Osteopathie bij paarden
- Startpagina alternatieve geneeswijzen
- Acupunctuur
- Aromatherapie
- Bach bloesem therapie
- Chiropraxie
- Homeopathie
- Kruidengeneeskunde of fytotherapie
- Orthomoleculaire geneeskunde
- Osteopathie
- Shiatsu
Wat is osteopathie
Osteopathie is een vorm van holistische geneeskunde waarbij men op zoek gaat naar de oorzaak van een probleem. Osteopathie werd op het einde van de vorige eeuw door Dr. A.T.STILL in de U.S.A. ontdekt. Osteopathie is gebaseerd op drie belangrijke principes:
- Het lichaam functioneert als één geheel (=holistisch)
- De structuur en functie zijn met elkaar verbonden en staan dus in relatie met elkaar
- Het lichaam heeft een zelfregulerend en zelfgenezend mechanisme dat continue op zoek is naar evenwicht
Bij osteopathie neemt de wervelzuil een belangrijke rol in omdat de wervelzuil de as is van het lichaam maar ook dat daar ook het zenuwstelsel zich bevindt. In de osteopathie worden de drie grote systemen behandeld: het pariëtaal systeem (het bewegingsapparaat gevormd door de botten, spieren, pezen, gewrichten en wervels), visceraal systeem (de inwendige organen met hun bloedvaten, lymfe en zenuwen) en het cranio-sacraal systeem (de schedel en de wervelkolom met daarin het zenuwstelsel en al haar functies). Het is dus een zachte geneeswijze waarbij de patiënt wordt verzorgd door het behandelen van de ledematen, de wervels en de schedel.
Waarom osteopathie bij paarden?
- Paarden communiceren via de lichaamstaal en vaak willen ze ons op deze manier duidelijk maken dat er iets schort, dat ze de training niet aankunnen, dat ze last van de rug hebben. Ook slecht of onhandelbaar gedrag kan een uiting zijn van pijn. Het is aan de eigenaar of ruiter om deze signalen te leren herkennen. Paarden zijn gevoelig voor aanrakingen en daar maakt de osteopatie gebruik van.
- Sommige problemen bij paarden zijn medicamenteus wel te behandelen maar dit geeft vaak ook nevenwerkingen en bieden geen oplossing op lange termijn. Bij toediening van geneesmiddelen bestaat de kans dat bij een dopingcontrole deze vaak bij de verboden producten staan. Bij osteopatie bestaat dit gevaar niet en kan men het paard beter laten presteren bij competitie.
- Paarden vertegenwoordigen voor de eigenaar een bijzonder kapitaal zowel naar geld toe als naar emotionele waarde. Een goede eigenaar heeft met zijn paard een goede band en het paard is daarom van onschatbare waarde. Is alles goed met het paard dan is ook de eigenaar gelukkig. Mankeert er iets met het paard dan is ook de eigenaar verdrietig of ongelukkig.
- Paarden zijn voor een niet kenner zeer sterk maar paardeneigenaars weten hoe teer hun gezondheid is en hoe vatbaar ze zijn voor allerlei aandoeningen en kwetsuren. Iedere keer deze bestrijden met medicamenten, verstoort te vaak het evenwicht. Bovendien is het toedienen van medicatie bij paarden niet altijd gemakkelijk en weigeren sommigen ze in te nemen. zijn paarden
Welk aandoeningen bij paarden kan men behandelen met osteopathie?
- Gedragsproblemen: bijten of schoppen bij het aansingelen, niet stilstaan bij het opzadelen, bokken bij het rijden, verzet tegen het bit,...
- Prestatieproblemen: verminderde concentratie en prestatie, weigeren tot springen, vluchten na de sprong, onregelmatig stappen, draven en galopperen, traag opwarmen, problemen met overgangen, ...
- Fysieke problemen: problemen met inbuigen, scheefhangen van de staart, het hoofd beter naar een zijde bewegen dan naar de andere zijde, slecht wenden langs één zijde, manken, sommige vormen van koliek,...
- Andere problemen zoals hengstigheidproblemen, huidproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, herstel na operatie of blessure, problemen met luchtwegen, ...
Hoe verloopt een behandeling?
Voor de osteopaat van start gaat met de behandeling zal hij de eigenaar uitgebreid ondervragen over de klachten en de voorgeschiedenis van het paard. Er wordt gepeild naar eventuele slechte ervaringen die het paard onderging, of er een val of verstuiking of andere trauma heeft plaats gevonden, hoe de ruiter het paard rijdt en of het paard niet overvraagd wordt bij het trainen.
Bovenvermelde problemen verstoren het evenwicht in het lichaam, die de osteopaat door manuele technieken opnieuw in harmonie tracht te brengen. Vervolgens onderzoekt hij/zij het paard. Via palpatie of aftasten worden spieren en gewrichten gecontroleerd op spanning, weerstand, warmte, soepelheid en bewegingsbeperking. De osteopaat gaat hierbij grondig te werk. Het globaal onderzoek start bij de nek, zo via de schoft naar de rug, de benen enz.
Door deze ondervraging en het onderzoek probeert de osteopaat uit te maken waar het probleem zich situeert. Eens de oorzaak van het probleem is vastgesteld, gaat de osteopaat het paard behandelen door middel van zachte, manuele technieken. Hij /zij behandelt het paard enkel met gevoel en de handen. Bij osteopathie wordt geen gebruik gemaakt van toestellen, hulpmiddelen of inspuitingen. Dankzij de manuele technieken zal men de spieren ontspannen, blokkades in een gewricht vrij maken of een wrevel manipuleren.
Door het op een bepaalde manier plaatsen van de handen en zachtjes drukken of wrijven oefent men ook een invloed uit op de functie van de organen en de ingewanden. Het evenwicht wordt hersteld en het zelfgenezend mechanisme in het lichaam neemt de taak verder over. Dit, alsook meer comfort, een grotere beweeglijkheid en flexibiliteit te brengen, is het uiteindelijke doel van de osteopathie. Een behandeling met osteopatie straalt rust uit en duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier, afhankelijk van de aard van de klachten. Paarden blijven er erg rustig bij en genieten er zichtbaar van. Vaak dommelen ze zelfs tijdens de behandeling in.
Aandachtspunten
- Het is raadzaam het paard voor de komst van de osteopaat niet meer te berijden. Hij/zij dient het paard te onderzoeken in rusttoestand. Een opgewarmd, een nat of bezweet paard onderzoeken geeft soms verkeerde indrukken. Het beste is dus het paard op stal te houden.
- Na de behandeling dient men het paard ook enkele dagen rust te geven. Boxrust of weidegang zijn aan te raden. Zo geeft men het paard de mogelijkheid om te recupereren en zijn evenwicht terug te vinden. Nadien rijdt men het paard ontspannen voorwaarts-neerwaarts en vervolgens bouwt men geleidelijk de training weer op.
- Na een behandeling dient men er ook voor te zorgen dat het paard vrij kan beschikken over voldoende hooi (liefst het krachtvoer wat minderen) en zuiver water om de vrijgekomen afvalstoffen beter te kunnen elimineren.
- Bij een drachtige merrie zal men geen osteopathie toepassen gedurende de eerste drie maanden.
- Een osteopathie behandeling is vaak maar één keer nodig. De behandeling werkt nog gedurende 6 weken door. Soms voel je niet direct resultaat maar na een rustperiode voel je dat het paard rustiger en fitter is. Na die 6 weken kan je de osteopaat nog eens contacteren om de behandeling te evalueren en samen te overleggen of een tweede behandeling nog nodig is. Het resultaat van de osteopathie behandeling is echter afhankelijk van de aard van de klachten en hoelang deze al bestaat, de voorgeschiedenis en de leeftijd van het paard.
Interessante sites over osteopathie
http://www.paarden-osteopathie.be/nl/index.html
http://www.icreo.com/Nederl/o-vl.htm Hier vindt een therapeutenlijst zowel voor Nederland als België
http://www.paardenosteopathie.be/_nl/start.htm
http://www.hetwaterhof.com/horses/osteopathie.asp
http://www.paardenosteopathie.be/_nl/contact.htm
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd