Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Vorige pagina

Biologische Factoren die Invloed hebben op de Gezondheid Binnenshuis

 1. Startpagina gezondheid in de woning
 2. Vocht in Muren en Kelder en de Invloed op de Gezondheid
 3. Recht op Gezonde Binnenlucht volgens de WGO
 4. Welke Criteria bepalen de Gezondheid Binnenshuis?
 5. Welke Factoren bepalen de Gezondheid Binnenshuis?
 6. Praktische Tips voor het Verluchten van de Woning
 7. Scheikundige Factoren die Invloed hebben op de Gezondheid Binnenshuis
 8. Fysische Factoren die Invloed hebben op de Gezondheid Binnenshuis
 9. Biologische Factoren die Invloed hebben op de Gezondheid Binnenshuis

Hier gaat het vooral over schadelijke bacteriën die overal om ons heen zijn en die we buiten ons gestel moeten houden.

Wist je dat een volle stofzuigerzak met een halve kilogram stof uit uw woning gemiddeld een volle eetlepel leven bevat? Dit leven bestaat uit :

 • 500 insecten
 • 66.000 mijten
 • 4.200.000 algen
 • 2.600.000.000 schimmels
 • 365.000.000.000 bacteriën

Hygiëne

Het kan niet genoeg gezegd worden: was steeds je handen:

 • vooraleer je aan tafel gaat;
 • na een toiletbezoek;
 • als je in de tuin hebt gewerkt;
 • als je met de huisdieren of hoevedieren bezig bent geweest;
 • als je vuil werk hebt gedaan bij reinigings- of herstellingswerken;
 • enz.

Als je erg vuil werk doet, doe steeds handschoenen aan. Zo belet je al voor een groot stuk dat bacteriën achterblijven op uw handen. Knip je nagels zo kort mogelijk, want onder de nagels is het een paradijs voor bacteriën. En die krijg je niet weg door gewoon je handen te wassen.

Schimmels

Kleine schimmel aantastingen kan je makkelijk verwijderen met water en javel. Voor zeer zware aantastingen met schimmels kan je best een vakman consulteren. Mogelijks moeten er immers materialen vervangen worden.

Tuin en omgeving

Bij het gebruik van insecticiden en onkruidverdelgers lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Berg deze producten op achter slot en grendel, ver buiten het bereik van kinderen.

Houd speelruimten voor kinderen zoals zandbakken, vijvertjes, plensbakjes altijd proper. Overdek ze wanneer er niet in gespeeld wordt, zodat honden, katten of zelfs ratten er geen uitwerpselen kunnen in achterlaten.

Voorkom plagen met ongedierte. Er betaan voldoende bestrijdingsmiddelen tegen muizen en ratten. Ook insectenplagen, mieren enz, hou je best buiten de woning.

Huisdieren

Ga ervan uit dat uw liefste troeteldieren wandelende microbe-containers zijn. Wees dus zeer gedisciplineerd in de omgang met uw huisdieren. Zorg dat ze alle nodige vaccinaties en ontwormingen krijgen op de nodige tijdstippen. Geef geen rauw vlees aan je huisdieren. Rauw vlees van bedenkelijke kwaliteit kan eitjes van lintwormen bevatten.

Als je huid in aanraking is geweest met de tong of mond van je huisdier: wassen. Ze kunnen soms zeer allergische reacties veroorzaken.

Water

Warmwaterkranen en leidingen kunnen zeer veel bacteriën bevatten. Eén van de ergste en meest bekende is de legionella bacterie.

Warm water voor douchen en wassen moet minstens 60° hebben. Als het een te lage temperatuur heeft, kunnen er zich bacteriën ontwikkelen. Douche- en kraankoppen moeten regelmatig ontkalkt en gereinigd worden, minstens één keer per maand.

Laat water dat lang heeft stilgestaan in leidingen eerst overvloedig weglopen. Dit is het geval bij tuinslangen en leidingen die in de winter afgekoppeld worden.

Bronnen:

 1. Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid
 2. Wereldgezondheidsorganisatie over luchtvervuiling binnenshuis

Vooral de brochure van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid is de leidraad geweest voor deze artikelenreeks. Deze brochure is evenwel geschreven door specialisten, en is daardoor niet altijd erg leesbaar en toegankelijk voor de gewone mens. Daarom hebben we de belangrijkste zaken voor u samengevat, aangevuld met bijkomende informatie van onszelf.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, November 12, 2017 om 12:16u