Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Welzijn van paarden

  1. Startpagina welzijn van paarden
  2. Paardenwelzijn in België
  3. Nederland: Plan van aanpak Welzijn in de sector Paardenhouderij

Beginnende ruiters en eigenaars van paarden beseffen niet altijd goed wat het welzijn van paarden inhoudt. Gebrek aan kennis over huisvesting, voeding, onderhoud, transport, gezondheid, leiden vaak tot een ontstellend gebrek aan welzijn voor het paard.

Het gevaar voor verkeerde handelingen als gevolg van wat men noemt "antropomorfisme", het toekennen van menselijke eigenschappen en waarde-oordelen aan het paard. Een veel vookomend voorbeeld van antropomorfisme is dat men denkt dat paarden op dezelfde manier koude en warmte ervaren als mensen. Niks is minder waar. Paarden kunnen in een gezonde stalling makkelijk temperaturen verdragen tot -10 graden, zonder beschermende dekens. Ook qua voeding heeft men snel de neiging om in menselijke termen te handelen: veel eten zal wel leuk zijn voor het paard, denkt men dan. Ook dat is gevaarlijk: paarden zijn van oorsprong steppedieren die bij rust perfect kunnen leven op hooi en gras.

Wat is paardenwelzijn?

Op Europees niveau wordt als leidraad in het beleid over welzijn van dieren gebruik gemaakt van de vijf vrijheden van de Brambell commissie (1965).

Deze vijf vrijheden zijn: dieren moeten vrij zijn

  1. van dorst, honger en onjuiste voeding;
  2. van fysiek en fysiologisch ongerief (discomfort);
  3. van pijn, verwonding en ziektes;
  4. van angst en chronische stress;
  5. om natuurlijk gedrag te vertonen.

De vijf vrijheden bieden een houvast voor de beoordeling van dierenwelzijn. Weliswaar kan er tijdelijk aan één van de voorwaarden niet voldaan zijn, als gevolg van bijv. ziekte of ongeval. De vijf vrijheden moeten dus steeds bekeken worden in zijn context.

Wij behandelen heel wat onderwerpen hieromtrent in onze rubrieken huisvesting, voeding, verzorging, en alle rubrieken over aandoeningen, ehbo, allergieën, huidaandoeningen, infecties. In de rubriek welzijn gaan we eerder kijken wat er in België, Nederland, Groot-Brittanië en de Verenigde Staten gebeurt op het vlak van welzijn van paarden.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:25u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd