Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Sparen in Tak 21 of in Tak 23?

    s
  1. Hoe veilig is pensioensparen en langetermijnsparen?
  2. Sparen in Tak 21 of in Tak 23?
  3. Op zoek naar verborgen spaarpotjes: slapende rekeningen

Je hebt wellicht al eens gehoord over spaarproducten Tak 21 en Tak 23. Maar wat is nu eigenlijk het verschil, wat zijn de voor- en nadelen van elk?

Tak 21

Tak 21 producten zijn klassiek levensverzekeringen met volledige waarborg voor kapitaal en een minimumrendement. Met andere woorden alles wat je erin stopt aan premies, krijg je ook terug. Alle spaarverzekeringen behoren tot de Tak 21. Je mag het zien als een veilige belegging. Daarentegen is de kans op zeer hoge rendementen vrij laag. Je kan wel een winstdeelname krijgen, maar winstdeelnames zijn de laatste jaren ook erg aan de lage kant. Winstdeelnames die je hebt verkregen uit het verleden, blijven verworven en je krijgt er bovendien ook een rendement op.

De spaarverzekeringen van Tak 21 zijn een waardevol alternatief voor het klassieke spaarboekje, temeer daar je de gestorte premies elk jaar kan inbrengen in je belastingen, en je er dus een direct rendement op hebt door een aanzienlijke belastingvermindering. In ons artikel over lange termijnsparen kan je lezen hoe dit in zijn werk gaat.

Tak 23

Tak 23 producten zijn ook levensverzekeringen waarvan de premies belegd worden in beleggingsfondsen. In Tak 23 is er geen waarborg noch voor het kapitaal, noch voor de rendementen.

Als je een contract aangaat in een Tak 23 product, hou er dan rekening mee dat rendementen uit het verleden geen enkele garantie bieden voor de toekomst. Als een makelaar u toont dat een beleggingsfonds de laatste 5 jaar zeer grote winsten heeft geboekt, laat u daar niet mee van de wijs brengen. Het kan goed zijn dat de komende 5 jaar verlieslatend zijn.

Premies in Tak 23 beleggingsproducten zijn (alsnog) niet fiscaal aftrekbaar en leveren dus geen fiscaal voordeel op. Er is al herhaaldelijk gevraagd aan de wetgever om dit gelijk te schakelen met Tak 21 producten, maar dat is momenteel nog niet het geval.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 8, 2017 om 16:08u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd