Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Voederbehoefte van het paard

 1. Startpagina voeding
 2. Voederbehoefte van het paard
 3. Verschillende soorten voeders
 4. Voedingscalculator: bereken de energie- en eiwibehoefte van uw paard
 5. Energie
 6. Eiwitten
 7. Mineralen
 8. Vitaminen
 9. Drinken

De behoefte van het paard kan verdeeld worden in:

 1. de onderhoudsbehoefte
 2. de behoefte voor productie

De onderhoudsbehoefte bestaat uit de hoeveelheid voedingsmiddelen die nodig zijn voor het in stand-houden van de "basale" functies (basisfuncties) zoals: de regulering van de lichaamstemperatuur, het herstel en het onderhoud van lichaamsweefsels, de zenuw- en hartfunctie, de ademhaling... De onderhoudsbehoefte is rechtstreeks afhankelijk van het gewicht. De onderhoudsbehoefte wordt beïnvloed door het ras, het geslacht en het temperament. Hengsten hebben een 10 à 20 % hogere onderhoudsbehoefte dan merries en ruinen. Paarden in training hebben een 5 à 15 % hogere onderhoudsbehoefte dan paarden in rust.

Onder de behoefte voor productie verstaan we de extra voedingsmiddelen die nodig zijn voor bijkomende fysiologische functies, zoals spierkracht of arbeid, dracht, melkvorming bij zogen, groei, ...

De totale voederbehoefte is de som van onderhoudsbehoefte en elke behoefte voor productie. Hierdoor kan je bijvoorbeeld al direct besluiten dat een veulen in groei een hogere voederbehoefte heeft dan een volwassen paard.

Via de voeding moeten de noodzakelijke voedingsmiddelen in voldoende mate aangebracht worden en dan liefst nog in de juiste verhoudingen.

Paarden kunnen net als herkauwers leven op uitsluitend ruwvezelrijke voedermiddelen. Paarden zijn van oorsprong steppedieren die eraan gewoon zijn om periodes te kennen van voedselschaarste. Ondervoeding is problematisch, maar overvoeding is even problematisch en kan leiden tot hoefbevangenheid, kolieken en andere zeer gevaarlijke aandoeningen.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:23u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd