Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Rotstraal bij paarden: hoe verzorgen?

 1. Startpagina aandoeningen
 2. Hoefproblemen bij paarden
 3. Brokkelhoeven
 4. Nageltred
 5. Hoeflederhuidontsteking of hoefzweer of bloedblein
 6. Koliek bij paarden: hoe verzorgen?
 7. Mok bij paarden: hoe verzorgen?
 8. Peesontsteking bij paarden: hoe verzorgen?
 9. Rotstraal bij paarden: hoe verzorgen?
 10. Schimmel bij paarden: hoe verzorgen?
 11. Slokdarmverstopping bij paarden: hoe verzorgen?
 12. Spat bij paarden: hoe verzorgen?
 13. Staartschuren bij paarden: hoe verzorgen?
 14. Verkoudheid, hoest en snot bij paarden: hoe verzorgen?
 15. Virusinfecties door muggen: het West-Nijlvirus

Het was een lange winter geweest. We beschikken niet over een binnenpiste en zo hadden de paarden slechts heel geringe beweging.

Unique deed de laatste tijd heel vreemd als we zijn hoef rechtsachter uitkrabden. Hij wilde nog wel zijn voet geven maar eenmaal we met de hoevenkrabber dieper gingen, zette hij direct zijn hoef op de grond. Bij herhaaldelelijke pogingen vertoonde hij steeds hetzelfde gedrag en begon dan zenuwachtig heen en weer te draaien. Oorspronkelijk dachten we dat het zijn slechte ervaring met de hoefsmid was (sloeg de laatste keer een nagel verkeerd. Unique bloedde en we dienden de wonde te ontsmetten met jodiumtintuur) waardoor hij nu zo reageerde. We probeerden hem te sussen, werden kwaad maar niets leek te helpen.

Uiteindelijk vroegen we er de hoefsmid bij. Unique had rotstraal. Dit is een aantasting van het hoorn van de straal. We waren verwonderd dat ons zulks kon overkomen. Dagelijks worden onze paarden van stal gehaald, ze worden geborsteld en iedere dag worden de hoeven uitgekrabd. Ook de stallen worden dagelijks onder handen genomen. We verwijderen de mestballen en nemen de natte plekken weg. Hoe was dit nu mogelijk?

De oorzaken van rotstraal

De oorzaken van rotstraal zijn nl onvoldoende uitmesten van de stal en onvoldoende hygiëne of verzorging van de hoeven. Onvoldoende bekappen is een andere oorzaak, maar de hoefsmid komt om de zes weken. Laatst vroeg hij nog wat langer te wachten, gezien Unique last heeft van brokkelhoeven en het nagelen niet altijd gemakkelijk is. We stonden perplex. De hoefsmid vertelde ons echter dat paarden met een smalle weinig ontwikkelde straal met een diepe straalgroeve gevoeliger waren tegen rotstraal. Ook door té weinig beweging kon de ziekte verslechteren. Met deze laatste opmerkingen konden we ons verzoenen. Hij verzekerde ons dat de rotstraal pas in de beginfase was.

Behandeling van rotstraal voor het paard

Hij zou het losse en verweekte hoorn wegsnijden. De hoef werd ontsmet met 2% jodiumoplossing. Daarna werden de straalgroeven behandeld met Egyptische zalf. Deze zalf zou ervoor zorgen dat alles goed uitdroogde. In het begin diende we de Egyptische zalf dagelijks heel diep en voldoende ver in de straalgroeve aan te brengen. Omdat het winter was, dienden we de zalf, voor het aanbrengen, in een emmer met warm water te zetten. Dit om ze goed te kunnen uitsmeren. Dagelijks verzorgden we de hoeven op deze manier. We zorgden ook voor meer beweging. Weer of geen weer ze gingen de piste in, weliswaar met een regendeken om.

Behandeling van de stal

Niettegenstaande we reeds elke dag mestballen en natte plekken verwijderden, werd er nog meer zorg aan besteed. We vulden de natte plekken eerst op met mulch van stro, dit neemt immers nog meer de vochtigheid op, alvorens het goudgele stro aan te brengen.

Nabehandeling

Wekelijks brengen we nu bruine teer aan onderaan de hoeven om die gemene rotstraal te slim af te zijn. Ook een behandeling met hippo sol (een groene spuitbus) is goed tegen rotstraal. Hippo sol is een hoefspray op basis van hars met een desinfecterende werking. Jammer genoeg vinden we deze hippo sol niet vaak in de ruitershop. Unique geeft nu terug braafjes zijn hoeven. Het is een schatje.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 16:50u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd