Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Fantasten aan het werk: wat is Link Baiting?

 1. Startpagina search engine optimization
 2. Onze lijst met 100 zoektermen in de top 10 van Google
 3. Wat verstaan we onder optimalisatie?
 4. Wat is het doel van optimalisatie?
 5. Maak title, description en keywords op basis van een tekst
 6. Maak title, description en keywords op basis van een URL
 7. Google suggesties + aantal zoekresultaten voor een zoekterm
 8. Keyword bereik bepalen in een pagina (nederlandstalig en uniek)
 9. Wie linkt er naar uw website? Maak gebruik van Yahoo
 10. Adsense grafieken maken
 11. Fantasten aan het werk: wat is link baiting?

Eerst een straf verhaal

Onlangs verscheen een artikel op een Engelse website over een 13 jarige deugniet die de bankkaart van zijn vader had gepikt om enkele callgirls te huren aan 1.000 dollar per avond. Samen met dit riante gezelschap ging hij met enkele vrienden in een hotel Halo spelen op de X-box. Prijskaartje: 30.000 dollar! Leuk verhaal denk je dan. Beetje seks, beetje fraude, dat doet het altijd. Eén klein detail: er was niks van waar!

Dit artikel werd geschreven door ene Lyndon van cornwallseo.com in opdracht van money.co.uk, om wat meer bezoeken te genereren naar de site. Zijn job bestaat erin links te creëren naar websites.

Links vergaren

Het artikel werd gepubliceerd op tal van community sites en traditionele media. Het leverde 14.000 links op, wat binnen de kortste keren duizenden bezoeken genereerde naar de site van money.co.uk.

Het artikel, hoewel geschreven volgens de regels der kunst, was echter pure fictie. Tienduizenden mensen hebben het artikel gelezen als zijnde waar gebeurd.

Link baiting

Dit schrijven van fictieve artikels enkel bedoeld om links te genereren hoort thuis in wat men noemt "link baiting", lokaas werpen voor het creëren van links. Er zijn deugdelijke vormen van link baiting en er zijn ondeugdelijke praktijken. Met een engelse term heten de deugdelijke vormen "white hat link baiting" en de bedrieglijke vormen "black hat link baiting". Die dus met een witte hoed en die met een zwarte hoed (die beeldspraak komt van de vroegere cowboy films waar de slechterikken steevast een zwarte hoed op hadden en de goede een witte hoed).

Sommige mensen doen dit als job.

Deze nonsens-artikels om links naar uw site te krijgen is in onze ogen puur bedrog en hoort thuis bij black hat link baiting. En hoewel de klant misschien het aantal bezoeken naar zijn site drastisch zag toenemen, komt hij er toch maar belabberd uit als verspreider van onzin.

Ethisch schrijven

Als je fictie publiceert, dan moet het voor de lezer duidelijk zijn dat het fictie is. Je hoeft geen kei te zijn om een dergelijk artikel te publiceren, een mailtje te sturen naar een paar grote media (kranten, lokale radio's, websites, .) met de plaats waar het te vinden is, en dan maar hopen dat die media het overnemen. Als het goed geschreven is kan je ervan op aan dat het overgenomen wordt.

Veel media controleren te weinig hun bronnen. De druk om met pakkende artikels voor de dag te komen is groot. Zelfs de BBC liet zich onlangs inpakken door een afgrijselijke foto te tonen die zogezegd werd genomen na de ramp in Myanmar, maar die bij nader toezien een foto bleek te zijn die werd genomen kort na de tsunami-ramp van 2004 in Indonesië in de provincie Atjeh.

De link-baiter van dienst Lyndon, schrijver van het bewuste artikel over de jongen van 13 en zijn beeldig gezelschap, is zich voor de rest van geen kwaad bewust. Op zijn website zegt hij zich niet bezig te houden met de ethische kant van de zaak! Hij laat dat liever over aan anderen die daar meer tijd voor hebben. Hij vergeet dat er intussen enkele tienduizenden mensen tijd verloren hebben door zijn onzin te lezen. Als dat geen tijdverspilling is.

Wat doet Google?

Voorlopig neemt Google geen stappen om link baiting te beoordelen of te voorkomen. Ik hoop wel dat Google snel iets vindt op deze onethische manier van werken, al was het maar door zelf dit soort artikels te zoeken en te bestraffen, of de websites te bestraffen die via dit soort kunstmatige "link-lokkers" links genereren.
Tip
Als je een website hebt en je wil meer bezoekers, laat je niet verleiden tot "black hat link baiting". Op korte termijn heb je misschien winst, maar de schade op langere termijn kan zeer groot zijn. Zeker als de zoekmachines uw site schrappen. Hou het deugdelijk.

Bronnen

 • http://www.money.co.uk/article/1000390-13-year-old-steals-dads-credit-card-to-buy-hookers.htm
 • http://www.abc.net.au/mediawatch/transcripts/s2256090.htm
 • http://www.cornwallseo.com/search/index.php/2008/05/25/linkbuilding-using-fiction/#more-567
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Friday, December 8, 2017 om 09:09u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd