Vorige pagina
Infecties door parasieten: teken
- Startpagina infecties door parasieten
- Mijten
- Luizen
- Teken
- Horzels en horzeleitjes
- Aarswormen en aarsmaden
Wat zijn teken?
Teken zijn spinachtigen insecten van ongeveer 10 mm groot en bruin-zwartachtig van kleur.
Teken verschuilen zich in hoog gras, struiken, bossen en duinen en zijn vooral actief in het voorjaar en herfst wanneer het vochtig is. Wanneer er een gastheer zijn weg kruist, wordt de teek door de trillingen, de warmte, de geur en de uitgeademde CO2 actief.
Een teek heeft het bloed van een gastheer nodig om zich van larve naar nymfe tot volwassen teek te ontwikkelen. De totale levenscyclus zou gemiddeld 3 tot 6 jaar duren. Als mogelijke gastheer komen allerlei zoogdieren, vogels, huisdieren en ook de mens in aanmerking.
Een teek bijt zich vast in de huid. De beet op zich is niet pijnlijk. De teek zuigt het bloed van zijn gastheer op en zwelt zo op tot een klein bolletje.

Teek (Bron: http://www.bioplek.org)
Gevaar en symptomen
Een teek is op zich niet gevaarlijk maar kan besmet zijn met bacteriën of parasieten en kunnen op deze manier allerlei ziekten overdragen zoals de zoals de Ziekte van Lyme , Equine anaplasmose, Piroplasmose.
- De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een teek besmet met de Borrelia burgdorferi bacterie. Deze aandoening kenmerkt zich vooral door vage chronische klachten die uiteindelijk verlamming tot gevolg hebben. De eerste tekenen zijn rode kringen op de huid. Andere meer uitgesproken verschijnselen zijn kreupelheid, stijfheid en gedragsveranderingen zoals verminderde werklust en geïrriteerdheid.
- Equine anaplasmose geeft de volgende verschijnselen sloomheid, minder eten, koorts, spierpijn, lichte bloedarmoede en dikke achterbenen. Herstel treedt meestal spontaan op na 1 à 3 weken.
- Bij Piroplasmose zijn de verschijnselen de volgende: hoge koorts, bloedarmoede, bloedplassen, benauwdheid, gele slijmvliezen en lichte koliek.
Wat doe je als je een teek bemerkt bij je paard?
Na een bosrit of een duinwandeling is het raadzaam je paard zeer goed te controleren op teken. Het beste verwijder je zo snel mogelijk (binnen de 24 uur) de teek met behulp van een tekenpincet.
Neem de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem er uit. Verdoof nooit vooraf de teek met alcohol of een andere vloeistof. Hierdoor is de kans groot dat de teek zijn speekselklieren gaat
ledigen en zo juist een infectie teweeg brengt. Dankzij het tekenpincet voorkom je dat de mond van de teek in de huid achterblijft. Na het verwijderen van de teek ontsmet je
zo wel de huid als het pincet met jodium of betadine.
Noteer steeds de datum waarop een teek je paard als gastheer gebruikte. Dit kan later nuttig zijn voor de dierenarts, mochten er zich symptomen voor doen.
De diagnose
De diagnose is zeer moeilijk te stellen en men werkt aan de hand van het uitsluitingprincipe van andere oorzaken door positieve reactie op de ingestelde therapie. In de acute fase is de diagnose te stellen door microscopisch onderzoek van een bloeduitstrijkje.
De behandeling
De behandeling bestaat er voornamelijk in dat men antibiotica of penicilline gaat toedienen. Anaplasmose kan het best behandeld worden met oxytetracycline.
Er is nog geen vaccin geregistreerd voor de ziekte van Lyme bij paarden.
De behandeling bij Piroplasmose bestaat uit het geven van imidocarb dipropionate gecombineerd met buscopan om eventuele kolieksymptomen te voorkomen.
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd