Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Top 10 verbeteringen en vernieuwingen in Sharepoint 2010

  1. Startpagina Sharepoint oplossingen en handleidingen
  2. Top 10 verbeteringen en vernieuwingen in Sharepoint 2010
  3. Werken met het webonderdeel Inhoudseditor (CEWP)
  4. Onderdelen van een Sharepoint pagina verbergen
  5. Dynamische KPI-lijst met Google charts
  6. Lijst met grote tekstvelden inklappen en uitklappen
  7. Lange veldnamen in een formulier afbreken
  8. Een bevraging of enquête gebruiksvriendelijker maken
  9. Gratis Sharepoint Designer!

Sharepoint 2010 komt dit jaar (2010) op de markt. Vermoedelijk zullen de eerste installaties gebeuren in september 2010. We vroegen ons af welke verbeteringen en nieuwigheden er in de nieuwe versie te vinden zijn. En het ziet er echt wel zeer goed uit hoor. Een overzicht.

1. Uitzicht - stijl - thema's

  • Het lint (ribbon) dat we kennen sinds MS Office 2007, vinden we terug in Office 2010 maar ook in Sharepoint 2010. Gevolg: minder zoeken naar instellingen en menu's. Alle instellingen liggen binnen handbereik, en zijn contextgevoelig. Niet alleen alle site-acties zitten in het lint verwerkt, maar ook het invoegen van afbeeldingen, verkleinen, aanpassen, en de opmaak van tekst vind je hier terug.
  • Meerdere talen zijn mogelijk voor één teamsite.
  • Door gebruik te maken van AJAX is de interactiviteit veel beter, en moeten er minder pagina's opgevraagd of ververst worden. Door gebruik van "Inline editing" kan je sneller aanpassingen doen: je klikt op een regel en de regel wordt onmiddellijk bewerkbaar!
  • Cross-browser compatibiliteit: de vervelende activeX tussenkomsten zouden hiermee tot het verleden moeten behoren, want browsers als Firefox en Safari kondern hiermee niet werken.
  • Aan de hand van een statusbar en notificaties (vluchtige berichtjes die een paar seconden zichtbaar zijn zoals in MS Outlook wanneer je een e-mail binnen krijgt), krijg je voortdurend feed-back over wat je aan het doen bent, of wat je kan doen.
  • Meer thema's, die je bovendien zelf kan maken in Powerpoint!

Bronnen:

Lint: http://www.helloitsliam.com/archive/2009/10/20/sharepoint-2010-%E2%80%93-ribbon-bar-review.aspx

Ajax: http://rapidapplicationdevelopment.blogspot.com/2009/05/secrets-of-sharepoint-2010-exposed-at.html

2. Documentbeheer

  • Je kan nu met meerdere personen op hetzelfde moment aan eenzelfde document werken. De vergrendeling van een document tijdens het bewerken gebeurt op alineaniveau. M.a.w. je kan wel met meerdere personen aan verschillende alinea's werken, maar niet aan eenzelfde alinea. Bovendien wordt het document (Word, Excel, Powerpoint, Onenote), niet meer geopend in het Office programma van de client, maar rechtstreeks in de webpagina, EN bewerkbaar!
  • Meer mogelijkheden van documentbeheer met metadata, tagging, termen, keywords, managed keywords. Gebruik van hiërarchische indelingen (taxonomie), over verschillende sitecollecties heen. Als je een lijst van de ene sitecollectie wou weergeven in een andere sitecollectie had je in 2007 een probleem. Nu zou dat beter georganiseerd zijn.
  • Met documentsets kan je verschillende soorten inhoud samenbrengen en beheren:
    • Document sets kunnen dezelfde metadata krijgen.
    • Versiebeheer kan gebeuren op set niveau i.p.v. op document niveau.
    • Workflows kunnen geïnitieerd worden op document set niveau.
    • Beheer van machtigingen op document set niveau.
    • Download alle documenten van een set naar een ZIP bestand.
    • Aanpasbare welkom pagina voor elke document set

Bronnen:

Co-authoring: http://sharepoint.microsoft.com/blogs/GetThePoint/Lists/Posts/Post.aspx?ID=273

Taxonomie: http://www.cmswire.com/cms/document-management/overview-sharepoint-2010-metadata-and-taxonomy-management-006015.php

3. Lijsten

  • Echte relationele lijsten! Jawel. In SP2007 kon je een kolom maken van het type "opzoeking", maar dan kon je slechts één kolom gebruiken in een hoofdlijst. Nu kan je echte "join querys" maken (meerdere velden van twee lijsten samenbrengen in één lijst) en relationele integriteit afdwingen door te bepalen wat er moet gebeuren met de lijst als een opzoekingsveld verwijderd wordt: verwijderen beletten, of alles verwijderen in de bovenliggende lijst. Wie relationele integriteit kent uit databases zoals Access, zal dit zeker herkennen en een kleine vreugdedans maken.
  • Lange lijsten tonen in SP2007 was moeilijk. In SP2010 kan je makkelijk 2.000 items opvragen. "Throttling" voorkomt dat er meer dan 5.000 items (standaard) getoond worden.
  • Verfijnde filtermogelijkheden.
  • Betere validatie door bijv. het ingeven van dubbele waarden te beletten.
  • Bulk-acties in lijsten: alle items onder één categorie uitchecken, verwijderen, of machtigingen aanpassen.
  • Makkelijker gebruik van invulformulieren via InfoPath webparts: in SP2007 moest je al goede papieren hebben om een lijst te koppelen aan een InfoPath formulier. In SP2010 is dit veel makkelijker.

Bronnen:

Relaties: http://www.zimmergren.net/archive/2010/01/05/sp-2010-how-to-relational-lists-in-sharepoint-2010.aspx

InfoPath: http://channel9.msdn.com/posts/laurhar/InfoPath-2010-Manage-data-in-your-SharePoint-Lists-using-the-InfoPath-Form-Web-Part/

4. Zoeken

Zoeken in SP2007 liet wel wat te wensen over. In SP2010 zijn er een aantal belangrijke verbeteringen.

  • Verfijnen van de zoekresultaten is nu mogelijk. Dit betekent dat je binnen de zoekresultaten verder kan zoekopdrachten geven op basis van eigenschappen.
  • Wildcards en operatoren (and, or) zijn nu mogelijk. "Dries*" levert dan alle namen op die beginnen met "Dries".
  • De zoekresultaten zouden beter beantwoorden aan de verwachtingen (relevanter zijn).
  • Tijdens het typen van een zoekopdracht krijg je live suggesties te zien.
  • Alle Office documenten (Word, Excel, Powerpoint,...) kunnen in de browser getoond worden, zonder dat het Office programma zelf moet geopend worden.

Bronnen:

http://blogs.inetium.com/blogs/spc/archive/2009/10/20/sharepoint-conference-2009-sharepoint-2010-search-deep-dive.aspx

5. Formulieren

  • Lijst-items zijn nu beter te bewerken met eigen formulieren (eigen opmaak), gemaakt in InfoPath.
  • Formulieren kunnen ingevoegd worden als webonderdeel en gekoppeld met andere gegevens (lijst) op dezelfde pagina. Zo kan je in een lijst klikken op een item, en in een formulier Webpart de details bekijken.
  • Knoppen met afbeeldingen kunnen gebruikt worden als tabs, keuzes enz.

6. Sharepoint Workspace 2010

Microsoft Office 2010 bevat nu een programma dat Sharepoint Workspace 2010 heet. Het is de opvolger van Groove, niet zo goed gekend bij velen onder ons. Van op Sharepoint kan je via de knop Site-acties een lokale kopie opslaan op je computer. Dit is mogelijk voor alle lijsten en bibliotheken van een complete website, maar ook voor onderdelen ervan. Zo kan je offline werken (tijdens lange treinreizen) en als je werk gedaan is, kan je alles weer synchroniseren. Lokale acties zoals slepen en plakken zijn nu mogelijk.

Bronnen

http://www.youtube.com/watch?v=QNUxYjFJEs4

7. Business Connectivity Services

Verbinding maken in SP2007 met data buiten Sharepoint was niet zo evident. Vaak kwamen er programmeurs aan te pas.

Met BCS zou het nu stukken eenvoudiger zijn om verbinding te maken met SAP, Navision enz. Een tabel uit SAP kan bijv simpelweg getoond worden als een lijst binnen Sharepoint, met alle mogelijkheden van sorteren, filteren, groeperen, totalen maken.

Diezelfde lijsten kunnen dan weer makkelijk offline gemaakt worden, gebruikt worden als opzoektabel voor een andere lijst, gebruikt worden om gegevens samen te voegen, te exporteren naar Outlook (contactpersonen)

8. Sociaal netwerk

De "Mijn Site" in SP2007 was op dit vlak niet erg sterk uitgebouwd. SP2010 voorziet heel wat meer mogelijkheden voor de uitbouw van een sociaal netwerk binnen grotere organisaties.

De profielpagina op Mijn Site heeft nu 6 tabs: Overzicht, Organisatie, Inhoud, Tags en Notities, Collega's en Lidmaatschappen. Hiermee wordt het heel wat leuker om een sociaal netwerk effectief te gebruiken.

Bronnen

http://community.bamboosolutions.com/blogs/sharepoint-2010/archive/2009/10/20/spc-overview-of-social-computing-in-sharepoint-2010.aspx

9. Workflows

Workflows worden allicht vooral in grotere ondernemingen gebruikt. In kleinere vlakke ondernemingen spelen die een minder belangrijke rol.

Toch is ook hier veel aandacht besteed in SP2010. Er zijn nieuwe acties en condities, nieuwe workflows voor sites en document sets, verbeteringen voor list workflows.

Bovendien is er een nauwe samenwerking mogelijk van en naar Visio (import-export). Visio 2010 heeft een specifieke Sharepoint Workflow template. Op basis van deze template worden aldus worklfows aangemaakt in SP2010.

Tot slot zijn workflows nu beter herbruikbaar.

Bronnen

http://www.wictorwilen.se/Post/Creating-SharePoint-2010-workflows-with-Visio-2010.aspx

http://channel9.msdn.com/learn/courses/SharePoint2010Developer/Workflow/
WhatsNewinSharePoint2010Workflow/

10. Administratie en Beheer

Ook op dit vlak zijn er heel wat verbeteringen. Het betreft ondermeer:

  • Betere opvolgmogelijkheden van problemen en de mogelijke oplossingen.
  • Ietwat betere mogelijkheden tot backup en restore, tot op lijstniveau, siteniveau en voor site-collecties (granulaire backup). Tot op heden was dit enkel tot op databaseniveau.
  • Uitgebreide rapportagemogelijkheden, bijv. over traag ladende pagina's, fouten op de site enz.
  • Een speciaal uitgebreid dashboard voor ontwikkelaars.

Bekijk een presentatie met alle nieuwigheden in Sharepoint 2010 (Nederlandstalig)

Ten Things You Should Know About SharePoint 2010
View more presentations from The Triple A Company.

Nog meer bronnen

http://blogs.technet.com/dutchpts/archive/2009/10/29/sharepoint-2010-readiness-resources.aspx

Officiële site van Microsoft: http://sharepoint2010.microsoft.com/Pages/default.aspx

 

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd