Hoe kleine scheurtjes in je kelder waterdicht maken?

Probleem: binnensijpelen van water door scheurtjes in de keldermuur. Wanneer tijdens de winter de bovengrond volledig bevroren was, sijpelde er via minuscule scheurtjes in de wand van de keldermuur water binnen. Een hardnekkig probleem waar ik niet zo direct een oplossing voor vond. Tot …

Hoe kleine scheurtjes in je kelder waterdicht maken?

De scheurtjes zelf waren met het blote oog niet waar te nemen. Het straaltje water daarentegen wel. De eerste maal dat dit gebeurde schrokken we nogal want er stond een flinke plas water in de kelder.

Om het vochtprobleem in de kelder voorlopig te verhelpen, legden we enkele dweilen langs de muur waar de scheurtjes waren, die we een paar keer per dag uitwrongen. Niet echt een professionele oplossing.

Vreemd genoeg stopte het binnensijpelen eens de dooi intrad. Voor de rest van het jaar niets meer te bespeuren. Tot ik merkte dat het water bleef komen, ook na de winter. Er moest dringend ingegrepen worden.

Oplossing: doe het zelf, maar met een degelijk product

Onze kelder is 30 jaar geleden professioneel gedicht met speciale cement-oplossingen. Al 25 jaar hadden we geen enkel probleem. Zelf een kelder waterdicht maken is niet zo voor de hand liggend. Ik vreesde dat ik als particulier niet aan degelijke professionele dichtingsmaterialen zou geraken. Maar dat viel mee. Er zijn heel wat degelijke bouwmarkten die goede materialen verdelen, ook aan particulieren.

Ik had ook geen zin om een vakman te laten komen, want wie heeft tegenwoordig nog tijd voor zulk prutswerk, en ik stond niet te springen om gans de muur te laten uitbreken.

Op zoek naar een degelijk product

Ik belde naar de verdeler van bouwmaterialen in mijn buurt en hij beval mij het product Idrosilex Pronto van Mapei aan. Ik vond de technische fiche vrij snel op internet en zag dat het goed was. Ik ben het onmiddellijk gaan halen.

Op de zak van 25 kg stond een duidelijke uitleg in het Nederlands. Ik heb de instructies op de letter gevolgd en het werkte perfect. Ik voorzag drie lagen, waarbij ik tussen elke laag een droogtijd liet van een zestal uren.

Idrosilex Pronto van Mapei

Je mag de mortel niet te droog aanbrengen, eerder naar de vloeibare kant. Bij voorkeur een mixer gebruiken, bijvoorbeeld op uw boormachine. Ik bracht het aan met een simpel metsel-truweel. Het product verwerkt zeer makkelijk, kleeft goed en geeft een mooi egaal resultaat. Ik heb er het volste vertrouwen in. We zijn nu vele maanden verder en ik zie geen binnensijpeling meer. Zo zie je maar: een kelder waterdicht maken op scheurtjes is lang niet zo moeilijk.

Echt een aanbeveling!

Je mag de mortel niet te droog aanbrengen, eerder naar de vloeibare kant

En nu? Gedaan met werken! Lees eens een goed boek (paperback of e-book).

Klik op de afbeeldingen voor meer info.