Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Vorige pagina

Waarom rook ik?

 1. Startpagina stoppen met roken
 2. Stel een persoonlijke lijst op over je rookgedrag
 3. Waarom begon ik te roken?
 4. Waarom rook ik?
 5. Inzicht krijgen in wat roken met ons doet.
 6. Waarom stoppen met roken?
 7. Waarom het stoppen met roken uitstellen?
 8. De voorbereiding tot het stoppen met roken
 9. Het eerste moeilijk moment
 10. Hulpmiddelen om te stoppen met roken
 11. Gouden tips om te stoppen met roken

Een roker heeft een ganse waslijst aan argumenten om te roken of te blijven roken. Laten we hier de meest courante argumenten eens bespreken.

Uit gewoonte

Rokers denken dat ze uit gewoonte roken. Ze houden dit zichzelf voor want de meeste sigaretten roken wij onbewust. Bovendien kan je iedere gewoonte doorbreken. Sinds wij niet meer op het werk mogen roken, past iedereen zich aan. Maar van zodra de bel van de pauze gaat, steekt iedereen een sigaret op. Vroeger rookten wij tijdens de werkuren. Dit is het bewijs dat iedereen een gewoonte kan aanpassen.
Waarom slagen rokers er dan zo moeilijk in om te stoppen met roken? Waarom treden er dan ontwenningsverschijnselen op bij stoppen met roken? Antwoord: roken is niet een gewoonte. Roken is een verslaving.

Om te ontspannen

Rokers denken dat ze kunnen ontspannen door te roken. Niets is minder waar. Dit zou betekenen dat een niet-roker zich niet kan ontspannen. Het ontspannen gevoel dat een roker krijgt bij het roken van een sigaret is niets minder dan een tijdelijk opheffen van de ontwenningsverschijnselen van de nicotineverslaving.

Tegen de stress

Rokers roken om de stress op te heffen. Ook dit is een fabeltje. Nu ik niet meer rook, ben ik een stuk rustiger. Wij mogen op het werk enkel roken tijdens de pauzes. Toen ik nog rookte, staarde ik al na een uur op mijn uurwerk en verlangde ik naar de pauze en naar een sigaret. Nu is de pauze vaak al voorbij en ik weet het niet eens. Ik besef nu pas dat het juist de sigaret is die mij zo gespannen en gestresseerd maakte. Ik had abstinentieverschijnselen en die onweerstaanbare drang naar een sigaret maakte mij onrustig.
Herken je dit: geen sigaretten meer, je kan het huis niet uit en alle winkels zijn gesloten. Voor een roker is dit pas echte stress!

Tegen verveling

Rokers roken om de verveling te doorbreken. Niets is minder waar. Integendeel, rokers komen vaak niet tot actie omdat ze zich door het roken futloos voelen, geen geld hebben om leuke dingen te doen en actief bezig te zijn. Rokers vermijden meestal deze situaties juist omdat ze daar niet kunnen roken. Wees nu eens eerlijk met jezelf: vermindert de verveling door het opsteken van een sigaret? Wordt een saaie film opeens boeiend omdat je kan roken? Verveel je  je als je aan het sporten bent?
Rokers roken omdat ze verslaafd zijn aan de sigaret.

Om je beter te kunnen concentreren

Rokers denken zich beter te kunnen concentreren als ze roken. Ook hier treffen wij een tegenstrijdigheid aan. Niet rokers kennen dit probleem niet. Rokers zullen de volgende situatie wel herkennen: je zit op een vergadering en je kan niet roken. Je wil een sigaret en die gedachte laat je niet los. Het is juist de sigaret die je concentratie doorbreekt omdat je ontwenningsverschijnselen krijgt. Je lichaam snakt naar nicotine.

Omdat te genieten van een sigaret

Rokers genieten van een sigaret. Ook dit is een misvatting.
Ik weet nog dat toen ik mijn eerste sigaret rookte, ik daar niet van genoten heb. Ik vond het vies, ik moest hoesten, voelde mij misselijk en zag zo wit als een lijk.
Ga maar eens na of je als roker van iedere sigaret geniet? Je moet toegeven dat je de meeste sigaretten onbewust oprookt of je laat ze oproken in de asbak. Is dit dan genieten van sigaretten? Ja, nu zegt de roker: “ik geniet van een sigaretje na het eten.” Hiermee geeft de roker eigenlijk toe dat het larie is, want waarom rookt hij/zij dan al de andere sigaretten op? Een roker rookt omdat hij de sigaret niet meer kan missen en verslaafd is aan de nicotine.

Als ik goed na denk, heb ik eigenlijk nooit echt genoten van een sigaret:

 • ik voelde mij schuldig omdat ik rookte. Roken is duur. Dagelijks stak ik zo’n 5,60€ in brand. Ik, die normaliter zeer verantwoord met mijn centen om spring. De sigaret was mijn meester, ik de verslaafde;
 • ik voelde mij ongemakkelijk omdat andere mensen passief met mij dienden mee te roken. Over het algemeen neem ik mijn verantwoordelijkheid en betrokkenheid ten opzichte van anderen erg ter harte. Meestal heb ik alles onder controle. Ik tracht iedere situatie te beheersen en heb een sterke wil. Nu nam de sigaret zelf de leiding van mij over. De sigaret domineerde en controleerde mijn leven;
 • ik haatte de opmerkingen van niet-rokers: “roken is ongezond”. Ik ben niet dom en besef dit ook maar ook hier was de drang om het nicotinegehalte op pijl te houden, sterker dan mezelf. Daarom rookte ik vaak in een verloren hoekje. Ik genoot niet van deze sigaret maar ik had behoefte aan nicotine.

Voor de gezelligheid

Rokers beweren te roken voor de gezelligheid. Genieten niet rokers dan niet van het feestje? Nu roken verboden is in de restaurants, genieten rokers dan niet meer van een lekker etentje? Is het buiten roken, verkleumd van de kou, zo gezellig dan? Rokers associëren roken met plezante situaties. Laten wij ons zelf niets wijs maken: een roker rookt omdat hij de nicotine niet meer kan missen.

Als steun in een moeilijke situatie

Uiteraard steekt een roker een sigaret op als hij/zij geconfronteerd wordt met een moeilijk moment. Wanneer we echter zouden vragen of het ongelukkig voorval (bijv. het overlijden van een vriend, auto total loss na ongeval) na het roken van een sigaret minder erg is, zou iedere roken ons verbouwereerd  ontkennend antwoorden. Dus roken als steun in een moeilijk moment is opnieuw een drogreden om het roken goed te praten.
Een roker is verslaafd aan nicotine.

Om irritatie en boosheid onder controle te houden

Rokers hebben een sigaret nodig wanneer ze geïrriteerd zijn. Het is enkel een tijdelijk opheffen van het gebrek aan nicotine dat ons doet geloven dat we daardoor minder geïrriteerd zijn of minder boos zijn. Nee, het is eerder andersom: het niet kunnen roken van een sigaret veroorzaakt juist irritatie en wekt boosheid op.

Conclusie

Voor rokers is alles goed om zijn rookgedrag te rechtvaardigen. Een roker rookt omdat hij niet meer zonder nicotine kan. De roker raakt verslaafd omdat hij gelooft dat de sigaret hem plezier of steun geeft. De verslaving zorgt er voor dat wij denken dat we zonder sigaret niet kunnen genieten van het leven. De roker is afhankelijk van de sigaret. Alle redenen om te blijven roken zijn illusies en uitvluchten.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:16u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd