Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Paardenvoer

  1. Startpagina voeding
  2. Voederbehoefte van het paard
  3. Verschillende soorten voeders
  4. Voedingscalculator: bereken de energie- en eiwibehoefte van uw paard
  5. Energie
  6. Eiwitten
  7. Mineralen
  8. Vitaminen
  9. Drinken

Met paardenvoer maakt men onderscheid tussen:

Ruwvoeders: deze bevatten stengels, bladeren, bloemen en eventueel wortelen van planten.

Krachtvoeders: afkomstig van granen of zaden van andere planten

Ruwvoeders

Ruwvoeders hebben een hoog ruwe celstofgehalte en een laag energie gehalte. Door het hoge ruwe celstofgehalte moeten de paarden ruwvoeders intensief kauwen, waardoor er een regelmatige speekselafscheiding plaatsvindt die de spijsvertering bevordert. Bovendien zal het kauwen van ruwvoeders veel tijd kosten waardoor de dieren afleiding vinden. Hierdoor kan het ontstaan van bepaalde ondeugden, zoals kribbijten, het zgn. weven enz. worden voorkomen.

Gras

Grassen zijn een volledig voeder voor paarden. Als onderhoud kunnen grazende paarden tot 2 kg. per dag en per 100 kg. levend gewicht opnemen.

Jong voorjaarsgras is vrij energierijk waardoor bij onbeperkte begrazing de paarden soms te vet worden. Bovendien is jong voorjaarsgras zeer eiwitrijk, waardoor de dieren overmatig gaan drinken en urineren, wat schadelijk zou zijn voor nieren en lever.

Jong voorjaarsgras leidt ook elk jaar tot talloze kolieken met de dood tot gevolg. De paarden komen na de winter uit de stal en zijn dol op het voorjaarsgras. Ook hoefbevangenheid is een groot risico. De oorzaak hiervan ligt in het hoge fructaangehalte als gevolg van temperatuur en weer. Op Paard Natuurlijk vind je alles over fructaan, de risico's, en wat je kan doen. Je vindt er ook de fructaanindex, die we hier met toestemming weergeven. Deze toont het risico naargelang de weersgesteldheid.

 

Hooi

Als grassen of andere ruwvoeders gedroogd worden tot een drogestof-gehalte hoger dan 80 %, ontstaat er een stabiel product. Er treedt geen bederf op omdat er nog te weinig water aanwezig is om schadelijke micro-organismen te laten ontwikkelen.

Geel reukloos hooi is ofwel hooi gedroogd onder slechte weersomstandigheden ofwel oud hooi. Pas ook enorm op met beschimmeld hooi. Het gaat om hooi dat te vochtig geperst is en daardoor tijdens de vroege bewaring gegist heeft binnenin de pakken. Dergelijk hooi kan ernstige spijsverteringsstoornissen tot gevolg hebben.

Meestal is hooi rijk aan eiwitten zodat het zeer geschikt is in combinatie met granen.

Voordroog hooi

Alleen voordroog-kuil van gras en maïs-kuil met een hoog drogestof gehalte zijn bruikbaar voor paarden. Gras ingekuild onmiddellijk na het maaien heeft een te hoog vochtgehalte en zal na de gisting te zuur zijn en dus minder graag gelust worden door de paarden.

Ingekuilde eiwitrijke gewassen zoals vlinderbloemigen zijn ingekuild minder geschikt voor paardenvoeding en kunnen zelfs darmstoornissen teweeg brengen.

De beste resultaten bekomt men met een voorgedroogd product met minstens 25 % droge stof (ongeveer 1 dag drogen bij zonnig weer). Het voordeel van voordroog hooi is dat het stofvrij is en dus geen irritatie van de ademhalingswegen zal veroorzaken. Bij het persen en inpakken of inkuilen moet het product zo snel mogelijk van de lucht afgesloten worden om te voorkomen dat verrotting optreedt. Na ongeveer 30 dagen zal de gisting door melkzure bacteriën stilgevallen zijn en kan het product gevoederd worden.

Pas enorm op bij voordroog hooi voor botulisme! Deze aandoening die bijna steeds fataal is voor het paard vindt haar oorsprong in een bacterie die leeft op krengen van muizen, mollen, vogels enz. Worden deze krengen samen met het gewas ingepakt, dan ontwikkelt de bacterie zich verder. Wees dus altijd op uw hoede als je voordroog voedert dat er zich geen krengen in het hooi bevinden. Vind je die toch, je ruikt ze al snel, dan moet gans de baal hooii verwijderd worden. Trek het hooi ook steeds wat open zodat je kan zien of er zich geen kleine krengen in bevinden (muizen, vogels).

Voordroog mag ook niet te lang open liggen vooraleer het volledig verbruikt is. Als je slechts één of twee paarden moet voederen met voordroog, gebruik dan kleine balen. Grote balen liggen te lang open.

Wortel- en knolgewassen en hun bijproducten

Wortel- en knolgewassen zijn nuttig voor paarden die permanent in de stal verblijven. Deze voedermiddelen zijn lekker en fris. Wij geven onze paarden 's winters als ze veel op stal staan twee kilo wortelen.

Het is aangewezen wortel- en knolgewassen te snijden alvorens ze te voederen. Dit laatste om verstopping van de slokdarm te voorkomen bij gulzige paarden. We hebben dit al meerdere malen zien gebeuren, en het is absoluut niet leuk om mee te maken.

Bijproducten van landbouwgewassen

Stro van graangewassen, van raaigrassen voor zaadproductie of van vlinderbloemigen kunnen aangewend worden als voedermiddel. De energie-inhoud is eerder laag gezien de geringe verteerbaarheid. Stro heeft vooral een rol als structuuraanbrenger (ruwe celstof) in rantsoenen met veel krachtvoeder.

Krachtvoeders

Krachtvoeders worden gekenmerkt door een hoog drogestof gehalte en een laag ruwe celstofgehalte. We onderscheiden enkelvoudige en samengestelde krachtvoeders.

Enkelvoudige krachtvoeders

Granen: haver, maïs, gerst, tarwe. Granen zijn een uitstekende energiebron voor werkende paarden maar bevatten te weinig mineralen. Granen zijn rijk aan beschikbare energie die voorkomt onder de vorm van zetmeel, maar anderzijds is de eiwit-inhoud eerder beperkt. Bovendien is er een zeer uitgesproken tekort aan het aminozuur lysine. De mineralen-inhoud is zeer laag en onevenwichtig en er is een duidelijk tekort aan calcium.

Granen van vlinderbloemigen (klaver, lupinen, bonen, erwten) zijn een goede energie- en eiwitbron maar zijn arm aan calcium en aan magnesium.

Bijproducten van granen: zemelen zijn de meest voorkomende. Tarwezemelen zijn licht laxerend en worden zeer goed opgenomen door paarden.

Melasse is een vloeibaar product van de suikerbereiding uit bieten of riet, en bevat bijna 50 % suikers. Paarden lusten daarom melasse enorm. Ook gemelasseerde grondstoffen (stro, tarwezemelen, luzerne, enz.) vormen in de praktijk een zeer smakelijk voeder. Melasse wordt verder vaak gebruikt als bindmiddel van samengestelde krachtvoeders.

Samengestelde (kracht)voeders - mengvoeders

Deze voeders zijn steeds samengesteld uit grondstoffen die energie (vooral granen en de bijproducten ervan), eiwitten (schroot van soja, lijnzaad, zonnebloem) en ruwe celstof aanbrengen (hooi, stro luzernemeel enz.). Daarnaast zal aan de samengestelde voeders steeds een geconcentreerd vitaminen- en mineralenmengsel toegevoegd worden teneinde de volledige behoefte van het paard te dekken.

Wij zijn van mening dat samengestelde krachtvoeders tot een minimum moet beperkt worden bij paarden die weinig of geen arbeid verrichten. Hooguit een handjevol per dag om te mengen met wat wortelen of kruiden of een mineralenkoek is voldoende.

Sommige krachtvoeders zijn zeer nat (melasse). Onze voorkeur gaat uit naar een droog onderhoudsvoer zoals dat van Anckaert bvba in Waregem. Het is een voeder van zeer hoge kwaliteit en de prijs ligt tot 0,10 €/kg. lager dan de meeste andere voeders. Anckaert heeft geen website. De enige reclame die ze maken is mond aan mond reclame en een zeer goede kwaliteit. Voor een verkooppunt in jouw buurt kan je best bellen naar 056/71.22.35. Levering gebeurt in zakken van 45 kg. of in bulk voor grotere silo's. Wij gebruiken het al jaren en zijn er uiterst tevreden over.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:23u