Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Vorige pagina

Hulpmiddelen om te stoppen met roken

 1. Startpagina stoppen met roken
 2. Stel een persoonlijke lijst op over je rookgedrag
 3. Waarom begon ik te roken?
 4. Waarom rook ik?
 5. Inzicht krijgen in wat roken met ons doet.
 6. Waarom stoppen met roken?
 7. Waarom het stoppen met roken uitstellen?
 8. De voorbereiding tot het stoppen met roken
 9. Het eerste moeilijk moment
 10. Hulpmiddelen om te stoppen met roken
 11. Gouden tips om te stoppen met roken

Dit is voor mij dé manier waarop ik mijn rookstop deze keer aanpakte.
Bij deze rookstop ben ik er vanuit gegaan dat ik geen hulpmiddelen nodig had. Ik ging er van uit dat ik zelf beslist had om te stoppen met roken. Waarom zou ik dan hulpmiddelen nodig hebben?

De gedachte alleen al aan hulpmiddelen, gaf mij het gevoel dat stoppen met roken moeilijk was en dat ik terug niet zou slagen om te stoppen met roken. Nee, deze keer besliste ik het zelf en de gedachte dat de fysiologische afhankelijkheid maar een paar dagen duurt, gaf mij moed.

De geestelijke afhankelijkheid zat enkel in mijn hoofd en die zou ik wel onder controle krijgen. Ik wilde deze keer alle confrontaties aangaan, niets uit de weg gaan of niets verdringen. Ik zou er over praten, ik ging zoals gewoonlijk samen met mijn rokende collega’s naar de pauze, ik ging na 2 dagen naar een verjaardagsfeestje waar er gerookt werd. Ik liet alles over mij heen komen en hield vast aan de gedachte dat ik beslist had met roken en dat ik niet meer wilde roken (niet: ik mag niet meer roken). Ik was er van af en ik ging niet meer twijfelen aan die beslissing.

Alhoewel de hierboven beschreven aanpak voor mij de enige is die werkt, wil ik jullie andere rookstoptechnieken niet weerhouden. We geven enkel een opsomming maar geen gedetailleerde beschrijving.

Stoppen met roken dankzij medicatie

Op doktersvoorschrift is Buprorion Zyban verkrijgbaar. De medicatie vermindert de zin om te roken en zou ontwenningsverschijnselen onder controle houden.

Stoppen met roken dankzij nicotinevervangende middelen

De meest gekende vervangingsmiddelen zijn de nicotinekauwgom,  de nicotine pleisters of nicotine patches, de nicotinetabletten zoals de zuigtablet of de microtabs, de nicotine inhaler  en de neusspray's. Al deze vervangmiddelen zijn er opgericht gecontroleerd een bepaalde hoeveelheid nicotine in ons lichaam te brengen en zo geleidelijk te ontwennen. 

Wij zij er echter van overtuigd dat door die vervangmiddelen de verslaving en de ontwenningsverschijnselen langer zullen duren met daaraan automatisch verbonden een langere afhankelijkheid aan nicotine.

Stoppen met roken dankzij alternatieve therapieën

Sommige rokers zoeken hun toevlucht tot de acupunctuur. In de acupunctuur ondersteunt me het stoppen met roken door de ontwenningsverschijnselen zoals nervositeit onder controle te houden.

Homeopathie brengt dan op zijn beurt verlichting door in te werken op een afkeer van roken. Sommige rokers worden geholpen door hypnose, laserbehandelingen , yoga, enz

Stoppen met roken dankzij allerlei rookstop programma’s

Ter ondersteuning kan je ook beroep doen op zowel individuele als groepssessies om het stoppen met roken voor te bereiden, vol te houden of mislukking te voorkomen.

Stoppen met roken dankzij de tabakstoplijn: 0800-111 00

Op de tabaksstoplijn kan je gratis telefonische informatie en advies krijgen betreffende stoppen met roken. Ze zijn te bereiken van maandag tot vrijdag kan je tussen 8 en 19 uur.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:16u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd