Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Atopie

 1. Startpagina allergieën bij paarden
 2. Atopie
 3. Ontstoken ogen bij paarden: hoe verzorgen?
 4. Oorschelp verhoorning
 5. Pempigus-complex
 6. Purpura haemorhagica
 7. Seborrhoe
 8. Urticaria, netelroos of galbulten
 9. Zadeleczeem
 10. Zomereczeem , zomerschurft of staart- en maneneczeem, cullicoides dermatitis

Wat is Atopie?

AtopieAtopie is een allergie voor ingeademde stoffen in de omgeving.  Het paard ontwikkelt dus een overgevoeligheid voor deze allergenen en de reactie van het lichaam kan zeer hevig zijn. Meestal is atopie seizoensgebonden. De symptomen verdwijnen dus als er geen allergenen in de lucht zitten. De atopie kan echter ook het ganse jaar door voorkomen.

Voorkomen

Volbloeden zouden er gevoeliger voor zijn doch atopie komt bij alle rassen voor. De erfelijke aanleg speelt hier een grote rol.

Symptomen

De paarden hebben jeuk in het gezicht, aan de oren en aan de benen. Soms gaat het paard tengevolge hiervan gaan hoofdschudden. Ook haaruitval behoort tot de symptomen. Atopie kan ook ademhalingsproblemen als gevolg hebben. Het paard kan gaan hoesten.

Oorzaak

Vooral pollen, stuifmeelkorrels van bloeiende gewassen zoals bloemen, grassen, onkruiden en boompollen zouden de oorzaak van atopie zijn.

Diagnose

AtopieHet achterhalen waarvoor het paard allergisch is zeer moeilijk. Momenteel zijn huidtesten nog het nauwkeurigst. Een huidtest impliceert dat men de allergenen onder de huid gaat inspuiten. Na enkele minuten controleert men op welk product de huid reageert door op te zwellen.

Ook via bloedonderzoek tracht men het allergeen op te sporen. Het bloed wordt onderzocht op sporen van schimmels en op reacties van pollen afkomstig van grassen, granen, kruiden en bomen.

10 milliliter bloed is voldoende om te testen op mogelijke allergenen zoals: Timothee gras, Engels raaigras, rogge, bijvoet, witte- of melganzevoet, smalle weegbree, brandnetel, zuring, witte berk, wilg, hazelaar, beuk, els, plataan, Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Helmintosporium, Penicillum, Fusarium, Rhizopus, Acarus siro en Tyrophagus

Is het paard overgevoelig voor insectenbeten dan test men op: Simulium soorten, Culex, Tabanus, Stomoxys calcitrans, Culliciodes en Blatella germanica.

Het bloedonderzoek geeft niet altijd duidelijke resultaten. Soms blijkt uit de test dat het paard op een of meerdere stoffen atopisch reageert terwijl in de praktijk dit niet het geval blijkt te zijn.

Behandeling

Indien de oorzaak van de atopie niet gekend is, is het toedienen van corticosteroïden het enige middel dat wat verlichting kan brengen. Cortisone kan echter maar een beperkte periode gegeven worden gezien bijwerkingen zoals hoefbevangenheid kunnen optreden.

Bij een duidelijke uitslag van een huidtest of bloedonderzoek, zal men het paard onderwerpen aan hypo-sensibilisatie. Er worden hyposensibilisatie oplossingen gemaakt. Dit zijn verdunningen van het allergeen waarmee het paard elke maand gedurende zes maanden of langer wordt ingespoten. De dosissen worden steeds sterker.

Men tracht op deze wijze het paard geleidelijk aan gewend te maken aan het allergeen en hoopt dat hierdoor de atopische reactie gaat verminderen of achterwege blijven. Deze behandeling heeft echter niet altijd het gewenste resultaat.

Ook het toedienen van antihistamine wordt toegepast of het toedienen van vetzuursupplementen. Soms worden alle middelen terzelfder tijd aangewend om toch nog de atopie onder controle te krijgen.

De alternatieve geneeswijzen beschikken ook over bepaalde middelen om atopie aan te pakken. Voor een uitgebreide bespreking hiervan verwijzen wij naar de rubriek zomereczeem , zomerschurft of staart- en maneneczeem, cullicoides dermatitis.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 17:04u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd