Neusje op de Grond of Hoofd naar Beneden Brengen
Grondwerkoefeningen
Je paard leren, op jouw verzoek, zijn hoofd naar beneden te brengen en op termijn het daar te houden.
Waarom?
Deze oefening is handig om:
- Het paard te kalmeren. Een paard dat zijn hoofd laag houdt, is rustig en ontspannen. Een paard dat graast of eet houdt het hoofd naar beneden.
- Het paard te leren vertrouwen hebben in zijn eigenaar. Door het hoofd beneden te brengen, geeft het paard ook aan dat hij de mens vertrouwt en deze wel voor hem de omgeving in de gaten zal houden en dat hem bijgevolg niets kan gebeuren.
- Het paard gemakkelijk een halster aan te doen, een bit in te brengen, te toiletteren (oortjes bijknippen, ogen reinigen, vlechtjes maken), te ontwormen, tanden of mond na te zien,…
- Het paard de spieren van de hals, de rug en de achterhand te doen strekken.
- Het paard leren niet achteruit te trekken als het vastgebonden staat.
- Het paard leren niet te panikeren als het eens op zijn halstertouw stapt.
- Het paard voor te bereiden op het voorwaarts-neerwaarts rijden in de dressuur.

Hand op de manen, hand op de neus.
Zo kan je het paard gemakkelijk een
halster aan te doen
Photo Copyright 2010 Kate Busa. All Rights Reserved.
Hoe?
Om deze oefening aan het paard te leren zijn er verschillende manieren mogelijk:
1. Via onze eigen lichaamshouding
Unique had problemen met de vorige hoefsmid en diende deze angst te overwinnen (linker achtervoet was niet meer, zonder het aanbrengen van de praam, te nagelen). We wilden kost wat kost af van dit probleem. We leerden door schade en schande dat onze nerveuze houding Unique nog meer uit zijn lood bracht en hij er zenuwachtiger door werd. Door zelf kalm te zijn en dit demonstratief aan Unique te tonen, merkten wij dat hij ons gedrag ging imiteren. We leggen je uit hoe we tewerk gingen.
Wij gaan recht voor ons paard staan. We kijken met zachte ogen naar een bepaald punt onder het hoofd van ons paard. Laten onze schouders laag en ontspannen hangen. Unique is zeer nieuwsgierig en speels. Hij had dus al gauw in de gaten dat we met onze houding iets wilden zeggen. In een mum van tijd volgde hij onze blik met zijn hoofd naar beneden waarvoor we hem uitbundig beloonden met een luid klinkend “super” en een schijfje wortel.

Trainer gaat recht voor het paard
staan. Hij kijkt met zachte ogen
naar een bepaald punt onder het
hoofd van het paard. Let op de
laag hangende en ontspannen
schouders van de trainer.
Het paard volgt zijn blik.
Photo Copyright Naturalhorsesupply.com.
All Rights Reserved.
We gingen met onze blik steeds dieper naar beneden en Unique volgde enthousiast. Het was een succes en de hoefsmid kon de anders zo moeilijk te nagelen laatste voet in een paar tellen klaar krijgen.
2. Via het aanraken van onze hand of de carrotstick
In het begin dat wij Unique hadden, was hij angstig voor ieder voorwerp. Wij houden niet van stiekem gedoe en lieten Unique bijgevolg aan alles eerst eens snuffelen. We lieten hem ruiken aan onze hand, aan een carroctstick, aan een CD, aan een spuitfles, een ontwormingsspuit, een bal, een paraplu, een handdoek enz. Telkenmale hij met zijn neusje aan ons hand of deze voorwerpen kwam, beloonden wij hem met ons stem “super” en een schijfje wortel. Hij kent dit spelletje dus goed. Ook dit probeerden wij uit om zijn hoofd naar beneden te krijgen of zijn neusje op de grond te brengen. Dit noemt men targettraining of clickertraining. Unique heeft nu geen snoep meer nodig. Enkele een streling en het woordje “super” doen hem stralen.

Het paard aan alles eerst eens laten snuffelen
en belonen
(target of clickertraining).
Zo het voorwerp, hier een
bal, geleidelijk naar de
grond brengen.
Photo Copyright Less is More Horse - Natural Horsemanship.
All Rights Reserved.
We staan voor ons paard, laten hem met zijn neus onze hand aanraken en brengen geleidelijk onze hand steeds dieper en dieper naar de grond. Unique brengt zijn neusje tot op de grond.
Omdat wij het vervelend vonden van steeds te moeten bukken, gebruiken wij de carrotstick (kan ook met een gewoon zweepje). Unique dient het topje van de carrotstick aan te raken en hij volgt dit tot op de grond.
Ondertussen kent hij die oefening al zo goed dat hij zijn hoofd reeds naar beneden brengt van zodra ik mijn hoofd buig. Ook een CD gebruikten wij. Unique diende de CD aan te raken en te volgen tot op de grond.

Hand is hier bijna aan de grond.
Het paard volgt de hand naar beneden.
Photo Copyright 2010 MaryBeth Wiefels.
All Rights Reserved.

Het paard de hand laten aanraken
en zo geleidelijk de hand naar de
grond brengen.
Photo Copyright Naturalhorsesupply.com.
All Rights Reserved.
Uiteindelijk lieten we de CD op de grond liggen en Unique raakte hem daar aan.
3. Via direct contact van je hand achter zijn oren
Leg je hand op de manentop en de andere hand op de neusrug. Laat je beide handen zwaar rusten op het hoofd van het paard. Laat los als je reactie krijgt. Duw niet en trek niet. Wees geduldig, het paard zal wel het hoofd buigen. Beloon hartelijk.

Paard buigt het hoofd mee door de
zwaarte van de handen
niettegenstaande
er niet echt
sprake is van druk of duwen.
Photo Copyright 2010 Kate Busa.
All Rights Reserved.

Leg je hand op de manentop en
de andere hand op de neusrug.
Photo Copyright 2010 Kate Busa.
All Rights Reserved.
4. Via druk op het halstertouw
Ga naast je paard staan tussen zijn hoofd en de schouders. Zorg dat je het hoofd van het paard niet belemmerd als het naar beneden gaat en hang zeker nooit boven zijn hoofd want een kopstoot van een paard is een zeer pijnlijke en/of dure grap (nieuw gebit).
Leg je hand met je duim naar beneden op het halstertouw net onder de kin van het paard.

Hand onder de kin en vingers
gesloten. Neerwaartse druk.
Photo Copyright Naturalhorsesupply.com.
All Rights Reserved.
Door je vingers rond het touw te sluiten, geef je een neerwaartse druk op het touw. Wacht geduldig. Niet trekken! Door te trekken, zal je het paard aanzetten tegen te gaan trekken en het mag geen gevecht worden (win je toch nooit).
Van zodra het paard het hoofd maar iets naar beneden brengt, laat je los en beloon je met je stem en/of een schijfje wortel. Herhaal de oefening tot het paard naar beneden is.
In het begin laat je het touw heel demonstratief los. Later is het ontsluiten van de vingers al voldoende voor het paard om te weten dat hij goed bezig is.
Tips voor als het niet lukt
- Wees tevreden met de kleinste vordering dat je paard maakt en beloon dit.
- Zet niet teveel druk en heb geduld. In het begin kan het nuttig zijn, als het paard de oefening niet begrijpt, om al te belonen van zodra het paard zijn hoofd links of rechts brengt.

Hier volgt het paard zijn trainer op de
lichaamshouding naar beneden.
Belonen door zijn hoofd eens aan te raken.
Photo Copyright 2010 MaryBeth Wiefels.
All Rights Reserved.
- Wees oplettend zodat je kan loslaten en belonen op het juiste moment. De juiste timing is enorm belangrijk. Alleen zo leren jullie elkaar beter kennen. Jullie gaan communiceren met elkaar. Je leert elkaar perfect aanvoelen en je wordt een team.
Beloon je te laat dan kan je paard denken dat hij zijn hoofd naar beneden moet doen en onmiddellijk weer naar boven brengen.
- Eens je paard de oefening begrepen heeft, kan je gaan werken om zijn hoofd langer beneden te houden. Je gaat dus maar belonen als je paard daar met zijn hoofd beneden blijft. Bouw de duur geleidelijk op en wissel af: eerst is een fractie van een seconde al genoeg. Later vraag je, je paard langer beneden te houden. Wissel steeds korte en langere periodes af.
Laat je paard ook met het neusje op de grond voorwaarts stappen. Doet hij dit dan heeft hij vertrouwen in jou want zo is hij kwetsbaarder voor roofdieren.
Foto's met dank aan www.HorseSense-NC.com, www.naturalhorsesupply.com, www.horsespeak.com en www.lessismorehorse.com
Photos courtesy of www.HorseSense-NC.com and www.naturalhorsesupply.com, www.horsespeak.com and www.lessismorehorse.com
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd