Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Besparen op de verwarmingskosten tijdens de winter

 1. Waar tank je absoluut de goedkoopste benzine?
 2. 10 tips om je vaste kosten te beheren in het huishouden
 3. Hoeveel geld kan je besparen met spaarlampen?
 4. Besparen op de verwarmingskosten tijdens de winter
 5. Energie besparen door zuinig koken
 6. Energie besparen door zuinig afwassen
 7. Energie besparen door zuinig koelen en vriezen
 8. Energie besparen door zuinig wassen
 9. Energie besparen door zuinig drogen
 10. Energie besparen door zuinig strijken
 11. Besparen tijdens het huishouden
 12. Besparen door de juiste apparaten te kopen en gebruiken
 13. Premies voor energiebesparende maatregelen
 14. Hoe bespaar je brandstof tijdens het rijden met je wagen?
 15. Besparen op sanitair warm water

Nu de stookolieprijzen fors de hoogte zijn ingegaan en de inflatie hoogtij viert, hebben wij er alle belang bij om zo zuinig mogelijk om te springen met de verwarmingskosten. We geven alvast een paar nuttige tips.

Vervanging van oude verwarmingsinstallatie

Oude stookinstallaties geven minder rendement dan de moderne. De vervanging door onder andere hoog rendement-ketels of stookketels op hout of houtpallets geeft al vlug een verhoging van het rendement met 20 à 25%. Bovendien kan je voor de plaatsing van dergelijke systemen van een belastingsvermindering genieten. Heb je thuis een brander die reeds 15 à 25 jaar oud is, neem dan zeker eens contact met je installateur. Hij zal je hierover een deskundig advies geven.

Aangepaste verwarmingsinstallatie

Laat je installateur berekenen hoe zwaar de ketel moet zijn. Dit is afhankelijk van de grootte van je woning. Een té zware installatie geeft een rendementsverlies en dus een brandstofverbruik dat nutteloos is.

Onderhoud van de verwarmingsinstallatie

Laat de ketel regelmatig onderhouden. Verwarm je met aardgas dan is het best dit om de twee jaar te doen. Een verwarmingsketel op stookolie vraagt een jaarlijks onderhoud. Een gereinigde verwarmingsinstallatie en schoorsteen is veiliger, gaat langer mee en is bovendien ook veel zuiniger.

Isoleren van de verwarmingsleidingen

Het is nuttig om de leidingen voor de verwarming en de warmwatervoorziening te isoleren. Meestal lopen deze leidingen door niet-verwarmde plaatsen zoals een kelder, kruipkelder, garage of zolder. Hierdoor gaat kostbare energie verloren. Door de leidingen te isoleren voorkomt men warmteverlies. In de doe-het-zelfzaken is voor deze klus handig materiaal te verkrijgen.

Isoleren van je huis

Door je dak en je woning te isoleren bespaar je enorm veel. Hiervoor krijg je ook belastingsvermindering.

Plaats een programmeerbare kamerthermostaat

Een thermostaat met instelbare timer kan je heel wat euro’s besparen. Bovendien geeft een goed programmeerbare kamerthermostaat je een ongelooflijk comfort. Je kan met deze thermostaat perfect de temperatuur regelen naar je wensen. Dankzij deze thermostaat kan je de verwarming laten aanslaan een half uurtje voor je op staat of thuis komt en je kan de temperatuur bijvoorbeeld instellen tussen de 15-16° gedurende de nacht of bij afwezigheid en op 20° als je thuis bent. Verwarm de kamers echter niet te hoog. Dit is ongezond en kost veel geld. Eén graadje minder brengt je al een serieuze besparing op. Zet ‘s avonds de verwarming reeds op nachtstand een half uurtje voor u naar bed gaat. Deze maatregelen leveren je op jaarbasis al vlug een besparing van 20% op.

Plaats thermostatische kranen

Dankzij de thermostatische kranen kan je er voor zorgen dat je de temperatuur in iedere kamer afzonderlijk kan regelen en dat de temperatuur behouden blijft. Thermostatische kranen op elke radiator zorgen dat je in elke kamer afzonderlijk een aangepaste temperatuur kan regelen. In de woonkamer blijft de temperatuur de ganse dag gelijk terwijl je in de badkamer er voor kan zorgen dat het ’s morgens warmer kan zijn dan gedurende de rest van de dag. In plaatsen waar je nauwelijks komt (inkomhal, logeerkamer), kan je dankzij de thermostatische kranen de radiator op vriesstand zetten. Sluit uiteraard de deuren van de onverwarmde plaatsen. Zo verwarm je enkel wanneer en waar het nodig is en bespaar je vele euro’s.

Plaats een buitenvoeler

Het plaatsen van een buitenvoeler zorgt er voor dat de temperatuur van de verwarmingsketel automatisch aangepast wordt aan de weersomstandigheden.

Ontlucht en maak de radiatoren stofvrij

Het warmterendement van de radiatoren of convectors zal een stuk hoger liggen wanneer je voor de winter eens ontlucht en ze stofvrij maakt.

Dicht kieren en tochtgaten

Via kieren onder de deuren, slecht sluitende ramen, kattenluikjes enz, gaat veel warmte verloren en komt de kou binnen. Probeer zoveel mogelijk deze energievreters te stoppen.

Beperk het gebruik van dampkappen

Damkappen zuigen niet alleen de slechte geurtjes en de overmatige damp weg maar zuigen zo ook de warme lucht naar buiten, zorg er dus voor de dampkap niet langer dan nodig te laten aan staan.

Maak zoveel mogelijk gebruik van de zon

De warmte verdwijnt ondanks dubbele beglazing ook langs de vensters. Laat de overgordijnen open langs het zuiden van je woning. Laat de zon lekker in je huis schijnen en doe niet zo vlug de zonwering naar beneden. Zon is gratis warmte.

Hou de koude buiten

Sluit de overgordijnen en doe de rolluiken naar beneden als de verwarming opstaat en het donker wordt. Zo blijft de warmte binnen en hou je de koude buiten.  

Vergelijk prijzen vooraleer je stookolie of gas bestelt

De prijzen kunnen nogal verschillend zijn naargelang de leverancier. Door een paar telefoons te doen of te surfen op het internet, kan je ook hier besparen. Ook het in groep bestellen, levert een voordeel op. Door het bestellen van een grotere hoeveelheid kan je een lagere prijs bedingen of besparen op de transportkosten.

Zorg er voor dat de verwarming ‘vrij’ staat

Soms bedekt een gordijn de radiator. Hierdoor warmt vooral de ruimte tussen het gordijn en het raam op en gaat er dus veel warmte verloren. Zet ook geen zetel of andere grote zaken voor de radiator. Dit verhindert de circulatie van de warme lucht en zal je kamer dus minder vlug opwarmen.

Maak gebruik van reflecterende radiatorfolie

Door achter de radiatoren een reflecterende radiatorfolie aan te brengen, zal de warmte weerkaatsen tegen de folie en voorkom je warmteverlies die anders in de muur verdwijnt.

Zorg voor een regelmatige maar adequate verluchting van de kamers

Voordurend open gekantelde vensters of continu geopende ventilatieroosters zijn echte energievreters. Verlucht de kamers door twee maal per dag gedurende ca. 5 minuten een deur of een venster helemaal open te zetten. Draai echter tijdens het verluchten de thermostatische kranen volledig dicht.

Hou de luchtvochtigheid in de gaten.

Hoe droger de lucht is, hoe koeler de kamer aanvoelt. Je kan de luchtvochtigheid op peil houden door het hangen van waterbakjes aan de radiatoren en door het plaatsen van kamerplanten.  

Let op je kledij

Trek iets warm aan, stop je hemd of T-shirt in je broek, doe sokken aan,… Blote voeten en een blote rug bezorgen je een algemeen koude gevoel en je kan je nog moeilijk verwarmen.

Activiteiten die je kunnen verwarmen

Bij het strijken ontstaat heel wat warmte en je zal dus terzelfder tijd ook opwarmen. Ook de vaat doen en aldus in warm water zitten met je handen, geeft je een aangenaam gevoel. Heb je het koud, neem dan eens een lekker warm bad of douche. Ook een warm voetbadje kan zeer deugddoend zijn. Daarna lekker met een dekentje de zetel induiken met een spannend boek of lekker languit naar TV kijken, kan zalig zijn. Of wat dacht je van een uurtje vroeger gaan slapen met een opgewarmd kersenpitkussentje?…

Informeer je over subsidies of fiscale voordelen

Voor enkele van de bovenvermelde tips krijg je subsidies of een belastingsvermindering. We sommen er hier een paar op:

 • vervanging van een oude stookolieketel,
 • installatie van dubbele beglazing,
 • dakisolatie,
 • plaatsen van thermostatische kranen,
 • installatie van een warmtepomp,
 • installatie van een systeem voor het verwarmen van water met zonne-energie,
 • installatie van zonnepanelen,
 • bouw of aankoop van een passief huis,
 • de renovatie van een huis met als doel het te transformeren naar een passief huis.

Om meer over deze fiscale informatie te weten verwijzen wij naar  de internetsite van de FOD Financiën www.minfin.fgov.be

De belastingverminderingen op federaal niveau zijn verschillend van de Energiepremies van de Gewesten.

U kunt ten volle genieten van deze belastingvermindering en het voordeel van de gewestelijke premies cumuleren, al naargelang de ligging van uw woning.

Je ziet dat je met enkele kleine ingrepen je energiefactuur al drastisch kan terugdringen. Zuinig omspringen met verwarming is niet alleen goed voor je portemonnee maar komt ook het milieu ten goede!

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 8, 2017 om 15:39u