Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Hoe was ik een paard?

 1. Startpagina verzorging
 2. Een paard poetsen: hoe ga je tewerk?
 3. Hoefverzorging bij paarden
 4. Anatomische hoefverzorging
 5. Bij de hoefsmid
 6. Tandverzorging bij paarden: zeer belangrijk!
 7. Vaccinatie van paarden
 8. Ontwormen van paarden
 9. Dazen of paardenvliegen: hoe bestrijden?
 10. Hoe was ik een paard?
 11. Giftige planten voor paarden
 12. Bestrijding van vliegen in de stal
 13. Hoe regelt een paard zijn lichaamstemperatuur?
 14. Wel of niet een paard een deken om doen?
 15. Waarop letten bij de aanschaf van een paardendeken?
 16. Tips voor onderhoud en wassen van paardendekens
 17. Handige maattabel voor paardendekens
 18. Interessante literatuur
 1. De functie van de huid en de haren
 2. Benodigdheden om een paard te wassen
 3. Het wassen van het paard
 4. Inzepen
 5. De staart wassen
 6. De manen wassen
 7. Afspoelen
 8. Het reinigen van de geslachtsdelen van het paard

Het is weer volop zomer en na de training of een fikse wandeling, zien de paarden er niet uit. Ze zitten vol zweetplekken en hebben schuim tussen de billen. Om jeuk en een insectenaanval te vermijden, is het raadzaam de paarden eens lekker te wassen. Zelfs zomaar als verfrissing kunnen paarden van een douche genieten. Want al denk je dat ze er niet echt vuil uitzien, dan nog loont het de moeite ze regelmatig nat te spuiten. Vooral Icarus en Unique zijn meester in het rollen in de aarde. Met poetsen alleen krijg je niet alles weg.

Vooraleer wij aan de slag gaan, willen wij wel eerst nog de functie van de huid en de haren van het paard wat nader bekijken. Je zal merken dat deze van primordiaal belang zijn voor de gezondheid van het paard.

De functie van de huid en de haren

De huid vormt een barrière tussen het lichaam en de omgeving. De huid voorkomt uitdroging. De huid van een paard is bijna ondoordringbaar voor water. Dankzij de huid wordt het inwendig lichaam beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals koude, vochtigheid, bacteriën (regenschurft, ontsteking van de haarwortelzakjes, staart pyodermie), virussen (wratten, papillomen, equine  sarcoïden)  en parasieten (mijten, luizen, paardenhorzels).

De huid bevat veel kleine bloedvaatjes die uitzetten bij inspanning waardoor de lichaamswarmte naar buiten wordt gebracht.

Ook de zweetklieren zorgen voor de temperatuursregeling. Het zweet maakt de huid en de vacht van het paard nat, dit verdampt en zo daalt de lichaamstemperatuur. Daarnaast zorgen de zweetklieren er ook voor dat afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden. In de eerste plaats zout en water, maar daar komen nog eiwit en suikers bij. Dit verklaart de schuimende billen van een paard. Het eiwit en de suikers worden als het ware door de bilbewegingen van het paard tot schuim geklopt. Zorg dat paarden die veel zweten steeds over een liksteen kunnen beschikken om het zoutgehalte op peil te kunnen houden.

De vacht of de haren van het paard spelen ook een belangrijke rol. Bij koude en wind worden de haren rechtop gezet zodat er lucht tussen kan. De lucht is als het ware de isolatie. Dankzij dit ingenieus systeem zorgt het paard ervoor dat de lichaamstemperatuur constant blijft.

Via de huid en het haar kan het paard ook voelen. De tastharen op de neus en de lippen van het paard mogen dus nooit geknipt worden. Ook is het beter nooit de vetlok, haar achter de koten, af te knippen. Deze haren zorgen er voor dat water niet in de kootholtes blijft staan maar via de vetlok op de grond terecht komt (kan mok voorkomen, zie rubriek mok bij paarden).

Het haar dat uit de oren van het paard groeit, mag je wel verwijderen. Knijp met je ene hand het oor netjes dicht zodat de twee helften bij elkaar komen en knip met een gebogen schaar de haren die er dan nog uitsteken af. De aanschaf van zo’n gebogen schaar is geen overbodige luxe want als je knipt met een gewone schaar en het paard schrikt, kan je het paard hiermee ernstig verwonden.

Benodigdheden om een paard te wassen.

 • Om een paard te wassen is het noodzakelijk dat je de wasbeurt goed voorbereidt. Zorg dat de wasplaats veilig is voor je paard (uitglijden vermijden) en dat het water kan afvloeien in een rioolputje (modderpoel vermijden). Zorg dat je alle benodigdheden al klaar staan hebt.
 • Voorzie een lange slang met een sproeiknop die je op een zachte brede straal kan zetten. Het afspuiten van een paard met een harde, krachtige waterstraal kan een beschadiging teweeg brengen van de huid. Vooral paarden die wit haar hebben (witte sokken, witte benen,…) zijn gevoeliger voor huidbeschadiging en huidproblemen. Via deze wondjes, bij afspuiten onder hoge druk, kunnen bacteriën nog dieper in het lichaam komen.
 • Beschik je over een paardendouche dan is het wassen van je paard een luxe. De douche beschikt over een lange draaiende arm die je zo van de ene kant, over de rug van je paard, naar de andere kant beweegt. Een bijkomend voordeel is dat paarden niet steeds op de waterslang staan waardoor je steeds de wasbeurt moet onderbreken. Tenslotte voorkomt een douche dat er gaten in de waterslang komen te zitten waardoor je zelf kliedernat bent. Via de gaten in de slag, aangebracht door de hoefijzernagels, kan er een bijkomende waterstraal ontstaan die het paard aan het schrikken kan brengen.
 • Een metalen zweetmes (een plastiek zweetmes is vlug stuk) om de vacht, na het wassen, droog te trekken. Met behulp van een zweetmes kan je het meeste water aftrekken op het paardenlichaam. Gebruik een zweetmes enkel op de vlezige delen van het lichaam (nooit op de benen van het paard) en trek steeds met de haargroeirichting mee.
 • Twee sponzen (liefst van een verschillende kleur). Eén spons om het hoofd te wassen. Eén spons om de anus en de geslachtsdelen te wassen.
 • Een zachte borstel om de shampoo goed in te kunnen masseren.
 • Paardenshampoo heb je in verschillende soorten. Gebruik het liefst een milde en ph-huidneutrale shampoo die de huid en de haren verzorgen en versterken.

Gebruik geen shampoo voor de mensen want deze kan de vetlaag (beschermende huidlaag) afbreken. Je paard zal dan vlugger nat worden en kou vatten (zie ook rubriek poetsen van een paard). In de zomer gebruiken we meestal een anti-vliegen shampoo (citronella shampoo) of daaswerende shampoo van Atex. Je hebt ook speciale shampoo tegen zomereczeem zoals liberate shampoo. Je probeert het maar uit, maar weet dat sommige paarden allergisch kunnen reageren op shampoo. Is je paard wit, heeft het witte manen of een witte staart of witte sokken, dan is het aan te raden een shampoo te gebruiken zoals zilvershampoo. Deze shampoo zorgt er voor dat geel uitziende haren perfect wit gewassen worden. Het paard echter téveel met shampoo wassen zal opnieuw de vetlaag aantasten waardoor bacteriën vlugger in het lichaam kunnen binnendringen.

Het wassen van het paard

 • Vooraleer je het paard kan beginnen wassen is het nuttig de stal grondig uit te mesten en te voorzien van een mooi strobed. Een fris gewassen paard zal zich rollen om zich droog te wrijven. Breng nooit een pas gewassen paard op de wei want om dezelfde reden als hierboven gaat het paard zich in de aarde rollen en is al je werk voor niets geweest.
 • Doe het paard een halster om en breng hierbij de voorlok (dit is wat mensen een  pony noemen) van het paard volledig naar achter, onder de halster door. Op die manier kan je de voorlok goed inzepen en wassen samen met de manen.
 • Beschik je over lauw water dan is het heerlijk voor het paard om dit te gebruiken. Zo niet, zorg dan dat de wasbeurt niet té lang duurt zodat het paard geen kou kan vatten.
 • Laat het paard even wennen aan de waterstraal en spuit op de grond naast het paard. Staat het paard dit toe maak dan geleidelijk aan de voeten en de benen nat. Ga zo geleidelijk aan naar boven (schouder, hals). Let op bij het nat maken van het hoofd. De meeste paarden hebben dit niet graag en kunnen schrikken en zich in paniek lostrekken. Icarus houdt hier absoluut niet van. Unique daarentegen laat dit toe maar moet steeds even wennen aan de waterstraal bij de aanvang van de douche. Bij hem moeten we heel langzaam tewerk gaan. Eens de benen nat, kan niets hem nog deren en geniet hij met volle teugen. Wij beginnen meestal met de linkse kant van het paard nat te maken omdat dit de kant is waar de paarden meestal worden opgezadeld. Bij Icarus maakt het niet uit met welke kant je begint. Unique is kieskeuriger hierin.

Inzepen

 • Om het paard in te zepen gebruiken we meestal een zachte borstel waarop wij de shampoo aanbrengen. Je kan eventueel ook in een emmer gevuld met lauw water de shampoo doen en iedere keer de borstel in de emmer steken en dan het paard zo inzepen. Ook kan de shampoo rechtstreeks op de huid (bij een sterk bevuild paard en om eventuele mestvlekken te verwijderen) worden aangebracht hoewel je hierdoor meer shampoo verbruikt. We zepen het volledige paard in door met de zachte borstel kleine ronddraaiende bewegingen te maken. Hierdoor kan de shampoo heel goed tussen de haren tot op de huid. Het vuil en stof kan dankzij de rondraaiende bewegingen perfect verwijderd worden tot op de haarwortels en bovendien geniet je paard van een heerlijke, zachte massage. Vergeet zeker de onderkant van de buik niet.
 • Wij laten de shampoo nu inwerken en wassen de manen en de staart. Unique heeft zeer dikke manen en staart en die verdienen extra aandacht. Een paardenstaart is niet alleen mooi maar ook functioneel. Met de staart verjaagt een paard insecten die op het lichaam zitten. Knip de staart af juist boven de koot. Zo blijft hij lang genoeg maar kan het paard er niet op staan en zo zijn staart uittrekken of zich ernstig bezeren.

De staart wassen

Is de staart erg bevuild dan is het raadzaam deze in de emmer met shampoo te brengen. Je houdt met de ene hand de emmer vast, brengt de paardenstaart in de emmer en was met de ander hand de staart. Toets eerst of je paard niet bang is van de emmer want hij zou in paniek met de achterbenen kunnen slaan en jou hierdoor een ferme klap bezorgen.

Ik breng de shampoo aan op de staartwortel en masseer deze goed diep in. Vervolgens neem ik het uiteinde van de staart en plooi hem in twee. Giet hierop wat shampoo en wrijf zachtjes alles door de haren. Met de spons was ik de anus van het paard, de onderkant van de staartwortel en diep in de bilspleten van het paard. Ik laat alles goed inweken. Ultimate Horse Grooming bracht de Horse Tail Buckets Horse van Spa Products  op de markt. Aan een staartband wordt een waszak gehangen waarin de staart wordt in gebracht. Het systeem is in verschillende maten te verkrijgen. Shampoo en water gaan de zak in en met de handen masseer je alles in. Nadien om te spoelen, breng je meer water in de zak. Knip de zak onderaan door en laat het water wegvloeien. Een zeer handig (jijzelf en de omgeving zijn niet vuil en bespat als het paard gaat zwiepen met de staart) en tijdbesparend systeem maar het kost wel ongeveer 30 €. Wij houden het maar gewoon daar we toch niet op wedstrijd en/of keuringen gaan.

De manen wassen

Vervolgens was ik de manen en de voorlok. Opnieuw goed nat maken en de shampoo goed inmasseren.

Afspoelen

 • De staart en de manen worden zorgvuldig uitgespoeld. Heeft het paard droge en broze haren dan kan je nu conditioner aanbrengen op de proper gewassen staart en de manen. De conditioner gedurende 3 minuten laten inwerken. Doe je dit niet dan kan je als de staart bijna droog is een anti-klitmiddel gebruiken. Eventjes laten inwerken en zachtjes borstelen. Het gebruik van de conditioner of anti-klitmiddel zorgt er voor dat de staart en de manen gemakkelijk te doorborstelen zijn en minder vlug vuil worden. Kam of borstel de staart en de manen niet te vaak zodat ze niet verdund raken. Stro verwijder je best met de hand.
 • Ondertussen kan je het paard volledig naspoelen. Ik spuit water en trek ondertussen met het zweetmes het water weg. Dit herhaal ik tot het sopje niet meer vies ziet.
 • De manen, de staart en de billen van het paard worden een laatste maal volledig nagespoeld. Zorg dat dit grondig gebeurt en dat er geen shampooresten meer in de haren of op de vacht of tussen de billen en de anus aanwezig zijn. Dit kan voor jeuk zorgen en het paard kan gaan schuren. De staart en de manen knijpen we met de handen uit om overtollig water te verwijderen.
 • Met het zweetmes wordt het lichaam van het paard droog getrokken. Het meeste water vloeit zo af. Vergeet de onderkant van de buik niet. Op de benen van het paard verwijder ik het meeste water met de handen. Met beide handen omsluit ik het been en ga zo van boven naar beneden. De kootholtes kan je voorzichtig droogwijven met een handdoek.
 • Het hoofd van het paard was ik het laatst. Ik neem een andere spons en was het hoofd met zuiver water. Zeep of shampoo kan irritatie van de ogen, de oren en de neus geven. Verwijder zorgvuldig traanvocht uit de ogen en stof en aardedeeltjes uit de neusgaten. Droog het hoofd met een handdoek.
 • Stap het paard aan de hand droog of breng het op stal. Is het al wat frisser dan kan je een zweetdeken op leggen. Zorg er in ieder geval voor dat het paard niet in de tocht staat en zo een kou vat.
 • Als het paard helemaal droog is, kan je het paard nog besproeien met een glansspray. Geloof me dan schitteren ze in de zon!

Het reinigen van de geslachtsdelen van het paard

Ook de geslachtsdelen van het paard dienen gereinigd te worden. Over hoe dikwijls dit dient te gebeuren is er nogal wat betwisting. De ene spreekt dat dit werkje dient te gebeuren om de 2 maand, de andere doet het maar 2 maal per jaar. Het is geen gemakkelijk werkje want het paard zal bij aanraking de penis vlug intrekken. Ga niet trekken of probeer dit niet te verhinderen. Probeer het dan later opnieuw. Je kan ook het paard een licht kalmeringsmiddel toedienen en zo komt de penis van zelf uit de koker. Ik doe dit werkje als het paard ontspannen is en de penis uitschacht  (penis komt uit de koker van het paard).

Maar dat de geslachtsdelen dienen gereinigd te worden, daar zijn we wel van overtuigd. Je zal merken dat in de koker van de hengst of de ruin een kleverig vies goedje aanwezig is (smegma). Dit smegma  en vuil kan zich in de koker opstapelen, klontertjes vormen en eventueel ontstekingen veroorzaken. Bij witharige paarden zie je soms vieze plakkerige en best moeilijk te verwijderen vlekken op de binnenkant van de achterbenen. Dit is smegma.

Bij de hengst en de ruin zie ook dat er bij het uitschachten van de penis droge gele velletjes of korstjes zitten. Wij wassen de koker en de penis van het paard met lauw water en een sponsje of zacht doekje. Wees hierbij voorzichtig want sommige paarden laten zich hier moeilijk betasten.

Ik doe hierbij steeds latex handschoenen aan want het is geen leuk klusje.
Na het wassen van de koker en de penis kan je best alles inwrijven met vaseline, paraffine of baby olie. Dit zorgt ervoor dat het smegma en de velletjes gemakkelijker loskomen of te verwijderen zijn. Er zijn in de handel speciale shampoos te verkrijgen om de koker en de penis van de hengst en de ruin schoon te houden.

Ook bij de merrie kan je af en toe de geslachtsdelen reinigen. Er kan vuil tussen de tepels zitten. Ga opnieuw aan de slag met lauw water.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:17u