Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Vorige pagina

Ontgiftend effect van de infrarood sauna: discussie

 1. Startpagina infrarood sauna
 2. Bewezen heilzame effecten van infrarood sauna
 3. Recent wetenschappelijk onderzoek naar sauna therapie, warmte-therapie
 4. WAON-therapie
 5. Niet bewezen heilzame effecten van infrarood sauna
 6. Ontgiftend effect van de infrarood sauna: discussie
 7. Gezondheidsrisico's van infrarood sauna

De stelling van heel wat artsen in Amerika is dat infrarood sauna's een gunstig effect hebben op het ontgiften van het lichaam. Via het overdadig zweten zou het lichaam giftstoffen afscheiden zoals kwik, lood, zink, aluminium, dioxines, nicotine, alcohol, cholesterol enz. Deze giftstoffen zijn opgeslagen in vet en worden aanzien als de veroorzakers van vele, zoniet alle beschavingsziekten die we kennen.

Ontgiften is een echte hype in Amerika. Maar er is niet echt wetenschappelijk onderzoek rond gebeurd. "Dit hoeft niet", zeggen vele "empiristen". Wij zien de positieve effecten op de gezondheid van de duizenden mensen die we de voorbije jaren hebben geholpen met het ontgiften van hun lichaam. Een aantal toonaangevende medische instanties in de Verenigde Staten maken al jarenlang gebruik van infrarood technologie, o.a. in de behandeling van:

 1. druggebruikers
 2. mensen die grote dosissen pesticiden hebben binnen gekregen
 3. brandweermannen die giftige dampen hebben ingeademd
 4. Vietnam veteranen enz.

Eén van de vurigste voorstanders is Sherry A. Rogers M.D., schrijfster van het boek Detoxify or Die. In haar boek (waarvan je een uittreksel kan raadplegen bij de bronnen heronder), slaat ze je om de oren met studies die haar standpunt bevestigen. Spijtig genoeg geeft ze nergens nauwkeurige referenties zodat je haar stellingen kan verifiëren. Zij stelt zondermeer: "Since the far infrared sauna is the safest, most efficacious and economical way of depurating stored toxins, this makes it a household necessity"

Vrij vertaald: "Aangezien de infrarood sauna de veiligste, meest efficiënte en economische manier is om opgeslagen giftstoffen af te scheiden, is het een noodzaak in elk huishouden".

Pikant detail: hoewel ze een vrij bekend persoon is in Amerika via wekelijkse radio-programma's, TV-optredens, artikels in magazines enz., vond ik in mijn zoektocht een veroordeling door het New York State Department of Health voor inbreuken op het uitoefenen van de geneeskunde (http://www.casewatch.org/board/med/rogers.pdf). Dit zet je aan het denken natuurlijk.

Rogers citeert ook vaak L. Ron Hubbard, de stichter van de Scientology. De Purification Rundown is een ontgiftingsprocedure bij het afkicken van drugverslaving, waarbij het gebruik van sauna een belangrijke rol speelt, maar waar vooral het overmatig gebruik van vitamine B3 (niacine) zeer controversieel is. Te hoge dosissen vitamine B3 kunnen immers leverschade veroorzaken. Scientology gaan gebruiken als referentie is uiteraard niet erg verstandig. Scientology wordt in België als sekte aanzien.

Onze conclusie is dat we geen enkel degelijk wetenschappelijk bewijs hebben gevonden waardoor we het ontgiften door infrarood sauna als een heilzaam effect kunnen beschouwen. Toch mogen we het ook niet zomaar naast ons neerleggen omdat een groot aantal toonaangevende instituten voor alternatieve geneeswijzen in Amerika erg veel belang hecht aan ontgiftings-procedures, o.a. door infraroodcabines. We zullen dus maar besluiten met een dooddoener: helpt het niet, het kan ook zeker geen kwaad. Voor echt gefundeerd onderzoek verwijzen we naar ons artikel Recent wetenschappelijk onderzoek naar sauna therapie, warmte-teherapie en WAON-therapie.

Bronnen

Boeken

Detoxify or Die (Paperback)
by Sherry A. Rogers (Author)

Paperback: 409 pages
Publisher: Prestige Pubs (December 2002)
Language: English
ISBN-10: 1887202048
ISBN-13: 978-1887202046

Te koop op AMAZON

The Holistic Handbook of Sauna Therapy (Paperback)
by Nenah Sylver (Author)

Paperback: 335 pages
Publisher: Center for Frequency Education (January 2003)
Language: English
ISBN-10: 0967249171
ISBN-13: 978-0967249179

Te koop op AMAZON

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 13:12u