Tandverzorging bij paarden: zeer belangrijk!
- Startpagina verzorging
- Een paard poetsen: hoe ga je tewerk?
- Hoefverzorging bij paarden
- Anatomische hoefverzorging
- Bij de hoefsmid
- Tandverzorging bij paarden: zeer belangrijk!
- Vaccinatie van paarden
- Ontwormen van paarden
- Dazen of paardenvliegen: hoe bestrijden?
- Hoe was ik een paard?
- Giftige planten voor paarden
- Bestrijding van vliegen in de stal
- Hoe regelt een paard zijn lichaamstemperatuur?
- Wel of niet een paard een deken om doen?
- Waarop letten bij de aanschaf van een paardendeken?
- Tips voor onderhoud en wassen van paardendekens
- Handige maattabel voor paardendekens
- Interessante literatuur
Werkwijze
Tijdens de koliekproblemen van Unique stelde de dierenarts vast dat Unique propjes gras in zijn mond had. Dit wees op een slecht gebit. We waren hierover verwonderd omdat de tandarts slechts 7 maanden geleden langs kwam om een gebitsverzorging uit te voeren.
Een weekje later was het zover: Unique en Icarus kregen de tandarts op bezoek. Unique was eerst aan de beurt en stond argwanend (de bezoeken van de dierenarts nog fris in het geheugen) in een hoekje van zijn stal. Wat was hij angstig, niet wetend wat hem deze keer te wachten stond!
Terwijl ik hem bemoedigend aansprak, werd hij wat rustiger en kon mijn echtgenoot hem vasthouden. De tandarts bracht de ontsmette klem aan en sperde zo zijn mond open. Met zijn handen controleerde hij zijn gebit op haken. Hij startte het manueel vijlen van de tanden. Hij spoelde de mond met water en wou ook nog eens machinaal vijlen maar dit liet Unique niet toe. Het stoere paard van 1m73 kroop in het verste hoekje van zijn stal. Hij heeft toch zo'n klein hartje. De tandarts vijlde er dan nog maar handmatig op los. Spoelen en klaar is kees.
Icarus die het hele schouwspel had gade geslagen stond ook al op scherp. De tandarts benaderde hem heel rustig en streelde hem in de hals. Hij bracht de klem onder zijn neusje. Nieuwsgierig en steeds belust op lekkernijen opende hij gewillig zijn mond en de rest was kinderspel. Icarus wilde aan zijn jonger maatje Unique tonen dat hij op zijn gezegende leeftijd (18 jaar) al andere watertjes had doorzwommen. Unique van zijn kant was al lang blij dat hij er van af was en gunde Icarus geen blik waardig. Hij was het tandartsbezoek allang vergeten en at met smaak het verse hooi op.
De hele behandeling doet geen pijn aangezien paarden geen zenuwen hebben in de tanden. Wat wel pijnlijk kan zijn, zijn de wondjes in de mond die veroorzaakt worden door haken. Haken ontstaan op de maaltanden achteraan in de mond door onregelmatige slijtage tijdens het kauwen. Deze zijn puntig en kunnen vlijmscherp zijn.
Belang van een goed gebit
Paarden met een slecht gebit zijn veel vatbaarder voor koliek. Door een slechte tandverzorging kan ook tandontsteking ontstaan. Dit alles kan de eetgewoontes van je lievelingsdier veranderen. Je paard eet slecht, morst met zijn eten, eet liever zijn hooi op dan zijn krachtvoer, heeft een slecht ruikende adem of je vindt onverteerde voedselresten in de mestballen.
Een gebrekkige tandverzorging kan ook een weerslag hebben op het gedrag van het paard. Het paard verdraagt niet langer zijn bit, vertoont verzet als de neusriem wordt vastgemaakt, schudt tijdens het berijden voortdurend zijn hoofd en presteert niet goed meer.
Wees dus opmerkzaam en dan nog kan je voor verrassingen komen te staan. Unique vertoonde geen zichtbare verschijnselen maar. Voortaan laat ik om de 6 maand de tandarts komen. Beter voorkomen dan genezen!
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd