Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Eiwitten

Bron: brochure Voeding van paarden (VL) - pdf van de Vlaamse overheid - Departement Landbouw en Visserij - Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling.

  1. Startpagina voeding
  2. Voederbehoefte van het paard
  3. Verschillende soorten voeders
  4. Voedingscalculator: bereken de energie- en eiwibehoefte van uw paard
  5. Energie
  6. Eiwitten
  7. Mineralen
  8. Vitaminen
  9. Drinken

Eiwitbehoefte

De dagelijkse eiwitbehoefte is nodig voor de weefselopbouw: lichaamsweefsels, hormonen, hoeven, haren, enzymen, afweerstoffen, bloed, spieren, melk, verteringssappen, ...

Eiwitten bevatten aminizuren. Aminozuren zijn noodzakelijk voor de belangrijkste levensfuncties. Eiwitten zijn opgebouwd uit een twintigtal verschillende aminozuren.

Bepaalde eiwitten zijn inhoudelijk beter dan andere voor wat betreft hun samenstelling aan aminozuren. Men maakt een onderscheid tussen essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren.

Essentiële aminozuren kan het paard zelf niet maken en moeten dus via het rantsoen worden verstrekt. Lysine is bijvoorbeeld een aminozuur dat steeds in krachtvoeders wordt gemengd.

Teveel aan eiwitten

De meeste rantsoenen voor paarden bevatten een teveel aan eiwit. Eiwitoverschotten kunnen praktisch niet als reserves worden afgezet en daarom worden ze omgezet tot energie of vet.

Bij omzetting naar energie wordt een teveel aan ureum gevormd, die afgevoerd wordt via de urine. Een eiwitrijk rantsoen heeft daarom als gevolg dat paarden meer drinken en meer urineren. Er is ook een risico op diarree. Meer urine in de stal geeft meer ammoniak, en dat is dan weer niet goed voor de ademhaling van het paard.

Andere nadelen van teveel aan eiwitten zijn onnodige stress, huidproblemen zoals zomerschurft, gezwollen benen, een overbelaste lever.

Er is sprake van een teveel aan eiwitten als de dagelijkse behoefte overschreden wordt met 150 %, m.a.w. als de helft van de dagelijkse behoefte teveel wordt gegeven.

Tekort aan eiwitten

Aangezien eiwitten noodzakelijke bouwstoffen zijn voor de lichaamsweefsels, is een tekort aan eiwitten zeer nefast. Essentiële lichaamsfuncties gaan daardoor verstoord geraken.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:23u