Logo 1001 tips

Sitehosting - Your hostingpartner for ever!

 

Notenwijn - notenporto.

  1. Startpagina eten en drinken
  2. Notenwijn of notenporto
  3. Alcoholvrije aperitieven met fruit: 10 toppers!
  4. Vlierboom-recepten: vlierbloesem-aperitief, vlierbloesemthee en vlierbessensiroop
  5. Bereidingen met walnoten of okkernoten
  6. Zelf advokaat maken
  7. Zelf chocopasta maken
  8. Zelf glühwein maken
  9. Hoe maak je een perfecte omelet?

In een vorig artikel over vlierbloesem aperitief vertelde ik reeds over een collega van wie ik het recept gekregen had. Toen mijn drankje klaar was en wij enthousiast waren over de frisse smaak, gaf hij mij nog een receptje door. Het was ondertussen al augustus geworden en opnieuw gaf de natuur ons de vruchten om er een heerlijke drank van te maken. Het ging deze keer over notenwijn. Hij zou mij walnoten (okkernoten), die nog in hun groene bolster zaten, bezorgen.
En opnieuw doken we de keuken in.

Benodigdheden

  • 30 noten in de groene bolster. Liefst bolsters die nog geen bruine of zwarte vlekken vertonen
  • 10 liter witte of rode wijn (de wijn hoeft niet duur te zijn)
  • 1 liter alcohol van 90°
  • 2 kg suiker

Bereiding

  • De okkernoten met bolster wassen en naspoelen. Een drietal noten halen we uit de bolster en breken ze open.
  • De suiker, de wijn en de alcohol en de noten in een goed afgesloten recipiënt  doen.
  • Het mengsel 8 à  9 weken laten trekken op een koele, donkere plaats.
  • Wekelijks dient men de ton te schudden om een goede vermenging te bekomen. Het is beter het recipiënt niet te openen om het verlies van aroma's te vermijden.
  • Hierna het mengsel zeven, filteren en in flessen gieten.
  • Alhoewel de drank reeds kan genuttigd worden, is het beter hem nog 3 maand te laten rusten. De notenwijn kan verscheidene jaren bewaren.

Gebruikte materialen

  • Voor het recipiënt gebruik ik een nog niet gebruikte plastieken ton waar hondenbrokken in bewaard worden. Ook in de speciaalzaken waar men kampeergerief verkoopt, kan men een Jerrycan (zelfs met kraantje) aanschaffen, die dienstig kan zijn voor het brouwsel in te doen. Het bijzonderste is dat het recipiënt goed kan afgesloten worden.
  • Om de drank te zeven gebruik ik een grote zeef met daarin een neteldoek.
  • Ik giet de notenwijn in schoongemaakte glazen flessen waar fruitsap in was. Je kan ook professioneler tewerk gaan en de drank op flessen trekken zoals bij de wijn. Alle benodigdheden hiervoor vind je in een speciaalzaak hiervoor. Momenteel wordt meer en meer de wijn gebotteld in flessen met een schroefdop. Al je deze bewaart, kom je al een heel eind.

We zijn ondertussen drie jaar later en elk jaar dien ik er een portie bij te maken. Iedere bezoeker vraagt mij steevast een glaasje notenwijn!

Als dat geen bevestiging is dat de drank lekker is!!

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op zondag 5 november 2017 om 10:33u