Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Virtuele hosting

 1. Wat is hosting?
 2. Wat is virtuele hosting?

Op wat moet je letten bij virtuele hosting?

1. De prijs

Deze kan enorm verschillen van provider tot provider. Meestal worden pakketten ter beschikking gesteld. De prijs ervan hangt af van verschillende criteria. De belangrijkste zijn:

 • de schijfruimte uitgedrukt in megabyte of gigabyte: de grootte van al uw bestanden en uw database.
  Tip
  Laat je niet overdonderen door hoge waarden aan schijfruimte. Als je niet met video werkt, of geen grote database, dan heb je vaak al genoeg aan 50 Mb. Wat heb je eraan als je bakker je 100 broden wil verkopen aan de helft van de prijs, als je die toch niet kan opeten?
 • Het dataverkeer uitgedrukt in gigabyte, ook vaak omschreven als bandbreedte. Dit is het aantal gigabyte dat via uw website zal geconsumeerd worden over het net.
  Tip
  Laat je niet overdonderen door hoge waarden aan dataverkeer. Als je geen duizenden bezoekers per uur verwacht of geen gigabytes aan downloads, speelt dit geen rol. Wat heb je eraan als je bakker je 100 broden wil verkopen aan de helft van de prijs, als je die toch niet kan opeten?
 • De programma's die gebruikt worden: een Windows server zal over het algemeen meer kosten, dan de gratis Linux omgeving
 • Het aantal e-mailadressen, gekoppeld aan uw domeinnaam. Ook hier de goede raad: laat je niet overdonderen door 20 email-adressen, als je er maar 3 nodig hebt.
 • Het aantal subdomein-namen. Als je bijvoorbeeld als hoofddomeinnaam www.1001tips.be hebt, dan kan je als subdomeinnaam ook hebben beheer.1001tips.be

2. Welke programma's zijn er beschikbaar op de webserver.

Als je gewoon statische webpagina's maakt in html, en je voorziet niks van interactie met uw bezoeker (geen formulieren invullen bijvoorbeeld), dan heb je ook geen speciale programma's nodig. Als je echter formulieren wil laten invullen door uw bezoeker om naar u te mailen, of je hebt een kleine database met producten of met foto's, dan heb je specifieke programma's nodig om die te kunnen laten werken. Dat zijn scripting programma's. Je hebt o.a. volgende mogelijkheden:

 1. In een Windows omgeving: ASP, ASP.NET, JSP, CGI, Perl, . en als databases de gewone Access Database en de grote broer MSSQL (of SQL server)
 2. In een LINUX omgeving: PHP, CGI, Perl,. en als database MySQL

3. Welke aanvullende componenten zijn er voorzien?

Je kan behoefte hebben om bijvoorbeeld foto's te laten opladen door bezoekers, mails te versturen via de website, foto's te laten verkleinen bij het opladen enz. Dan heb je aanvullende componenten nodig (dat zijn ook gewone programma's). Kijk goed wat er mogelijk is, vraag welke componenten er beschikbaar zijn. Vraag ook of er op vraag nieuwe componenten kunnen geïnstalleerd worden.

4. Wat vaak niet meegedeeld wordt, zijn volgende criteria

 1. Het maximum geheugengebruik van de server: een server die constant alle geheugen nodig heeft om alle sites te bedienen, zal traag werken. Dit is best niet hoger dan 60%
 2. Het maximum CPU gebruik: bijvoorkeur niet hoger dan 80%
 3. De maximum netwerkload: hoe zwaar het netwerk beladen wordt: bijvoorkeur niet hoger dan 80%

Vergelijk het met een wagen van 2 PK die plankgas moet geven om aan 120 km/u te geraken, en een wagen van 300 pk die in de derde versnelling al aan 120 km/u zit.
Tip
Op webhosters.nl of webselect.nl. kan je honderden hosting-providers vergelijken op al deze criteria.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Friday, December 8, 2017 om 08:03u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd