Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Hoe krijg je een heldere vijver?

Er zijn wellicht verschillende manieren om een vijver helder te krijgen. Toch willen we graag uitleggen hoe wij het doen. Waar we absoluut geen goede ervaringen mee hebben dat is met allerlei producten die in het water moeten gekapt worden. Ze kosten veel geld en het resultaat is altijd zeer bedenkelijk. Wat ook niet lukt als je kois in je vijver wil houden, dat is uw vijver klaren met planten. Kois zijn wroeters en vreters, en geen enkele plant ontsnapt aan hun vraatzucht.

Dit is onze vijver zoals hij er deze morgen uit zag (13/12/08)

Hoe een heldere vijver krijgen

Onze vijver op 13/12/08

Wat maakt een vijver helder?

Oxydator
Oxydator.

Vrij eenvoudig: zuurstof, zuurstof, zuurstof...

De helderheid van een vijver wordt bepaald door de afwezigheid van algen. Algen zijn "planten" die zeer graag stikstof hebben, zoals alle planten trouwens. Stikstof is een "meststof". Veel mensen denken dat ze door een luchtpompje in de vijver te leggen, zuurstof toevoegen. Niks is minder waar want lucht bestaat uit een mengsel van 4/5 zuurstof en 1/5 stikstof. Die stikstof is dus voer voor algen. De kunst bestaat erin om zuivere zuurstof in he water te krijgen. Wij doen dit aan de hand van een "oxydator". Dit is een stenen pot met een plastic vulling waarin waterstofperoxide 30% (H2O2) wordt gedaan.

Waterstofperoxide oxydator
Waterstofperoxide 30% 5 liter.

De pot met de vulling en de waterstofperoxide gaat in de vijver en daar doet de waterstofperoxide haar werk op volgende manier.

Waterstofperoxide lijkt op water maar het heeft een zuurstof-atoom teveel. Waterstofperoxide heeft als formule H2O2, water heeft als formule H2O. Het zuurstof-atoom in H2O2 laat zeer makkelijk los als het in aanraking komt met water. Daar vormt het makkelijk nieuwe zuurstof O2. En dat is precies wat we willen.

Wat waterstofperoxide precies is, zijn toepassingen enz, kan je nalezen op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstofperoxide

Filteren

Naast de zuurstof in het water heb je natuurlijk een filter en een pomp nodig voor het grovere vuil. Wij hebben zeer goede ervaringen met de filter op onderstaande foto: de Sera KOI FILTER 12.000. Hij filtert heel goed en hij is zeer eenvoudig en snel te kuisen. Er zitten geen sponzen in. Hij is bovendien niet erg groot.

Vijverfilter van buitenafµ
Vijverfilter buitenkant
Vijverfilter aan het werk
Vijverfilter binnenkant

En dit is het resultaat (de vijver is 1 meter diep):

Heldere vijver

Voordelen op een rijtje

  1. zeer goede resultaten
  2. zeer eenvoudig in het gebruik
  3. weinig werk, gedaan met de slaaf te zijn van je vijver

Nadelen

  1. Het is niet goedkoop: de oxydator zelf kost al snel 100 € en je hebt er één nodig per 4000 liter water.
  2. Ook de waterstofperoxide is niet goedkoop. Voor een vijver van 4000 liter heb je jaarlijks zo'n 5 liter nodig, en die kost al snel 50 € voor 5 liter.

Waar verkrijgbaar?

Wij halen sinds enkele jaren onze materialen bij de speciaalzaak Hippocampus in Lovendegem. Hoewel niet dicht bij huis, toch worden we er altijd op een professionele en vriendelijke manier geholpen. We bellen altijd wel eens vooraf om te checken of alles binnen is wat we nodig hebben.

Links

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 14:48u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd