Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

10 tips om je vaste kosten te beheren in het huishouden

 1. Waar tank je absoluut de goedkoopste benzine?
 2. 10 tips om je vaste kosten te beheren in het huishouden
 3. Hoeveel geld kan je besparen met spaarlampen?
 4. Besparen op de verwarmingskosten tijdens de winter
 5. Energie besparen door zuinig koken
 6. Energie besparen door zuinig afwassen
 7. Energie besparen door zuinig koelen en vriezen
 8. Energie besparen door zuinig wassen
 9. Energie besparen door zuinig drogen
 10. Energie besparen door zuinig strijken
 11. Besparen tijdens het huishouden
 12. Besparen door de juiste apparaten te kopen en gebruiken
 13. Premies voor energiebesparende maatregelen
 14. Hoe bespaar je brandstof tijdens het rijden met je wagen?
 15. Besparen op sanitair warm water

Veel mensen hebben er geen flauw idee van welke vaste kosten ze hebben per maand. Als je die vraag aan iemand stelt, dan antwoordt men meestal: "Dat is niet elke maand hetzelfde, dus weet ik het niet". Toch zijn de vasten kosten één van de grootste uitgavenposten in een huishouden. Als je de vaste kosten goed weet te beheren, ben je een hele stap vooruit naar een gezond financieel huishouden. Het geheim bestaat erin de vaste kosten op jaarbasis te beschouwen, en ze daarna om te rekenen per maand. Zo zal je nooit voor verrassingen komen te staan.

Tip 1: Bereken de vaste kosten op maandbasis

Bereken elk jaar de gemiddelde vaste kost per maand. Bereken eerst al je vaste kosten op een gans jaar, en deel dan door 12. Zo bekom je de gemiddelde vaste kost per maand. Gebruik hiervoor dit excel-bestandje om het te vergemakkelijken.

Tip 2: Open een aparte rekening voor vaste kosten

Open een aparte universele rekening. Stort hierop maandelijks via een automatische opdracht een bedrag dat overeenkomt met uw gemiddelde vaste kosten per maand.

Tip 3: Betaal alle vaste kosten via de aparte rekening

Betaal vervolgens alle vaste kosten via deze aparte financiële rekening voor vaste kosten. Zo blijf je het overzicht behouden.

Tip 4: Beperk het aantal domiciliëringen (of doe er geen!)

Beperk het aantal domiciliëringen, of doe er zelfs helemaal geen, tenzij voor zeer kleine bedragen. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan doordat je een uitgave over het hoofd hebt gezien. Jaarlijkse uitgaven zijn hiervoor zeer verraderlijk.

Tip 5: Doe geen betalingen met memodatum

De meeste betalingen moeten vrij snel worden uitgevoerd na het ontvangen van de factuur. Denk aan electriciteit, gas, water, telefoon enz., die meestal binnen de twee weken moeten betaald worden. In dat geval heeft het weinig zin om een memodatum te gebruiken. Voor sommige betalingen zoals voor belastingen, heb je meer tijd. Toch is het gevaarlijk om die via een memodatum te laten betalen, want in de tussentijd kunnen er zich onvoorziene gevallen voordoen, waardoor de betaling niet kan doorgaan, met bijkomende kosten of zelfs boetes erbovenop.

Tip 6: Stort een beginbedrag als reserve

Als je start met deze werkwijze, dan is het best om een voldoende groot bedrag over te schrijven bij aanvang. Op die manier heb je een reserve voor de maanden waar de uitgaven hoger zijn dan de maandelijkse storting.

Tip 7: Gebruik internetbankieren

Elke grootbank geeft tegenwoordig een mogelijkheid om uw bankzaken van thuis uit te regelen via internet. Op die manier kan je makkelijk alle betalingen doen en hoef je je niet langer te verplaatsen om uw overschrijvingen te doen. Je kan ook makkelijk overzichten en rapporten maken.

Tip 8: Blijf bewust bezig met je betalingen

Doe niet alles automatisch via domiciïeringen, automatische overschrijvingen, enz. Doe liever elke maand handmatig de overschrijvingen. Zo blijf je bewust bezig met de kosten, en zal je rapper geneigd zijn om te gaan vergelijken met vorige facturen. Want ook nutsbedrijven en de belastingdiensten maken fouten. Zo kreeg ik door een fout bij de verzekeringsmaatschappij drie jaar na elkaar tweemaal dezelfde overschrijving toegestuurd voor de zorgverzekering, met een tussenpoze van een tweetal weken. Als ik hiervoor gedomicilieerd was geweest, had ik dit wellicht nooit opgemerkt, en betaalde ik elk jaar het dubbele van wat wettelijk vereist was.

Tip 9: Haal geen geld af van je rekening vaste kosten

Hoe groot de verleiding ook is, er zullen maanden zijn waarop er een groot overschot op de rekening vaste kosten staat (in het vooruitzicht van de maanden zijn waarop er grote uitgaven zijn). Ga dan geen geld afhalen om ermee op restaurant te gaan.

Tip 10: Discipline, discipline, discipline...

Als je niet de nodige discipline opbrengt om maandelijks het nodige geld over te schrijven, jaarlijks het bedrag te herzien en aan te passen, en vooral eraf blijven als er een overschot is, dan moet je met deze werkwijze niet beginnen. Want je zal voor uw aparte rekening wel wat kosten moeten betalen, en die wegen dan absoluut niet op tegen het voordeel dat je hebt door uw vaste kosten apart te beheren.

Overzicht vaste kosten (zie ook excel-bestandje)

Belastingen
Personenbelasting
Grondbelasting
Gemeentebelasting
Belasting wagen 1
Belasting wagen 2
Huisvuil
Verzekeringen
Brandverzekering
BA (Familiale)
Verzekering wagen 1
Verzekering wagen 2
Hospitalisatie
Nutsvoorzieningen
Electriciteit
Water
Gas
Communicatie
Telefoon
GSM1
GSM2
GSM3
Telenet
Sparen
Pensioensparen
Langetermijnsparen
Voorhuwelijkssparen
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 8, 2017 om 15:39u