Wat kost een paard en wat bepaalt de aankoopprijs?

Wie droomt er niet van een eigen pony of paard? Toch doe je zo’n aankoop best niet in een impulsieve bui. Het gaat tenslotte over een groot en nobel dier dat meer dan 30 jaar oud kan worden. Goed en lang nadenken is de boodschap. De kostprijs van een paard wordt immers bepaald door ontzettend veel factoren en als je niet bent opgegroeid tussen de paarden, kan je aankoop ontaarden in een … nou ja, nachtmerrie.

Wat kost een paard en wat bepaalt de aankoopprijs?

Bezin voor je begint

Vraag je om te beginnen goed af met welk doel je een pony of en paard wil kopen. Een pony voor je kleine meisje van 7 is dan wel super schattig, maar kleine meisjes worden groot en willen later een groot paard. Wat doe je dan met haar lievelingspony? Verkopen? Dit kan leiden tot familiedrama’s.

Het is ook goed even stil te staan bij de activiteiten die je voor ogen hebt met het paard. Wil je recreatief rijden, wandelen, wil je een weidemaatje voor bij een ander paard, of wil je ermee gaan sporten, dressuur, springen of zelfs military?

Bepaal op voorhand goed wat belangrijk is voor jou. Wil je een temperamentvol paard dat goede sportprestaties levert en een goede ruiter nodig heeft, of ga je meer voor een paard met een zacht karakter waar je kinderen probleemloos kunnen mee rijden en omgaan.

Denk goed na over wat er komt na de aankoop. Heb je thuis voldoende stalling en weiden, of moet je het paard buitenshuis stallen? Bereken op voorhand goed wat stalling en onderhoud je zullen kosten. Weet dat de maandelijkse kosten aanzienlijk zijn. Ben je een echte dierenvriend, wat ik toch wel verwacht van de eigenaar van zo’n nobel dier, dan kan het emotioneel zwaar wegen als je om financiële redenen je vriend weer moet verkopen.

De gezondheid van het paard

Een gezond, goed gebouwd paard is duur. Kan men hier ook het bewijs van leveren door een recente keuring, dan stijgt het paard in waarde. Heeft het paard stalondeugden zoals weven, lucht zuigen, dan zal de prijs dalen. Weet echter dat je die stalondeugden of andere gebreken vaak niet ziet. De eigenaar zal er ook niet over piepen. Wees dus op je hoede. Geduld is in deze een mooie eigenschap.

De afstamming van het paard

Een stamboekpaard met een goede afkomst waarvan de vader of moeder een mooi wedstrijdpalmares behaalden, zal in aankoop duurder zijn. Het potentieel aan mogelijkheden in de verschillende disciplines van de ruitersport is enorm belangrijk.

Voor een Belgisch warmbloedpaard, opgeleid en tussen 7 en 12 jaar betaal je al snel tussen € 7.500 en €25.000. Degelijke sportpaarden met een sterke stamboom gaan makkelijk tot € 100.000.

Een iets ouder leerpaard geschikt voor recreatie, kan je kopen voor € 2.500 à € 5.000.

Een paard zonder papieren zal nog goedkoper zijn. Een paard van minder dan € 1.000 is verdacht, tenzij je het paard en zijn eigenaar al enkele jaren goed kent en weet dat er geen mankementen zijn.

Pony’s zijn er in alle prijsklassen.

Het opleidings- of trainingsniveau

Voor een stamboekpaard tot dressuurniveau M betaal je al gauw tussen de € 10.000 en € 25.000. Paarden op Z-niveau gaan tot € 50.000 en meer. Echte toppaarden scoren nog veel hogere prijzen. Stamboekpaarden geven altijd wat meer garanties omdat er bij de fok rekening wordt gehouden met de bouw, karakter, temperament, manieren en prestatievermogen.

Er worden ook veel paarden aangeboden uit de draverij. Dat zijn paarden die weliswaar goed getraind en in de hand kunnen zijn, maar weet dat ze ook getraind zijn om niet te galopperen. Een drafpaard heeft een andere bouw en andere gangen en zal voor zowel dressuur als springen geen goede kandidaat zijn. Recreatief kan zo’n paard dan wel een goede keuze zijn.

Het uitzicht van het paard

Een paard met een goed uitziend exterieur gaat sowieso meer kosten. Het type paard en de stokmaat spelen ook een rol. Paarden kleiner dan 1,65m zijn minder in trek voor sportdoeleinden.

De leeftijd van het paard

Een veulen of een twee- of driejarig paard dat nog niet zadelmak is, is goedkoper dan een vier- of vijfjarig paard dat reeds een basistraining achter de rug heeft. Na 12 jaar gaat de aankoopprijs geleidelijk terug naar beneden.

De verkoper

Verder geven wij nog aan dat de prijs vaak de hoogte wordt in gejaagd als het paard te koop aangeboden wordt door een gekende ruiter of trainer. Iedereen verwacht van het paard dat het een topper zal zijn omdat het daar gestald is. Een onbekende particulier zal minder kunnen vragen. Wees ook altijd op je hoede voor paardenhandelaars met een twijfelachtige reputatie.

Het seizoen waarin het paard te koop wordt aangeboden

In het najaar dalen de prijzen omdat de paarden dan opnieuw van de weide gehaald worden en op stal moeten. Een paard stallen is duur. Ook de fokker zal zijn jonge paarden (hij houdt enkel de beste om mee verder te kweken of te trainen) in het najaar van de hand doen. Zo stijgt het aanbod van te koop gestelde paarden en daalt de prijs.

De economie

Bij een minder goed draaiende economie gaan de mensen besparen en geven minder uit aan hobby’s. Daarentegen kan het uitbreken van een epidemie zoals de vogelgriep, de prijs doen stijgen. Denken wij maar aan het verbod om paarden te vervoeren. Hierdoor wordt er minder gekweekt en gaat de prijs de hoogte in.

Modegrillen

Ook in de paardenwereld bepaalt ‘mode’ de prijs. Shetland pony’s waren jarenlang in trek omdat ze er zo schattig uit zien. De prijs steeg. Later wilde iedereen een minipaardje: een Falabella. Ook Friese paarden zijn omwille van hun zwarte kleur en lange manen regelmatig zeer in trek.

Wil je garanties?

Wil je een paard met enige garantie op gezondheid en zonder gebreken? Laat het keuren, bijv. in de dierenkliniek in Merelbeke. Wij kochten in 2008 ons tweede paard Ultimo, een Belgische warmbloed. We lieten ons bijstaan door een kenner die van kindsbeen omging met paarden.

We kwamen overeen met de eigenaar om het paard te laten keuren in Merelbeke. Bij een positief resultaat betaalden wij de kosten (toen € 500). Bij een negatieve keuring zou de eigenaar de kosten op zich nemen of het bedrag aftrekken van de vraagprijs. De eigenaar was zeer zelfzeker. Ultimo passeerde de keuring probleemloos, zo goed zelfs dat een van de keurders, zelf een ruiter, het ook wel wilde kopen. Ultimo is nog steeds bij ons, intussen 26 jaar oud en nog steeds in blakende gezondheid.

Conclusie

Als je niet bent opgegroeid in de paardenwereld en je wil een paard kopen, laat je bijstaan door een kenner. Kenners zien zeer snel gebreken die je als ‘amateur’ nooit zal zien. Een mankement in de gang, in de gewrichten, zomereczeem, ontstoken ogen. Het is geen schande om een ‘amateur’ te zijn. De man die mij ooit leerde paardrijden, die a.h.w. zelf een half paard was, zei altijd: ‘een mensenleven is te kort om alles te weten over paarden.’

Denk dus niet dat je alles weet over paarden omdat je een jaar of twee ruiter bent. Laat je adviseren door mensen die deskundig zijn op gebied van paarden. Ga gerust onderhandelen want de vraagprijs overtreft meestal de prijs waarvoor het paard uiteindelijk verkocht wordt. Probeer een eerlijke en goede prijs overeen te komen. En als je zeker wil zijn: betaal iets meer voor een keuring. Als de eigenaar geen keuring wil, dan weet je al hoe laat het is.

En nu? Is het tijd voor een goed boek (paperback of e-book).

Klik op de afbeeldingen voor meer info.