Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Bereidingen met walnoten of okkernoten.

 1. Startpagina eten en drinken
 2. Notenwijn of notenporto
 3. Alcoholvrije aperitieven met fruit: 10 toppers!
 4. Vlierboom-recepten: vlierbloesem-aperitief, vlierbloesemthee en vlierbessensiroop
 5. Bereidingen met walnoten of okkernoten
 6. Zelf advokaat maken
 7. Zelf chocopasta maken
 8. Zelf glühwein maken
 9. Hoe maak je een perfecte omelet?

Wij leven het liefst in harmonie met de natuur en gebruiken daarbij zoveel mogelijk de groenten en fruit die de natuur seizoen na seizoen te bieden heeft. Binnenkort vallen er massa’s noten onder de notenboom te rapen. Walnoten of okkernoten kan men gebruiken in salades, desserten, gebak en om notenwijn te maken (zie rubriek notenwijn maken). Hier willen we je laten kennis maken met heel lekkere en frisse slaatjes.

Veldsla met okkernoten

Het is weer volop barbecuetijd. Daarbij hoort natuurlijk een fris slaatje. Geen inspiratie? Dan brengt dit receptje je waarschijnlijk nog op andere ideetjes. Ook voor diegenen die nog vlug wat willen diëten, kan het slaatje perfect als slankmaker en eenvoudige maaltijd afzonderlijk gebruikt worden. Alleen door toevoegen van sojascheuten en de vinaigrette te vervangen door een yoghurtdressing,  voldoet het slaatje aan een uitstekende uitgebalanceerd gerechtje.

Benodigdheden

Voor de salade: 100 gram veldsla, 5o gram sojascheuten, 100 gram kaas in plak (mager, jong of jong belegen kaas), 2 eetlepels grof gehakte okkernoten.

Voor de vinaigrettesaus: 3 eetlepels olie, 1 eetlepel azijn, 1 koffielepel mosterd, een fijngehakte sjalot, wat peterselie of andere kruiden, peper en zout.

Yoghurtdressing: 1dl yoghurt, 1 eetlepel citroensap, een weinig suiker, peper en zout.

Bereiding

Voor de vinaigrettesaus: de olie, de azijn en de mosterd goed mengen. Kruiden met peper en zout. De fijngehakte peterselie en sjalot toevoegen. Maak de vinaigrette liefst een paar uur op voorhand zodat de kruiden voldoende tijd hebben om hun aroma’s af te geven.

Voor de  Yoghurtdressing: yoghurt, citroensap en suiker goed mengen. Kruiden met peper en zout.

Voor de salade: sla en/of sojascheuten wassen. Sojascheuten lichtjes blancheren en laten uitlekken. De kaas in niet al te grote blokjes snijden. Alles in een kom doen en de gehakte okkernoten toevoegen. Het geheel omroeren en voor het opdienen, overgieten met de vinaigrette of de yoghurtdressing .

Smakelijk!

Slaatje met roquefort en okkernoten

Heb je de salade liever wat pittiger dan is een slaatje met roquefort en okkernoten misschien iets voor jou.

Benodigdheden

Voor de dressing: 3 eetlepels wijnazijn, 50 gram roquefort, 1 dessertlepel mosterd en peper. Geen zout daar zorgt de roquefort wel voor.
Voor de salade: rode sla, 200 gram pasta (bepaal zelf de keuze van de pasta), 50 gram grof gehakte okkernoten, 50 gram roquefort, 5O gram sesamzaad.

Bereiding

Voor de dressing: de wijnazijn en de mosterd samenvoegen en kruiden met peper. De roquefort pletten en bijvoegen.

De pasta koken in licht gezouten water. Laat de pasta niet té gaar koken, laten uitlekken en afkoelen. De dressing over de pasta gieten en omroeren.
Op het bord de rode sla schikken, de pasta boven de sla leggen en nog een weinig verkruimelde roquefort samen met de okkernoten en het sesamzaad over het geheel strooien.

Notentaart

Benodigdheden

Voor de taart zelf:

 • 100 gram grof gehakte okkernoten
 • 125 gram suiker
 • 125 gram boter
 • 125 gram zelfrijzende bloem
 • 3 eieren

Voor de garnering:

 • 50 gram fondant chocolade
 • 8 halve okkernoten
 • 100 gram boter

Bereiding

Voor de taart zelf:
Doe de suiker met de eieren in een kom. Klop alles met een mixer tot de suiker opgelost is en er een schuimig en licht mengsel ontstaat. Plet de boter tot deze zacht is. Voeg al roerend de boter en ook geleidelijk aan de zelfrijzende bloem toe. Goed mengen met de garde en op het laatst ook de okkernoten bij doen en nog eens omroeren.

Vet een springvorm van ongeveer 22cm in en giet het mengsel in de taartvorm. Bak de taart op 180 graden gedurende ongeveer 45 minuten. Deze tijd is afhankelijk van het soort oven dat je gebruikt. Als de taart goudbruin is, kan je controleren of ze voldoende gebakken is. Steekt een lange priem dwars door de dikste kant van de taart. Haal de priem er uit en kijkt of hij nog droog is. Is dit het geval dan is de taart voldoende gebakken. Hangt aan de priem nog vochtig deeg, laat de taart nog wat verder bakken. Daarna de taart laten afkoelen.

Voor de garnering:
De fondant chocolade in stukken breken en smelten in bain-marie of in de microgolfoven. Zet de microgolfoven niet op volle vermogen anders verbrand de chocolade. Maximum 350 watt en regelmatig omroeren tijdens het smelten, geeft het beste resultaat.

Eens de chocolade gesmolten, mag je er de boter onder roeren tot een homogeen mengsel. Onmiddellijk over de taart gieten en laten opstijven. Afhankelijk van het stukken die je snijdt, garneren per stuk met een halve okkernoot.

Een geurende kop koffie of een glaasje notenwijn smaakt heerlijk bij deze lekkernij!!

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:44u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd