Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Zomereczeem , zomerschurft of staart- en maneneczeem, cullicoides dermatitis

  1. Startpagina allergieën bij paarden
  2. Atopie
  3. Ontstoken ogen bij paarden: hoe verzorgen?
  4. Oorschelp verhoorning
  5. Pempigus-complex
  6. Purpura haemorhagica
  7. Seborrhoe
  8. Urticaria, netelroos of galbulten
  9. Zadeleczeem
  10. Zomereczeem , zomerschurft of staart- en maneneczeem, cullicoides dermatitis

Zomereczeem , zomerschurft of staart- en maneneczeem, cullicoides dermatitisZomereczeem of zomerschurft of staart- en manen eczeem is een vervelende, seizoensgebonden  en hardnekkige aandoening die zeer gekend is onder de paardenliefhebbers. Het lijkt er op dat tegenwoordig meer en meer paarden er last van krijgen. Algemeen neemt men aan dat het gaat om een allergische reactie op bepaalde eiwitten in het speeksel van de cullicoidesmug. De beet van de mug is pijnlijk en geeft lokaal huidirritaties (Vooral de manen en de staart worden getroffen).

Men spreekt ook over cullicoides dermatitis of een insectenovergevoeligheid. Zomereczeem of zomerschurft of staart- en manen eczeem is voor het getroffen paard een zeer pijnlijke aandoening maar ook voor de eigenaar is het vaak lijdzaam toe kijken hoe het paard zich werkelijk de vernieling inwrijft. Eens de overgevoeligheid aanwezig stelt men vast dat deze elk jaar in kracht kan toenemen.

Symptomen

Zomereczeem of zomerschurft of staart- en manen eczeem veroorzaakt bij het paard:

  • Hevige jeuk.
  • Het paard gaat schuren. De jeuk is zo onuitstaanbaar dat paarden zowel in de stal, aan het hekwerk en op de weide overal gaan trachten tegen aan te schuren. Ze kunnen daarbij zowel aan de stal, de omheining, als aan de bomen een echte ravage aan richten.
  • Kale plekken. Vooral de manen en de staart kunnen volledig kaal gewreven worden. In ernstige gevallen kan ook de schoft, de rug en het hoofd van het paard aangetast zijn.
  • Het paard gaat zich krabben en soms bijten tot bloedens toe.
  • De huid wordt daardoor dik en schilferig.
  • Vochtophoping onder de huid.
  • Afgebroken haren.
  • Ontstaan van wondjes waaruit weefselvocht vloeit.
  • Er vormen zich korstjes.
  • Huidontstekingen doordat bacteriën in de wondjes binnendringen.
  • Kloven.

Het paard komt als het ware door deze symptomen in een vicieuze cirkel terecht van jeuk en pijn.

Voorkomen en belangrijke invloeden

Zomereczeem of zomerschurft of staart- en manen eczeem doet zich voor:

  • In de periode tussen april en oktober. Soms kan een paard ook tijdens de winter doorgaan met schuren doordat de ontstoken huid blijft jeuken of dat het wrijven en schuren een aangeleerd reflex is geworden.

Ook op te merken valt dat paarden die last hebben van deze overgevoeligheid, over het algemeen, ook reageren op steken van andere insecten zoals de stalvlieg en de gewone huisvlieg.

  • Bij paarden vanaf de leeftijd van twee jaar. Voor deze leeftijd doen zich heel weinig gevallen van zomereczeem voor. Dit komt omdat tussen de 2 à 3 jaar het lichaam pas een voldoende afweersysteem heeft opgebouwd om een allergische reactie naar buiten te tonen. Nadien kan de allergie steeds verergeren.
  • Bij paarden die leven nabij bossen, lage struiken, houtwallen, grachten, stilstaand water zoals vijvers of traag lopende beekjes. Kortom vochtige of schaduwrijke gebieden moeten geweerd worden.

In de kuststreek waar uiteraard minder bebossing is en dus meer open weiden en veel meer wind, komt staart- en manen eczeem veel minder voor. Indien paarden met deze aandoening verplaatst worden naar de kust verdwijnt deze allergie om opnieuw op te duiken als ze terug in hun vroeger milieu gestald worden.

  • Bij paarden met een erfelijke aanleg voor deze overgevoeligheid. De aandoening is erfelijk bepaalt maar niet besmettelijk.

Het geslacht van het paard speelt geen rol. Bij donkergekleurde paarden komt het meer voor dan bij lichtgekleurde.

Sommige sobere rassen blijken meer aanleg voor deze insectenovergevoeligheid te hebben. Sobere rassen zijn over het algemeen goede eters en zetten de overvloed aan suikers om in vet. De muggen steken het vaakst op vetrijke plaatsen omdat daar ook de meeste afvalstoffen te vinden zijn.

Vooral Ijslanders, Fjorden, Haflingers, Welsh pony’s, Irish Cob, Tinkers, Friezen, Arabieren en Shetlanders zouden gevoeliger zijn.  Toch komt de overgevoeligheid nu ook vaker voor bij warmbloeden.

Omdat de genetische aanleg een rol speelt, zijn hengsten en merries met zomereczeem, alsook hun afstammelingen in de handel waardeloos.
Erfelijke aanleg verklaart dan ook het feit dat in een kudde paarden, het ene dier er wel last van schijnt te hebben terwijl de anderen er geen problemen mee hebben.

  • Bij paarden waarvan de voeding niet evenwichtig is samengesteld. De voeding en de spijsvertering van het paard blijken een cruciale rol te spelen in het ontwikkelen van zomereczeem. Door het lichaam teveel te belasten met een overvloed aan krachtvoer, een teveel aan suikers, eiwitten en zetmeel zou het paardenlichaam minder in staat zijn om de overvloed aan afvalstoffen te verwijderen. Een teveel aan afvalstoffen stoffen in het bloed zorgen ervoor dat het paard gevoeliger wordt voor huidproblemen.

Een onuitgebalanceerde voeding en een slechte spijsvertering zou de kans op allergische reacties dus verhogen.

  • Bij paarden met een verminderde weerstand. Een paard met een goede algemene conditie blijkt minder gevoelig te zijn voor deze allergie. Te weinig beweging, stress, allerlei infecties, parasieten, huidaandoeningen  enz vergroten de kans op allergische reacties. Een goede verzorging kan veel ellende voorkomen. Weet dat staart- en manen eczeem zich ook nog kan manifesteren op latere leeftijd. Hoe beter het paard in optimale conditie verkeerd, hoe minder deze allergie op de voorgrond treedt.

Oorzaken

De oorzaak van zomereczeem of staart – en manen eczeem zou dus een combinatie zijn van de bovenvermelde factoren. Algemeen wordt echter aangenomen dat een kleine, stekende mug van de familie van Cullicoïdes als de boosdoener kan beschouwd worden dat de ziekte tot uiting komt.

De Culicoïdesmug is 1 tot 3mm lang en kleiner dan de mensenmug.
Er zijn wel 100 verschillende soorten in België en Nederland gedetecteerd.

Deze Culicoïdesmugjes komen overal ter wereld voor en nog in meer verschillende soorten. In sommige landen zijn ze verantwoordelijk voor de verspreiding van “The African Horse Sickness”(Afrikaanse paardenpest) en de “Equine viral arteritis”.
De Culicoïdesmuggen leven in zwermen maar zijn slechte vliegers. Ze leggen al vliegend slecht maximum 300 meter af en blijven dan ook dicht bij hun broedplaats.

Vooral op warme, wat drukkende, vochtige en windstille dagen (tussen april en oktober) rond zonsopgang en zonsondergang zijn de muggen actief.
Ze vliegen niet bij regen, wind, lage temperaturen of sterke zonneschijn. Ze kunnen een strenge winter overleven maar een langdurige droogte is hun fataal.

Ze vinden hun slachtoffers door af te gaan op de lichaamswarmte en de koolstofdioxide die hun slachtoffer uitademen.

De mannetjes mug is ongevaarlijk maar het vrouwtje heeft bloed nodig om eitjes te kunnen leggen. Het vrouwtje legt in haar levensloop (2 tot 14dagen) wel 2 tot 3 keer ongeveer 170 eitjes. Vandaar dat je soms reusachtige zwermen van miljoenen muggen per hectare aantreft. De hoeveelheid muggen zo de jongste jaren nog toenemen en dit ten gevolge van een verstoord ecologisch evenwicht (minder insectetende vogels, opwarming van de aarde, in stand houden van paddenpoelen die een ideale broedplaats voor de muggen zijn).

Door de steek komt dus speeksel in het paard terecht. De allergische reactie zou te wijten zijn aan bepaalde eiwitten in het speeksel van de mug. Het afweermechanische van het paard raakt verstoord en reageert hierop door een overdreven verdedigingsreactie. Het lichaam gaat histamine produceren die de enorme jeuk teweeg brengt.

Diagnose

Momenteel is er nog geen test ontwikkeld om een diagnose betreffende zomereczeem of staart- en manen eczeem te stellen. Men baseert zich dus hoofdzakelijk op de symptomen die een paard vertoont.

Is het niet duidelijk waarvoor je paard allergisch is, dan kan een bloedonderzoek misschien enige verheldering brengen. Observeer je paard goed zodanig dat je een zicht krijgt op wat de boosdoener is en in welke omstandigheden de allergie de kop opsteekt.

Behandeling

Allerlei wondermiddeltjes zijn op de markt gebracht waarvan de producenten beweren dat deze zomereczeem bestrijden maar dé genezing blijft nog steeds uit. De meeste van deze middelen zijn symptoombestrijdend maar lossen de kwaal niet op. Het enige dat je kan doen, is de allergische reactie beperken en de jeuk te verminderen. Alhoewel paarden met zomereczeem of staart – en manen eczeem niet kunnen genezen, kunnen ze perfect functioneren wanneer er rekening wordt gehouden met de onderstaande behandelingen. Denk wel dat je met een preventieve behandeling dient te starten heel vroeg in het voorjaar wanneer de muggen nog niet actief zijn.

Eén afdoende behandeling tegen de Cullicoides mug is onmogelijk te geven. Maar hieronder trachten wij toch enkele behandelingsmethoden of middelen te geven.

Uitwendige behandeling

De preventieve uitwendige behandeling.

Het contact met de muggen zoveel mogelijk vermijden is dé beste preventieve behandeling.

  • Paarden die last hebben van zomereczeem of staart – en manen eczeem op stal laten in de vroege ochtend (5 en 10 uur ‘s morgens) of bij zonsondergang (tussen 17u en 22u).
  • Koop geen weide of laat paarden niet grazen in schaduwrijke en vochtige buurten. Verwijder steeds zoveel mogelijk kreupelhout. Laat de paarden bij voorkeur grazen op een open en winderige weide.
  • Zorg voor een goed geventileerde stal.
  • Leg de mesthoop niet te dicht tegen de weide of in de buurt van de stal of dek hem af. Dit zal de hoeveelheid muggen sterk terug dringen.
  • Boett EczeemdekenLaat de paarden niet de ganse dag grazen op weiden met jong gras.
  • Reinig regelmatig de drinkplaatsen of drinkbakken van de paarden. Zijn deze smerig dan zorgen zij voor een ideale broedplaats voor de muggen.
  • Bedek het paardenlichaam met een degelijk eczeemdeken waarin het paard volledig is ingepakt. Dit deken werd speciaal met hals-, buik-, en staartflap ontworpen.

Het paard wordt dan zeer efficiënt van kop tot teen beschermd tegen de muggenbeten. De firma Boett ontwikkelde als eerste zo’n afdoend eczeemdeken en staat nog steeds bekend als beste kwaliteit.

  • Een belangrijk recent ontwikkeld product is Hippo-EX-Cema.

    Hippo-EX-Cema is een natuurlijk voedingssupplement dat de weerstand van het paard op langere termijn verbetert. Het bevat vitamines en polypeptiden, stoffen die paarden met staart- en maneneczeem (SME) zelf niet voldoende aanmaken of opnemen.
    Onderzoekers vermoeden dat deze lichaamseigen stoffen essentieel zijn voor het immuunsysteem, ook al is er nog weinig bekend over het werkingsmechanisme.
    Lees hier een uigebreid artikel over de totstandkoming van Hippo-EX-Cema en de testen die tot op heden met dit product zijn gebeurd. De uitslag van alle testen is tot op heden zeer positief.

  • In de praktijk is de effectiviteit van Hippo-EX-Cema overduidelijk aangetoond:
    150 paarden met SME bleven vrij van klachten zolang zij Hippo-EX-Cema eenmaal daags bij het voer kregen toegediend. Ook de algehele conditie van de paarden bleek sterk te verbeteren. Werd de behandeling gestaakt, dan verschenen binnen een week weer de bekende SME-symptomen.

  • Insectenwerende spray ‘s, lotions, shampoos en zalven. Atex daassprayAlhoewel deze in de praktijk niet altijd afdoende zijn, helpen deze wel een paar uurtjes. Ze zijn dus ideaal om aan te brengen in geval van een korte weidegang of vlak voor een buitenrit.
  • Insecticiden die Permethrin bevattende producten bevatten. De producten kan men kopen in de vorm van poeder, shampoo en plastic plaatjes (langere werking) die men bevestigd aan de halster van het paard, de manen en de staart. Weet echter dat Permethrin indien dit in de ogen en neus terecht komt de slijmvliezen kan irriteren.

De curatieve uitwendige behandeling.

Phytotreat - PT-SEO zalfSinds 2008 introduceerde PhytoTreat  uit Nederland de PT-SEO zalf. Deze huidzalf werd klinisch getest door de Faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit van Utrecht . De PT-SEO huidzalf ondersteunt het immuniteitsysteem, stopt de huidontsteking en  versnelt zo het natuurlijk herstel van de huid. Bovendien is de zalf vrij van corticosteroïden.

De huidzalf is heel gemakkelijk, nauwkeurig en zuinig  tussen de haren van de manen of staart van het paard aan te brengen dankzij de handige spuitmond van de zalfspuit. Eens de zalf in contact komt met de huid wordt ze vloeibaar waardoor ze heel eenvoudig uit te smeren en in te masseren is. Deze behandeling past men de eerste week 2 maal per dag toe.

Daarna volstaat het de zalf slechts 1 maal per dag aan te brengen.  Na 3 weken zou de huid voldoende hersteld zijn en komt de haargroei opnieuw op gang.
De PT-SEO zalf van PhytoTreat is enkel verkrijgbaar bij de dierenarts  of op de website van Atorka  of medpets (www.medpets.nl).

Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van Phyto Treat  www.phytotreat.nl  of via mail naar info@phytotreat.nl. Gedetailleerde info over Phytotreat vind je in dit persbericht van juli 2009 (pdf).

  • Het lokaal insmeren met zalven en lotions die een verzachtende, verkoelende werking hebben en de jeuk kunnen verminderen. Gebruik geen geparfumeerde producten want deze kunnen nog meer irritatie veroorzaken. Niet elk middeltje zal bij ieder paard hetzelfde effect hebben. Uitproberen, observeren en bijsturen is steeds noodzakelijk.
  • Natusan oilHoud de beschadigde huid zacht met babyolie, massageolie of andere zalfjes. Nadat het paard is ingesmeerd met deze producten is het raadzaam de felle zon te mijden om verbranding van de huid te voor komen. We sommen er een paar op:

Johnson babyolie met aloë Vera, Nivea huidolie, Ballistol, Athosol, Ceder olie, notenolie, paraffine waaraan enkele druppeltjes Anjerolie aan toegevoegd is, baby zinkzalf, uiercrème,…

  • Het wassen van de staart en manen met speciale zepen en desinfecterende shampoos. Een zeep die terasodium bevat zoals Lifebuoy zou een gunstig effect hebben. Dagelijks worden de staart en de manen met deze zeep gewassen. De zeep wordt niet uitgespoeld.

Liberate Zomereczeem cremeLiberate Shampoo en doorkammerEen andere gekende shampoo is de Liberate Shampoo. Deze firma bracht ook lotion en crème op de markt.

  • Het lokaal insmeren met zalven en lotions op basis van corticosteroïden. In tegenstelling tot het inwendig toekennen van deze middelen, zullen bij uitwendig gebruik deze zalven niet systematisch lichamelijke bijwerkingen geven.
  • Ophangen van een zachte borstel tegen de stalmuur zodat het paard zich van de ergste jeuk kan ontdoen zonder daarbij al teveel zijn huid te beschadigen. De borstel kan je desgewenst nog inspuiten met een insectenwerende lotion of een verzachtende lotion.
  •  De stal afzetten met schrikdraad zodat het paard verhinderd wordt zich te schuren, wordt ook gedaan doch dit vinden wij zelf geen optie.

Inwendige behandeling

  • Het toedienen van corticosteroïden. Corticosteroïden werken snel en efficiënt. Deze kunnen zowel onder de vorm van poeders als injecties worden toegediend. Corticosteroïden (cortisone) onderdrukken het afweersysteem,  doen de zwellingen afnemen en stillen de jeuk. Corticosteroïden genezen de kwaal niet maar kunnen de aandoening onder controle houden.

Ga echter nooit zelf hiermee aan de slag maar raadpleeg steeds een dierenarts. Niettegenstaande deze producten zeker hun nut en doeltreffendheid al hebben bewezen, zijn er tal van bijwerkingen die zich bij langdurig gebruik (6 tot 8 weken) kunnen voor doen. Het paard kan er maagzweren van ontwikkelen en de kans op hoefbevangenheid vergroot. Het toepassen bij drachtige merries moet zeker beperkt worden.

  • Het toedienen van antihistamine. Dit zijn stoffen die de allergische reactie gaan afremmen of verminderen. Ook hier is het raadzaam de dierenarts te raadplegen. Antihistamine preparaten voorgeschreven voor mensen zijn niet altijd heilzaam voor paarden. De behandeling is duur en het paard dient een zodanig hoge dosis te krijgen dat het er slaperig van wordt.
  • Het toedienen van Insol Dermatophyton. Dit is een vaccin tegen schimmelinfecties bij paarden ontwikkeld door de Duitse farmaceutische firma Boehringer-Ingelheim. Dierenartsen stelden vast dat Insol een merkelijke verbetering teweeg bracht bij paarden met zomereczeem. Men neemt aan dat dit product een regulerende werking zou hebben op het afweersysteem. Alhoewel niet alle paarden gunstig reageren op dit middel, wordt het de laatste tijd meer en meer gebruikt als remedie tegen zomereczeem.
  • Het opstarten van een immuuntherapie of het desensibiliseren. De therapie houdt in dat men het paardenlichaam geleidelijk en langzaam in contact laat komen en laat wennen aan de stoffen waarvoor het allergisch reageert. Om dit te realiseren dient men het paard injecties toe, die volgens een vast schema, over een periode van 5 maand gespreid worden. Deze therapie staat nog in zijn kinderschoenen maar toch spreekt men over 50% van de paarden die op deze manier van hun jeuk verlost zijn.
  • Het rantsoen van het paard dient ook grondig bekeken te worden en eventueel te worden aangepast. Voer de paarden niet te veel bij en vermijd haver.
    Vermijd krachtvoer die teveel suikers en teveel eiwitten bevatten.
  • Pavo Condition als brok en Pavo Nature’s Best als muesli voldoen aan deze eisen.
    LijnzaadolieTe dikke of juist verwaarloosde paarden worden vaak het slachtoffer van staart- en manen eczeem.
  • Lijnzaad of lijnzaadolie mengen onder het krachtvoer zorgt voor een glanzende vacht en een optimale conditie van de huid.
  • Biergist werkt zuiverend.
  • Om de darmwerking te optimaliseren wordt ook vaak Probio Forte toegediend. Dit middel bevat veel goede bacteriën die zorgen voor een goede vertering van het voer. Dagelijks 2.5 gr toevoegen aan het krachtvoer
  • Zorg voor voldoende vitaminen en mineralen.
  • Pavo Summerfit koekenPavo bracht SummerFit koeken op de markt. Deze laatste kan je bijvoeren of afzonderlijk geven, wanneer je paard of pony te dik zijn of dik dreigen te worden. Eén koek per dag is voldoende om je paard (pony ½ koek per dag) van alle nodige vitaminen en mineralen te voorzien.
    Ook het toedienen van extra vitamine B in tablet vorm zou heilzaam zijn.
  • Toedienen van voedingssupplementen die naast vitaminen en mineralen ook kruiden en oliën bevatten.
  • KnoflookolieKnoflook toedienen. Dit kan onder de vorm van teentjes, tabletten,  poeder of etherische olie. Dit laatste is heel gemakkelijk toe te dienen. Het volstaat 1 druppel per dag in het voorseizoen en 2 druppels per dag in het actief seizoen op het voer te druppelen. Knoflook zuivert het bloed en zou het paard minder aantrekkelijk maken voor de muggen.
  • Zorg dat je paard in goede conditie verkeerd: goed gevoed is, voldoende beweging heeft, vermijd stress, voorkom verkoudheden, huidaandoeningen, schimmelinfecties of andere door parasieten veroorzaakte aandoeningen. 
  • Pavo Total Supply zorgt voor een optimale weerstand en een goede afvoer van afvalstoffen. Vitamine E en C helpen het lichaam te zuiveren en de minerale (koper, mangaan en zink) zorgen voor een gezonde huid en vacht.
  • Puur CulicoToedienen van homeopathische middelen zoals Ledum, Staphisagria, sulfur en echinacea.
  • Puur culico is een samengesteld natuurlijk product. Het bevat:
    Culicoides robertii is een bereiding uit de muggen die een belangrijke rol spelen in het ontstaan van staart- en maneneczeem bij paarden en pony's.
  • Ledum palustre wordt bereid uit moerasrozemarijn en staat bekend om zijn werking tegen de gevolgen van muggenbeten zoals allergische huidreacties, waarbij verergering van de klacht optreedt door warmte.
  • Galphemia glauca is gemaakt uit de bladeren en bloesems van de goudkorrel en Cardiospermum wordt bereid uit de blaaserwt, zij hebben beiden een desensibiliserende, anti-allergische werking.
  • Cardiospermum werkt jeukstillend bij allergische huidreacties.
    Dosering: 2x daags 20-40 druppels met water vermengen en met behulp van een wegwerpspuit zonder naald in de mond van het paard spuiten. Het kan ook op een stukje brood gegeven worden. Geef de dosis liefst een half uur voor of na het eten.
  • Puur allergiePuur Allergie is een ander middel dat met Puur Culico kan gecombineerd worden (’s morgens  Puur Culico en 's avonds Puur Allergie). Ook hier gaat het om een samengesteld product. Het bevat:
    Apis mellifica, een bereiding uit de honingbij, is vooral het aangewezen middel bij acuut optredende zwellingen door een ontsteking, waarbij afkoeling verbetering geeft en warmte slecht wordt verdragen.
  • Calendula officinalis, een bereiding uit de goudsbloem, werkt ontstekingsremmend en wondhelend.
  • Mezereum, een bereiding uit het peperboompje, werkt tegen eczeem en erytheem (roodheid) en vermindert de jeukprikkel.
    Dosering: 20 tot 3O druppels met water vermengen en met behulp van een wegwerpspuit zonder naald in de mond van het paard spuiten. Het kan ook op een stukje brood gegeven worden. Geef de dosis liefst een half uur voor of na het eten.
  • Toedienen van bloedzuiverende kruiden. Drainage CompositumRuim voor het muggenseizoen kan je reeds de behandeling opstarten want een goed werkend immuunsysteem is een gezond lichaam vrij van afvalstoffen en optimaal werkende darmen. Indien het lichaam belast is met afvalstoffen zal de allergische reactie veel erger zijn.De reinigingskuur wordt het best opgestart 3 weken na een ontworming of inenting. We sommen hier een paar lichaamsreinigende middelen op:
  • Drainage compositum van de Groene Os stimuleert de lever, nieren en het lymfestelsel om afvalstoffen af te voeren en ondersteunt o ok celvernieuwing in de organen. Voor de volledige beschrijving hiervan zie ook mok bij paarden.
  • Groene leem kuur met Silsterk en jeneverbesolie.
    Groene leem VetargilDeze kuur reinigt grondiger dan de drainage compositum. De groene leem trekt vuil uit de cellen, Silsterk (tea tree, citroenolie en honing) verbetert het immuniteitssysteem en de 100% jeneverbesolie ontslakt.
    Niet toepassen op zieke dieren of te veel verzwakte dieren. De kuur is voor hen te sterk.
  • Reinigingskuur op basis van Chlorofyl . Deze kuur is ook geschikt voor reeds verzwakte of zieke dieren.
  • Chevalaver 100 gr is een 100% natuurlijke kruidenmix. Chevalaver kruidenmix1 eetlepel van de kruidenmix laat je gedurende een uur trekken op 1 liter kokend water. Laat alles afkoelen en voeg alles ongezeefd  in het paardenvoer (kan ook gezeefd in drinkwater). De eerste drie weken geef je elke dag ½ liter per dag. Daarna 2 à 3 keer per week telkens een ½ liter. Met  2 zakjes kan je 3 à 4 maand verder.
  • Cavalesse® en Cavalesse® Topical. Deze twee producten werden in april 2009 op de marktgebracht door Janssen Animal Health en zijn via de dierenarts te verkrijgen. Cavalesse® is een natuurlijk voedingssupplement voor paarden die gevoelig zijn voor huidallergieën in de zomer.
    CavalesseCavalesse helpt om de huid gezond en in conditie te houden .  Dit product bevat in water oplosbare vitaminen en mineralen waaronder nicotinamide. Maandelijks lost men de inhoud van een zakje op in een kleine hoeveelheid water. Van dit mengsel wordt dagelijks 2ml (voor paarden en pony’s tot 500 kg) of 3ml (voor paarden boven de 500kg) onder  het krachtvoer gemengd. Eventueel, indien men geen bijkomend krachtvoer geeft, kan de oplossing op een klontje suiker of op brood worden toegediend. Cavalesse vermindert de afgifte van histamine in de huid, onderdrukt de overmatige immuun respons en werkt ontstekingsremmend.
    Cavalesse Topical is een huidverzorgingsgel die op de aangetaste huid wordt aangebracht  om de natuurlijke immuniteit van buitenaf te helpen ondersteunen.

Met sommige van deze middelen zal je paard geholpen zijn maar laat je echter niets wijs maken en informeer vooraf goed naar de werking er van. Ga na of je paard in zijn/ haar specifieke situatie ermee geholpen kan worden. Overleg steeds met de dierenarts alvorens zelf aan het dokteren te gaan. Hij/zij kan trachten samen met U de puzzel op te lossen. Denk dat een snelle behandeling steeds erger kan voorkomen. Een dergelijke denkwijze zal het welzijn van je paard en je financiën ten goede komen.

Doorbraak in Engels onderzoek naar staart- en manen eczeem

Terwijl wij dit artikel aan het schrijven waren, hoorden wij verheugend nieuws via de pers.

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben allergene stofjes kunnen isoleren uit het speeksel van de cullicoidesmug die bij paarden zomereczeem veroorzaakt. Deze ontdekking zou kunnen leiden tot een succesvolle behandeling van de kwaal via immuuntherapie.

Er werden meer dan 20 eiwitten of proteïnen in het muggenspeeksel aangetroffen die dus de allergische reacties bij paarden kunnen veroorzaken.

Deze eiwitten zullen nu nagemaakt worden met behulp van DNA-technieken. Vervolgens gaat men onderzoeken welke eiwitten nu juist verantwoordelijk zijn voor staart- en manen eczeem.

Eens dit ontdekt kunnen de desbetreffende eiwitten gebruikt worden voor de toepassing in de immuuntherapie.

Via het voer kunnen dan vervolgens kleine hoeveelheden van deze eiwitten aan het paard toegediend worden. Zo tracht men dan het natuurlijk immuunsysteem van het paard te vergroten zodat allergie geen kans meer krijgt. Wij duimen alvast voor een positieve evolutie in dit onderzoek. Veel van onze paarden zouden dankzij dit onderzoek opnieuw zorgeloos door het leven kunnen galopperen!!!… Proficiat aan het onderzoeksteam en wij leven op hoop.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 17:04u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd