Logo 1001 tips

Sitehosting - Your hostingpartner for ever!

 

Verkeersfenomenen 1: de camionettenrace

Gepost op 28/03/2009

Ik rijd dagelijks een 100-tal kilometer van en naar mijn werk. Zelf rijd ik nogal rustig want met al die fotografen langs de kant heb je niet veel keus. Op die manier begon ik mijn mededereizigers te bestuderen en ontdekte ik na een tijdje vreemde verkeerspatronen.

Zo is er het camionetten-van-de-kleine-zelfstandige-syndroom.

Het moet je zeker al zijn opgevallen. 's Morgens als je naar je werk rijdt, zijn chauffeurs in camionetten, meestal bonkige kerels uit "den bouw", de meest voorbeeldige bestuurders die je je maar kan indenken. Mooi rechts rijdend op de expressweg, elke snelheidsbeperking nauwlettend respecterend, zo hoffelijk als maar kan. Keuvelend met de bijrijder, vaak met een boterhammetje met hesp in het handje en de thermos tussenin, rustig naar het werk. Je kent die camionetten na een tijdje uit je hoofd: dakwerker VDB, electricien Luc, loodgieter Marc en zoon, chauffageleggers, vloerders, metsers, noem maar op. Meestal hebben ze nog een stevige aanhangwagen achterop met wat ladders, schoppen en ander materieel.

En 's avonds, of reeds van in de namiddag vanaf 16 uur, wordt het startschot gegeven voor de grote camionetten-race-naar-huis. Diezelfde voorbeeldige bestuurders met boterhammetje-hesp van 's morgens, zijn getransformeerd in agressieve snelheidsduivels die je met ware doodsverachting zo van de weg rijden. Waar ze 's morgens in colonne aan de rechterkant rijden, zie je ze 's avonds alleen nog op het linker-rijvak, of slalommend van links naar rechts met die vervaarlijke aanhangwagen achter hun gat. Rijd er niet te dicht achter want elke minuut kan er een stuk alaam bovenop je wagen donderen.

Dan vraag je je af vanwaar die snelheidsdrang. Staat vrouwlief dan elke avond in haar négligé in het deurgat te wachten om haar mannetje te verwennen? Of staat het potje eten met een dampend bord soep al klaar op tafel? Of moeten ze snel naar huis voor een vlugge hap, om dan nog tot 22 uur 's avonds wat in het zwart te gaan werken. Het is mij voorlopig een raadsel, maar het is een zeer angstwekkend fenomeen. Wie er een sluitende verklaring voor heeft, mag ons die gerust toesturen.

Dries