Wolframalpha: ultieme kennismachine
- Startpagina surfen
- Sneller werken met Internet Explorer en Firefox
- Waarom is werken met tabbladen zo belangrijk?
- Wolframalpha: de ultieme kennismachine
- Bestaan er andere browsers dan Internet Explorer?
- Waarom zou ik moeten veranderen?
- Is Firefox beter?
- 10 onmisbare add-ons voor Firefox
- Welke browser wordt er het meest gebruikt?
- Is het moeilijk om over te schakelen van IE naar Firefox
Onlangs is Wolframalpha op het internet verschenen. Vaak aangekondigd als een concurrent van Google, is het veeleer een super kennismachine die complementair is. Engelstalig natuurlijk, maar zeker straf spul.
Je kan vragen stellen aan hun zoekrobot, die dan gaat kijken in zijn immense database, daar berekeningen gaat doen en u een heleboel feiten teruggeeft.
Een eenvoudig voorbeeld: geef uw geboortedatum op en WA (Wolframalpha) berekent welke dag het was, wanneer de zon die dag opkwam en onderging, welke belangrijke wereldfeiten er op die dag gebeurden enz.
De thema's kunnen zeer uiteenlopend zijn: wiskunde, statistiek, fysica, scheikunde, muziek, cultuur, media, geografie, astrologie, gezondheid, medische wetenschap enz.
Voorbeeld 1: geboortedatum
Als je bijvoorbeeld geboren bent op 04/08/1961, dan zal je vaststellen dat ene Barack Obama ook op die dag geboren is: http://www16.wolframalpha.com/input/?i=04%2F08%2F1961
Voorbeeld 2: twee steden vergelijken
Typ in "Brussels Moscow" en je krijgt een heleboel informatie over beide steden, de afstand ertussen, het uur enz: http://www16.wolframalpha.com/input/?i=Brussels+Moscow
Voorbeeld 3: wiskundige berekeningen
WA kan moeiteloos overweg met de meest ingewikkelde berekeningen met integralen, matrices, diffentialen, statistieken, driehoeksmeting enz. Typ eens dit eenvoudig stelsel van 3 vergelijkingen met drie onbekenden in: "x+y+z=10, x-y-2z=4, 2x+y-z=8", dan krijg je prompt de oplossing, zijnde: x=10, y=-6, z=6:
http://www16.wolframalpha.com/input/?i=x%2By%2Bz%3D10%2C+x-y-2z%3D4%2C+2x%2By-z%3D8
Voorbeeld 4: scheikundige materialen
Weet je wat "wolfram" is? Je krijgt meerdere mogelijke antwoorden. Het eerste is de naam van de wiskundige Stephen Wolfram, uitvinder van deze site zeg maar.
Het tweede is de naam van het element in de periodieke tabel van Mendeljev, met alle mogelijke karakteristieken die aan een element verbonden zijn.
http://www16.wolframalpha.com/input/?i=wolfram&a=*C.wolfram-_*Element-
Voorbeeld 5: wie ben ik?+
De naam van de site is "Wolframalpha - Computational Knowledge Engine".
Als we zoeken op "Computational Knowledge Engine", dan krijgen we als resultaat "Me". Gelukkig maar. Elke soort kennis begint met een goede zelfkennis.
http://www16.wolframalpha.com/input/?i=Computational+Knowledge+Engine
Wolframalpha is zeker een site om in het oog te houden.
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd