Tips en adviezen bij speciale levenssituaties

In deze artikelenreeks gaan we op zoek naar tips en informatie die ons kunnen helpen in de grote en kleine beslommeringen in ons leven. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, en als je goede informatie zoekt is die ondanks  alle Googles en chatrobots vaak moeilijk te vinden. Dit is onze bijdrage aan dit soort problemen en kopzorgen.

Hoe lang moeten officiële documenten bewaard worden?

Bij de jaarlijks schoonmaak van de bergkasten, merk je pas de omvang van de stapels papier die je door de jaren heen hebt verzameld. Facturen, betalingsbewijzen, loonstroken, belastingaangiftes, arbeidscontracten, noem maar op. Tijd voor een grote opkuis. Maar … wat mag weg en wat niet?

Lees meer »

15 voordelen van progressieve tewerkstelling na langdurige ziekte

Een 35-jarige vrouw die door verschillende operaties al lange tijd op invaliditeit stond vertelde me hoe ze vereenzaamde, zich nutteloos voelde en vaak depressief werd. Ze wilde opnieuw aan het werk maar ze was bang en twijfelde of ze het zou volhouden. Ik gaf haar de raad om deeltijds aan het werk te gaan, een regeling met niets dan voordelen.

Lees meer »

Hoe veilig is geld overschrijven via een app?

Geld geef je rapper uit dan je het verdient. Bank apps, Itsme, QR-codes, OGM’s, ze vliegen je om de oren. Maar is zo’n QR-code wel veilig? En wat als ik een verkeerd nummer intyp in de OGM of overschrijving met gestructureerde mededeling? Komt mijn geld dan bij de verkeerde persoon terecht?

Lees meer »

Hoeveel vraag je voor kost en inwoon aan je werkende kinderen?

Eindelijk! Zoonlief heeft werk, dochterlief heeft werk. Je hebt ze jarenlang verzorgd en opgevoed, je hebt zwaar geïnvesteerd in hun studies en eindelijk hebben ze een eigen inkomen. Alleen geven ze weinig blijk van nestgedrag. Het is immers zo leuk thuis. Mama kookt, wast en strijkt, papa onderhoudt de tuin, doet herstellingen aan het huis. Zoonlief mist geen enkel festival, dochterlief haar smartphone lijkt vergroeid met haar hand. Wat nu?

Lees meer »

Hoe herken je een bank aan het rekeningnummer?

Je hebt een exotisch reisje geboekt naar het Caribisch eiland Saint Lucia en je moet een voorschot storten op rekeningnummer LC14BOSL123456789012345678901234. Wow! Da’s lang, kan dat wel? En wat als ik iets verkeerd intyp? Komt mijn geld dan bij de verkeerde terecht?

Lees meer »

Sociale en financiële voordelen bij arbeidsongeschiktheid

Je hebt pech. Je wordt langdurig arbeidsongeschikt door ziekte of ongeval. Je ervaart niet alleen pijn, ongemak, vermoeidheid, angst, depressie, maar ook sociale isolatie, angst voor de toekomst (zal ik de maand doorkomen, zal ik de lening kunnen afbetalen, zullen de kinderen nog kunnen verder studeren). Je inkomen is gedaald maar je medische kosten zijn gestegen. Hoe lang zal je die kunnen betalen? Dan is er nog die tijdrovende administratieve draaimolen waar je doorheen moet.

Lees meer »

Op zoek naar een leuk geschenk? Geef eens een boek (paperback of e-book).

Klik op de afbeeldingen voor meer info.