Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

MRSA bij paarden (pastern folliculitis of een besmetting met staphylococcus aureus of staphylococcus intermedius)

 1. Startpagina huidaandoeningen bij paarden
 2. Mok bij paarden
 3. MRSA bij paarden
 4. Cellulitis bij paarden
 5. Fotosensibiliteit of overgevoeligheid voor UV straling of zonlicht bij paarden
 6. Lymfangitis of Einschuss of bloedvergiftiging bij paarden
 7. Ulceratieve lymfangitis bij paarden
 8. Ziekte van Cushing (hirsutisme) bij paarden
 9. Nodulaire necrobiosis of harde bultjes bij paarden
 10. Haaruitval, alopecia bij paarden
 11. Pigmentverstoringen bij paarden
 12. Drukplekken-drukkingen bij paarden
 13. Doorligwonden of decubitus bij paarden
 14. Brandwonden bij paarden

Wat is pastern folliculitis?

Net zoals bij mok (zie rubriek mok bij paarden) gaat het hier om een huidaandoening aan de achterzijde van de ondervoet en in de kootholte. Eén of meerdere benen kunnen door de  pastern folliculitis of door een besmetting met staphylococcus aureus of staphylococcus intermedius aangetast zijn. Door vocht en andere huidbeschadigingen krijgen de stafylokokken de kans de haarfollikels en de huid te infecteren. De besmetting met de staphylococcus aureus wordt ook wel MRSA genoemd wat staat voor Meticilline Resistente Staphylococcus aureus.
Stafylokokken behoren tot de gewone  lichaamseigen huidbacteriën. Stafylokokken komen voor op de huid rond de neus, de oren en de anus. Op een intacte gezonde huid kunnen ze geen schade aanrichten. Ze hebben dus een ingang nodig om een infectie te veroorzaken. Van zodra de huid of de slijmvliezen beschadigd zijn door een wondje of eczeem kunnen ze een ernstige infectie teweeg brengen. Ook een verminderde weerstand verhoogd het risico op besmetting.

Diagnose

Stafylokokken worden ontdekt door een uitstrijkje te maken van het slijmvlies, sputum of de aangedane wond (etter, bloederig vocht rond de wond).
Eens de bacterie ontdekt kan er een cultuur of kweek van gemaakt worden. In het laboratorium zien ze welke stam het is en zo kan men dan bepalen met welke antibiotica de aandoening te behandelen is. Want een MRSAbesmetting met stafylokokken behandelen is geen sinecure want deze zijn resistent tegen veel soorten antibiotica. 
Een bloedonderzoek wordt ook gedaan om een bloedvergiftiging uit te sluiten.

Symptomen

De symptomen kan je vergelijken met deze van mok: roodheid, schilfers, enorme jeuk, kale plekken, pijnlijk, verdikte huid met plooien, blaren waaruit etter komt, korsten, kloven, kreupelheid, gezwollen been, ontsteking lymfevaten en bloedvergiftiging.

Behandeling

 • Scheren van de haren.
 • Wassen met milde desinfecterende shampoo.
 • Korsten verwijderen.
 • Wonde goed drogen eventueel met föhn.
 • Ontstekingsremmende zalf aanbrengen.
 • Verband aanbrengen.

De behandeling dagelijks herhalen.

 • Toedienen van antibiotica.
 • Toedienen van corticosteroïden.

Heel belangrijk: van zodra de conditie van de huid stabiel is, stop onmiddellijk het reinigen en het aanbrengen van zalven!!! Weet dat alle plaatselijke behandelingen uiteindelijk steeds de weerstand van de huid aantasten

Voor meer details over de verzorging, het aanbrengen van het verband en de mogelijke zalven en inwendige middelen verwijzen wij naar de rubriek mok bij paarden/ Enkele mokbehandelingen op een rijtje
Werk steeds met propere handen aan de wonde of draag liever nog handschoenen.

Specifieke behandelingen tegen staphylokokken

 • Penicilline, isobetadine en Oridermyl zalf : Dagelijks wassen met isobetadine (kleine hoeveelheid aan lauw warm water toevoegen en dit tot water licht geel ziet. Niet rood) en korsten verwijderen. Wonde drogen met een föhn. 

Animalintex4 dagen natte kompressen gedrenkt in 5% isobetadine (5cl in 1l water. Nooit isobetadine zuiver rechtstreeks op de wonde aanbrengen). Steeds de wonde afdekken met een verband zoals hierboven beschreven.
7 dagen inspuiten met penicilline.
Daarna 5 dagen behandelen met Oridermyl zalf. Zalf ook rijkelijk aanbrengen op een kompres. Animalintex kompressen kunnen hiervoor gebruikt worden. De plastiekkant van het kompres op de kant van de wonde aanbrengen.
Samenstelling van Oridermyl: triamcinolini acetonidum 1mg, neomycini sulfas 4.5 mg, nystatinum 20.1 mg, lidocainum 20 mg, lindanum 5 mg, exipiens  q.s. ad 1 g

 • Chloorteraspray: Kootholte scheren en korsten volledig verwijderen. Dagelijks de wonde behandelen met een spuitbus chloortetraspray (een dunne laag van op een afstand van 15 cm op de wonde spuiten) en een verband aanleggen.

Na 10 dagen vaseline of uiercrème op de huid aanbrengen.  
Koper- en zinksulfaat , waarvan een week wel en een week niet,  3cc in eten toedienen en dit gedurende onbepaalde tijd.

Pastern folliculitis of een besmetting met staphylococcus aureus of staphylococcus intermedius of MRSA bij paarden is een zeer hardnekkige aandoening. Noteer zorgvuldig welke behandelingen je reeds toepaste en informeer je dierenarts zo grondig mogelijk.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, November 5, 2017 om 11:34u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd