze te vermijden:

 • Zorg voor een goede warming up of cooling down van je paard. Dit doe je als volgt:
 • Neem dus voldoende tijd om je paard voor de arbeid de spieren te laten opwarmen. Zo vermijd je blessures.
 • Neem voldoende tijd, na de arbeid, om je paard uit te stappen. Zo vermijd je stijfheid.
 • Doe je paard dan een zweetdeken om.
 • Indien je beschikt over een solarium zet het paard er dan eens onder.
 • Een actief sportpaard kan je scheren en/of een deken op leggen. Doe dagelijks dan nog  controle of je paard het niet te koud of te warm er onder heeft.

Tracht voldoende kennis en inzicht te vergaren over de verschillende soorten dekens. Zie ook de rubrieken Waarop letten bij de aanschaf van een paardendeken? en Wat kost de verzorging van een paard?

Gouden tip

Daalt de temperatuur, is het guur en nat weer, dan is het raadzaam om je paard wat extra ruwvoer bij te geven. Meer voeding is belangrijk omdat het paardenlichaam in de winter meer energie gebruikt om zich warm te houden en er bijgevolg dus minder energie over blijft om het afweermechanisme te onderhouden. Doordat het hooi in de darmen gist, levert dit extra warmte op.

Ruwvoer (hooi en zelfs stro) leveren meer warmte op dan extra brokken of krachtvoer. Paarden die buiten staan moeten 15-20 % meer hooi krijgen voor iedere 5 graden dat het vriest. In een buitenstal kan je gerust onbeperkt hooi geven. Je paard zal enkel eten als hij het nodig heeft om zijn warmte op peil te houden.

Ook oudere of zieke paarden verdienen onze bijkomende aandacht omdat ze minder energiek zijn en de wintervacht soms minder dik is.

Even belangrijk is het feit dat een paard ook in de winter over voldoende water kan beschikken.  Een 40 à 50 liter per dag is van levensbelang. Als een paard niet kan drinken (1 emmer per dag is te weinig!), zal het ook minder eten en komt zijn warmteregulatie, zijn algemene conditie en zijn afweer in het gedrang.

Verstoppingskoliek in de wintermaanden is vaak te wijten aan gebrek aan water.
Vooral oudere paarden die al een verminderde spijsvertering hebben, lopen meer risico op verstoppingskoliek. Minstens een paar maal per dag een emmer warm water  (temperatuur tussen de 15° à 20°celsius) kan helpen dit te voorkomen.

Tip voor voorkomen van bevroren water: voorzie een rubberen ton om het water in te doen (vervriest minder vlug dan een ijzeren recipiënt), leg een bal op het water, ga dagelijks meermaals het ijs in de waterbak breken.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 11:17u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd