Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Staartschuren bij paarden: hoe verzorgen?

 1. Startpagina aandoeningen
 2. Hoefproblemen bij paarden
 3. Brokkelhoeven
 4. Nageltred
 5. Hoeflederhuidontsteking of hoefzweer of bloedblein
 6. Koliek bij paarden: hoe verzorgen?
 7. Mok bij paarden: hoe verzorgen?
 8. Peesontsteking bij paarden: hoe verzorgen?
 9. Rotstraal bij paarden: hoe verzorgen?
 10. Schimmel bij paarden: hoe verzorgen?
 11. Slokdarmverstopping bij paarden: hoe verzorgen?
 12. Spat bij paarden: hoe verzorgen?
 13. Staartschuren bij paarden: hoe verzorgen?
 14. Verkoudheid, hoest en snot bij paarden: hoe verzorgen?
 15. Virusinfecties door muggen: het West-Nijlvirus

Het probleem

Begin maart 2008: daar is de lente, daar is de zon. De winterdekens werden opgeborgen. We konden opnieuw genieten van het directe contact met de fluweelzachte pels van Icarus en Unique. Wat zijn ze toch bewonderswaardig!

Dagelijks poetsen we hun pels. Niet alleen om zo vlug mogelijk hun winterhaar te doen verliezen maar ook om de bloedcirculatie te bevorderen. We zijn van het principe: als je dieren houdt, moet je ze goed verzorgen. Een geutje lijnolie onder hun krachtvoer, dagelijks wat wortelen en een appeltje staan steevast op het menu.

Maar we merkten vlug dat Icarus zijn staart begon te schuren. Geen paniek, dachten we, dit deed hij ook vorig jaar. De Liberate shampoo werd boven gehaald, de staart gewassen en deze werd nog ingesmeerd met de Liberate zalf.

Gedurende de volgende weken bleven we dit herhalen, maar blijkbaar had Icarus er geen baat bij. Ook Unique volgde zijn voorbeeld. Het bovenste gedeelte van de gitzwarte lange paardestaart was compleet weg. De dierenarts die op het erf was, werd om raad gevraagd. Hij stelde voor verder te doen met Liberate en ze op stal te houden. De oorzaak van staartschuren is een allergische reactie op een kleine mug, die vooral 's morgens en 's avonds vanaf 16 uur heel actief is. Een vliegendeken kan soelaas brengen. Dit laatste hebben we wel in ons bezit maar aangezien ze met hun tweetjes op de wei lopen en ze elkaar regelmatig oppoetsen met de tanden, zouden de dekens vlug aan flarden hangen. Dan maar verder Liberate insmeren. Dit product is duur en al snel zaten we door onze voorraad. Icarus ging maar door met schuren. Enkel de manen liet hij ongemoeid.

Oplossing

Op een dag had hij helemaal geen haren meer op de staartwortel en zelfs de pels naast de staart was al helemaal tot op het vel weggeschuurd. Er werd een hulplijn ingeroepen. We kregen als advies de staart te wassen met bruine zeep totdat al de zalf eruit was, daarna de staart af te drogen met een handdoek en dan behandelen met Sarnacuran. Dit product dient per 10ml aangelengd te worden met 10 liter water.

Met een spons werd dit over de staart aangebracht en dan gewoon laten drogen. Vier dagen na elkaar werd de staart gewassen, gedroogd en met dit product overgoten. Daarna de eerste week 2 maal en daarna enkel wanneer we zagen dat ze geschuurd hadden. Al na de eerste behandeling zagen we resultaat en na ongeveer 6 behandelingen stopte het schuren compleet. Het haar op de staart van Icarus groeit reeds terug, want hij was er het ergst aan toe. We vroegen wel vooraf de veearts zijn advies en hij raadde ons aan Sarnacuran te proberen maar toch voorzichtig te zijn. Het product moet aangebracht worden met handschoenen aan en contact met ogen en slijmvliezen moet vermeden worden. Ook inademen zou schadelijk zijn. Oppassen dus, een gevaarlijk goedje maar voor Icarus en Unique blijkt het wel doeltreffend te zijn. en de mugjes blijven voortaan uit de buurt of er wacht hen een gewisse dood! Eind goed al goed.

Besluit

Staartschuren kan dus wel behandeld worden. Staartschuren is ook niet hetzelfde als zomereczeem. Sarnacuran is wel echt wat men noemt een "paardenmiddel". Het is een product dat bij schapen en varkens gebruikt wordt tegen schurft. De dierenarts vooraf raadplegen en zorgvuldig de bijsluiter lezen is dus aangeraden!

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 16:50u