Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Leiding geven - Geef oplossingen, geen problemen

Leiding geven is niet makkelijk. Dat zal elke leidinggevende beamen. Je hebt voortdurend stress, teveel werk, geen tijd, je zit constant tussen twee vuren (je ondergeschikten en jouw leidinggevenden) je krijgt voortdurend problemen voor de voeten gegooid (van je ondergeschikten en van jouw leidinggevenden).

Ondergeschikten klagen voortdurend over hun leidinggevenden. Ze doen niks aan hun problemen, ze luisteren niet, problemen worden niet opgelost of ze worden gebanaliseerd.

Graag geef ik een gouden tip voor zowel ondergeschikten als hun leidinggevenden.

Gouden Tip voor de ondergeschikte: geef oplossingen - geen problemen

Wanneer je steeds alleen maar met problemen bij je baas gaat, dan zal je baas dat als zeer vervelend ervaren. Hij heeft al zoveel zaken aan zijn hoofd, geen tijd, teveel werk, en dan kom jij daar met je problemen aandraven.

Resultaat: er wordt niks aan gedaan.

Kom je daarentegen met oplossingen, dan zal je je baas een goed gevoel geven. Je hebt hem immers een probleem voorgeschoteld, maar je hebt tevens een oplossing voorgesteld. Als hij akkoord is met je oplossing, heb je beiden gewonnen: jij hebt een oplossing voor je probleem, en hij heeft het gevoel dat hij een belangrijke beslissing heeft genomen door zich akkoord te verklaren met je oplossing.

Als je het als ondergeschikte goed aanpakt, dan kan je je baas zelfs in de richting sturen van jouw voorkeur-oplossing, de oplossing die jou het beste ligt. Het is daarom best om meerdere oplossingen voor te stellen. Bij elk van de oplossingen geef je alle voor- en nadelen. De oplossing die je het beste ligt heeft natuurlijk beduidend meer voordelen dan nadelen. De oplossing die je verafschuwt, vaak deze waaraan je baas eerst denkt, zet je uiteraard onderaan, met de meest afschuwelijke nadelen.

Je zal zien dat je hierdoor:

  1. heel wat problemen zelf kan oplossen;
  2. heel wat problemen zeer snel kan oplossen;
  3. respect krijgt van je baas, want je bent een "oplosser";
  4. problemen kan oplossen op een manier die jou goed uitkomen.

Gouden tip voor de leidinggevende: zorg dat je ondergeschikten met oplossingen komen.

Als je jezelf belangrijk voelt door het aantal en de ernst van de problemen waarmee ondergeschikten bij jou komen, dan ben je niet goed bezig. Ondergeschikten doen niks liever dan je problemen voor de voeten gooien. Ze zetten bij wijze van spreken een aap op uw schouder, en zie jij maar hoe je die aap weer kwijt raakt.

Beter is het die aap onmiddellijk terug te geven met de vraag: "en hoe zou jij dat probleem oplossen?". De eerste keer dat je dat vraagt, zullen je ondergeschikten je verbouwereerd aankijken. Als je dat telkens opnieuw vraagt, zullen ze twee keer nadenken vooraleer met problemen bij u te komen, en na een tijdje zullen ze spontaan oplossingen voorstellen.

Je hoeft je daar niet schuldig bij te voelen, want uiteindelijk moet jij wel de knoop doorhakken en beslissen welke oplossing wordt gekozen.

Je zal zien: je zal een ongelooflijke dynamiek zien ontstaan in jouw team.

Simpel maar zeer effectief. Ik heb er jarenlang ervaring mee, zowel in een ondergeschikte rol, als in een leidinggevende rol.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, November 12, 2017 om 12:45u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd