Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Vorige pagina

Fysische Factoren die Invloed hebben op de Gezondheid Binnenshuis

 1. Startpagina gezondheid in de woning
 2. Vocht in Muren en Kelder en de Invloed op de Gezondheid
 3. Recht op Gezonde Binnenlucht volgens de WGO
 4. Welke Criteria bepalen de Gezondheid Binnenshuis?
 5. Welke Factoren bepalen de Gezondheid Binnenshuis?
 6. Praktische Tips voor het Verluchten van de Woning
 7. Scheikundige Factoren die Invloed hebben op de Gezondheid Binnenshuis
 8. Fysische Factoren die Invloed hebben op de Gezondheid Binnenshuis
 9. Biologische Factoren die Invloed hebben op de Gezondheid Binnenshuis

Het gedrag van de bewoners van het huis kan sterk de mate van vochtigheid binnenin bepalen. Verkeerd ventileren zou bepalend zijn voor zeer veel vochtproblemen in huis. Wanneer er teveel damp geproduceerd wordt in huis, en dit condenseert op plaatsen in huis waar het kouder is, kunnen er in de bovenhoeken van de ruimte vochtige plekken ontstaan. Gevolgen hiervan zijn loskomend behang, en in een later stadium schimmelvorming.

Ventileren (verluchten)

In woonruimtes waar permanent iemand aanwezig is moet er een constante verluchting zijn. Dit kan via ventilatieroosters of -openingen boven de vensters, maar het mag ook via spontane kieren (onder buitendeuren bijv.), of zelfs via kachels.

In kamers waar er niet permanent iemand aanwezig is (slaapkamers, badkamers), volstaat het om gedurende een half uur een venster volledig open te zetten. Dit noemt men wel eens stootventilatie.

Dampverspreiding voorkomen

We produceren als bewoner in ons huis heel veel damp. Niet alleen door onze eigen ademhaling, maar ook bij het koken, het douchen, de vaatwas, de gewone was, het drogen van was binnenshuis.

Het komt erop neer dat je de damp die wordt geproduceerd in een warme ruimte, niet vrijlaat in een koudere ruimte.

Belangrijke tips!

 • Zet na het douchen nooit een binnendeur open waardoor de damp zich kan verspreiden in de veel koudere hall of overloop. Zet daarentegen altijd een buitenvenster open, zodat de damp via die weg kan ontsnappen.
 • Zet tijdens of direct na het koken geen binnendeuren open waardoor de warme kookdampen zich verspreiden in koudere ruimtes. Zo voorkom je niet alleen hinderlijke kookgeuren, maar vermijd je dat de dampen gaan condenseren op de muren. Zet direct bij aanvang van de kookactiviteit uw dampkap aan. Dit zorgt niet alleen voor het verwijderen van de damp, maar zorgt ook voor een onderdruk in de keuken waardoor langs kieren verse lucht wordt binnen getrokken van buiten.
 • Als je een droogkast gebruikt, zorg dat er een afvoerkanaal is dat direct naar buiten gaat. Nooit een afvoer naar een andere binnenruimte! Controleer bovendien aan de buitenmuur elke maand of het roostertje nog vrij is. Droogautomaten produceren immers niet alleen veel vochtige lucht, maar ook veel stof en textielvezels. Die vezels zetten zich vast op het roostertje in de buitenmuur en na een tijdje raakt het zelfs volledig verstopt. Op dat moment is uw afvoer volledig zinloos geworden en wordt damp en stof de woonruimte binnengespoten!
 • Natte was drogen binnenshuis, vergt een zeer goede ventilatie. Doe dit niet in de woonruimte maar veeleer in een garage of bijgebouw waar je voldoende kan verluchten.

Bronnen:

 1. Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid
 2. Wereldgezondheidsorganisatie over luchtvervuiling binnenshuis

Vooral de brochure van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid is de leidraad geweest voor deze artikelenreeks. Deze brochure is evenwel geschreven door specialisten, en is daardoor niet altijd erg leesbaar en toegankelijk voor de gewone mens. Daarom hebben we de belangrijkste zaken voor u samengevat, aangevuld met bijkomende informatie van onszelf.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, November 12, 2017 om 12:16u