Atopie
- Startpagina allergieën bij paarden
- Atopie
- Ontstoken ogen bij paarden: hoe verzorgen?
- Oorschelp verhoorning
- Pempigus-complex
- Purpura haemorhagica
- Seborrhoe
- Urticaria, netelroos of galbulten
- Zadeleczeem
- Zomereczeem , zomerschurft of staart- en maneneczeem, cullicoides dermatitis
Wat is Atopie?
Atopie is een allergie voor ingeademde stoffen in de omgeving. Het paard ontwikkelt dus een overgevoeligheid voor deze allergenen en de reactie van het lichaam kan zeer
hevig zijn. Meestal is atopie seizoensgebonden. De symptomen verdwijnen dus als er geen allergenen in de lucht zitten. De atopie kan echter ook het ganse
jaar door voorkomen.
Voorkomen
Volbloeden zouden er gevoeliger voor zijn doch atopie komt bij alle rassen voor. De erfelijke aanleg speelt hier een grote rol.
Symptomen
De paarden hebben jeuk in het gezicht, aan de oren en aan de benen. Soms gaat het paard tengevolge hiervan gaan hoofdschudden. Ook haaruitval behoort tot de symptomen. Atopie kan ook ademhalingsproblemen als gevolg hebben. Het paard kan gaan hoesten.
Oorzaak
Vooral pollen, stuifmeelkorrels van bloeiende gewassen zoals bloemen, grassen, onkruiden en boompollen zouden de oorzaak van atopie zijn.
Diagnose
Het achterhalen waarvoor het paard allergisch is zeer moeilijk. Momenteel zijn huidtesten nog het nauwkeurigst. Een huidtest impliceert dat men de allergenen onder de huid gaat inspuiten. Na enkele minuten controleert men op welk product de
huid reageert door op te zwellen.
Ook via bloedonderzoek tracht men het allergeen op te sporen. Het bloed wordt onderzocht op sporen van schimmels en op reacties van pollen afkomstig van grassen, granen, kruiden en bomen.
10 milliliter bloed is voldoende om te testen op mogelijke allergenen zoals: Timothee gras, Engels raaigras, rogge, bijvoet, witte- of melganzevoet, smalle weegbree, brandnetel, zuring, witte berk, wilg, hazelaar, beuk, els, plataan, Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Helmintosporium, Penicillum, Fusarium, Rhizopus, Acarus siro en Tyrophagus
Is het paard overgevoelig voor insectenbeten dan test men op: Simulium soorten, Culex, Tabanus, Stomoxys calcitrans, Culliciodes en Blatella germanica.
Het bloedonderzoek geeft niet altijd duidelijke resultaten. Soms blijkt uit de test dat het paard op een of meerdere stoffen atopisch reageert terwijl in de praktijk dit niet het geval blijkt te zijn.
Behandeling
Indien de oorzaak van de atopie niet gekend is, is het toedienen van corticosteroïden het enige middel dat wat verlichting kan brengen. Cortisone kan echter maar een beperkte periode gegeven worden gezien bijwerkingen zoals hoefbevangenheid kunnen optreden.
Bij een duidelijke uitslag van een huidtest of bloedonderzoek, zal men het paard onderwerpen aan hypo-sensibilisatie. Er worden hyposensibilisatie oplossingen gemaakt. Dit zijn verdunningen van het allergeen waarmee het paard elke maand gedurende zes maanden of langer wordt ingespoten. De dosissen worden steeds sterker.
Men tracht op deze wijze het paard geleidelijk aan gewend te maken aan het allergeen en hoopt dat hierdoor de atopische reactie gaat verminderen of achterwege blijven. Deze behandeling heeft echter niet altijd het gewenste resultaat.
Ook het toedienen van antihistamine wordt toegepast of het toedienen van vetzuursupplementen. Soms worden alle middelen terzelfder tijd aangewend om toch nog de atopie onder controle te krijgen.
De alternatieve geneeswijzen beschikken ook over bepaalde middelen om atopie aan te pakken. Voor een uitgebreide bespreking hiervan verwijzen wij naar de rubriek zomereczeem , zomerschurft of staart- en maneneczeem, cullicoides dermatitis.
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd